15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
schermtijd voor kinderen

Hoeveel schermtijd per leeftijd: wij hebben een handig schema gemaakt!

Tegenwoordig groeien kinderen op met schermen. Of je het nu leuk vind of niet. Ook jouw kind moet er gaan geloven. Tegenwoordig werkt alles via een scherm. Ze leren het al vroeg op de basisschool, roosters worden bekeken op de telefoon en daarnaast kunnen wij als ouders tegenwoordig bijna alles bijhouden van onze kroost in diverse apps. Niks blijft meer geheim lijkt het wel. De struggle van de meesten: hoe lang schermtijd is nu dus eigenlijk verantwoord?

Schermtijd per leeftijd

Natuurlijk is het altijd nog het beste om lekker buiten te spelen maar we moeten natuurlijk met de tijd meegaan en kunnen niet achterblijven. Mijn kinderen zijn nog klein, spelen veel buiten op de dagopvang en daarnaast zijn we in de weekenden vaak buiten te vinden, in speeltuinen en binnenspeeltuinen, in het park bij de eendjes en daarnaast vinden ze bouwen met Lego ontzettend leuk. Natuurlijk kijken ze ook bij mij thuis wel eens een filmpje. Op een regenachtige dag of als we niet zo lekker zijn. Ik lette er op deze dagen niet echt op hoelang ze nu eigenlijk voor het scherm zaten. Wel ben ik nog niet van plan om voorlopig een tablet of iets dergelijks aan te schaffen. Met hun leeftijd 2 en 3 vind ik dat nog een beetje overdreven.

De richtlijnen voor schermtijd per leeftijd:

Er zijn geen strikte regels voor schermtijd. Toch handig om even te bekijken wat nu eigenlijk het meest verstandig is per leeftijdscategorie.

Duidelijke regels hanteren voor beeldschermtijd

Dat kinderen duidelijkheid en regelmatig nodig hebben is vrijwel voor elke ouder wel bekend. Ook telt dit als het gaat om “gezonde schermtijd”. Dit betekent niet dat enorm op de schermtijd moet gaan zitten of benadrukken wanneer ze moeten stoppen. Probeer als ouders ook interesse te tonen  in wat je koters nou precies aan het doen zijn op dat scherm. Maak afspraken met je kind en toon daarnaast interesse. Deze manier van regels hanteren zorgt ervoor dat je onafhankelijke en vriendelijke kinderen krijgt. Win-win toch? ( Dit kan natuurlijk ook bij andere onderwerpen gebruikt worden en niet alleen specifiek bij schermtijd.)

Een andere goede manier is om samen met je kind de regels te maken wat schermtijd betreft. Zo voelt je kind zich betrokken en belangrijk. Ze mogen zelf helpen met de regels maken? Hoe cool is dat? Precies! Grote kans dat je kinderen zich nu veel beter aan de schermtijd zal houden. Het zijn immers de regels die ze zelf opgesteld hebben en mee akkoord zijn! Ook zal je kind het waarderen als je interesse toont in de dingen die hij of zij doet op het scherm door soms even mee te kijken en wat vragen te stellen.

8 tips voor het omgaan met schermtijd

Natuurlijk hebben we ook de beste tips voor je gevonden en die delen we graag met je.

1.Maak duidelijke afspraken

Jij bepaalt als ouder hoeveel schermtijd je kind op een dag krijgt. Tot een jaar of 7 bekijk jij zelf hoeveel minuten schermtijd je kind krijgt. Na deze leeftijd kun je samen de regels opstellen met je kind. Leuke dingen en schooldingen moeten dan als twee aparte dingen gezien worden. Schrijf deze regels samen op. Zo kun je jouw kind wijzen op de afspraken die jullie samen hebben gemaakt.

2. Wees consequent en wijk niet te vaak af

Natuurlijk kun je wel eens afwijken. Probeer dit wel zo min mogelijk te doen. Houd de tijd bijvoorbeeld bij met een eierwekker. Dit vind ik persoonlijk de beste optie. Zo beperk je zelf ook een beetje jouw schermtijd 😉. Zorg ervoor dat je op de hoogte van de tijd die je kind achter het scherm zit. Houd je kind aan de gemaakte afspraak. Als je te vaak afwijkt zal je kind hier de volgende keren juist op in gaan spelen. “ De vorige keer mocht het wel!!”. Zo krijg je dus teleurgestelde kinderen als je niet duidelijk genoeg bent en de regels elke keer veranderd.

3. Pas de regels aan per leeftijd

De regels die je hebt gemaakt met je kind toen hij of zij 6 was, zijn natuurlijk niet meer up to date wanneer ze 10 jaar zijn. Bovendien is dit ook een goede manier om samen in gesprek te blijven en te bespreken wat ze nu eigen op dat scherm aan het uitspoken zijn.

4. Waar en wanneer mag je kind op het scherm kijken

Naast dat er een aantal minuten afgesproken is, kun je ook samen kijken naar wanneer je kind achter het scherm zit. Bijvoorbeeld net na school of na het eten. Voor het slapen is niet erg verstandig, probeer dit daarom ook te voorkomen. Zie je dat je kind moe wordt van het scherm? Stimuleer je kind dan om buiten iets te doen of onderneem samen iets leuks!

5. Maak de schermtijd nuttig

Gamen is natuurlijk hartstikke cool voor je kind maar je kunt je kind ook bezig houden met educatieve apps. Zo kun je jouw kind spelletjes laten spellen die passen bij de leeftijd. Daarnaast zijn er ook een hoop leerzame tv programma’s beschikbaar. Op deze manier vergroot je de “nut” van de schermtijd. Verveelt je kind zich na een poosje? Zet het scherm dan uit en zorg dat je kind iets anders gaat doen. Bijvoorbeeld buiten spelen

6. Kijk mee met jonge kinderen (tot 8 jaar)

Tot een jaar of acht is het verstandig om regelmatig even mee te kijken met wat je kind nu precies aan het doen is. Je kunt ook samen online een spelletjes spelen. Op deze manier zie je gelijk hoe handig jouw kind  al is met de tablet. Daarnaast kun je ook dingen uitleggen mochten deze niet helemaal duidelijk zijn.

7. Welke houding neem je als ouder aan?

Stel je wel eens vragen over hoe het gamen ging? Je kind vertelt waarschijnlijke elke dag hoe het op school was. Leuk om te vragen hoe dan het gamen ging. Waarschijnlijk wordt jouw kind hier razend enthousiast van en legt hij of zij alles in details uit. Zo toon je oprechte interesse en voorkom je dat je negatief reageert op gamen en schermtijd. Op deze manier zorgt het er ook voor dat je kind open met je blijft communiceren over bijvoorbeeld gamen.

8. Geef het goede voorbeeld

Kinderen zijn net papegaaien en kopiëren in de meeste gevallen altijd het gedrag van hun ouders. Het gedrag wat ze dus dagelijks als voorbeeld meekrijgen. Leg daarom je telefoon altijd even uit het zicht in het bijzijn van je kind. Doe dit bijvoorbeeld altijd tijdens het eten. Zo kun je een echt gesprek met elkaar voeren en ben je als ouder ook niet afgeleid als je kind iets aan het vertellen is. App nooit in de auto of op de fiets!

Ben je nog op zoek naar leuke en educatieve apps? Lees dan dit blog.

Heb jij zelf nog vragen of goede tips die we kunnen toevoegen aan het artikel? Laat het ons dan hieronder weten in de reacties! Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook en Instagram. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte en mis je nooit niks meer!

Delen:
Categorie:Spelen
VORIG BERICHT
Een kindvriendelijke vijver maak je met deze 5 handige tips!
VOLGEND BERICHT
5 leuke educatieve apps voor je peuter

1 Reactie

  • 6 oktober 2020 op 09:53
    ja

    ja echt e

    ANTWOORD

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER