Site pictogram Leukste Mamablog van NL

Astma bij kinderen. Hoe herken je het?

benauwdheid bij kind

Zoals velen van jullie ondertussen weten, is mijn jongste kind een vaste klant op de kinderafdeling in het ziekenhuis en op de spoedeisende hulp. Hij heeft een vorm van astma, ook wel kinderastma genoemd. Wat houdt kinderastma nou precies is en wat is het verschil met gewone astma? Dat ga ik je in de blog haarfijn uitleggen!

Luchtweginfecties bij kinderen

Als  jouw baby, dreumes of peuter hoest of piept, dan is er een grote kans dat  hij of zij een luchtweginfectie  heeft. Luchtweginfecties worden veroorzaakt door diverse virusinfecties. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten als je kind tussen de drie en zes jaar oud is. Mocht je kind regelmatig last hebben van luchtweginfecties zoals mijn kind, dan kun je spreken van een ontwikkeling van astma. Ook wel kinderastma of peuterastma genoemd.

Bij mijn jongste kind werd er in de eerste instantie gezegd, dat hij eroverheen zou groeien na zijn tweede levensjaar. Helaas was dit niet het geval. Hij is twee geweest en nog regelmatig zijn wij op de spoed eisende hulp te vinden. De laatste keer dat we er waren kwamen de termen kinderastma en peuterastma aan bod. Het is nog steeds mogelijk dat hij hier overheen kan groeien. Op internet lees ik andere verhalen zoals: de klachten kunnen tijdelijk verdwijnen maar het is ook mogelijk dat deze klachten op een later moment weer terugkomen.

Symptomen van astma/benauwdheid bij je kind

Als je kind astma ontwikkelt dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

Als deze symptomen aanwezig zijn, dan weet ik dat mijn kind last heeft van de peuterastma. Daarnaast merk je het ook heel erg in zijn speelgedrag. Als hij benauwd is, is hij heel rustig en wordt hij een stuk sneller moe dan normaal. Op het eerste  gezicht zie je niet veel van de benauwdheid, daarom is het erg belangrijk dat de kinderopvang en ikzelf te allen tijde erg alert blijven op deze symptomen van astma.

Benauwdheid bij een kind

Benauwdheid bij een kind is erg vervelend en kan zelfs tot ziekenhuisopname lijden. Dit is bij mijn jongste zoon al meerdere keren gebeurt en dat is echt geen pretje kan ik je vertellen! Zie jij symptomen van benauwdheid bij je kind? Dan hoef je niet te twijfelen. Neem gelijk contact op met de huisarts of de spoedeisende hulp! Hier is de kinderarts tegen mij heel duidelijk over geweest. Krijg ik de astma aanval bij mijn zoontje niet onder controle? Gelijk bellen!

Behandeling van peuterastma

Mijn kind heeft twee verschillende soorten puffers op dit moment om de astma onder controle te houden. De eerste pufjes die hij krijgt, zijn onderhoudspufjes. Deze moeten de astma aanvallen voorkomen. De andere pufjes die hij heeft zijn om een astma aanval te bestrijden op het moment dat deze op komt zetten. Mochten de pufjes niet helpen, moet hij in de meeste gevallen verneveld worden op de spoed eisende hulp. Daarnaast heb ik van de kinderarts een “noodplan” gekregen. Met dit “noodplan” staat precies per stap beschreven wat ik moet doen om zo’n astma aanval onder controle te krijgen.

Op het moment dat hij opgenomen wordt, krijgt hij ook vaak zuurstof toegediend via zijn neus. Vaak is hij zo benauwd dat zijn saturatie veel lager is dan de norm. Daarnaast krijgt hij vaak een prednison kuur om de luchtweginfectie tegen te gaan.

Waar moet je rekening mee houden bij peuterastma?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om het je kind comfortabeler te maken. Het kan ook zijn dat de astma wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een allergie maar het is ook mogelijk dat je kind niet goed kan tegen uitlaatgassen en sigarettenrook of huisstofmijt. Het is daarom belangrijk om je kind hier zoveel mogelijk  tegen te beschermen. Ga bijvoorbeeld niet op visite bij mensen die roken of binnen roken. Ook al roken mensen niet binnen, alsnog zit de nicotine in hun haar en kleding. Dit kan al een reactie uitlokken bij een kind  datkinderastma heeft.

Heeft jouw kind kinderastma en rook je? Dan is het mogelijk om hulp te krijgen van jouw huisarts! Dit wordt vergoed door de zorgverzekering en zit tegenwoordig in elk basispakket. Daarnaast bestaat er ook “Rookvrije Ouders”.  Deze organisatie kan je helpen om te stoppen met roken!

Heb je nog vragen over dit artikel? Dan mag je contact met me opnemen via info@kidsfunzone.nl of laat een reactie achter onder dit artikel! Vind je het leuk wat wij wekelijks deel op KidsFunZone? Vergeet me dan niet te liken en te volgen op Facebook en Instagram. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van mijn nieuwste blog en de avonturen die ik meemaak met mijn twee jongens!