Je moet na je zwangerschapsverlof weer gaan werken maar hoe doe je dit met je kindje? Heb je familie die je op laat passen of breng je je kindje naar de opvang? Kies je voor de opvang? Dan vertellen we je in dit artikel waar je op moet letten en waarom de kinderopvang helemaal niet zo’n slecht idee is.
Alle voordelen van de kinderopvang op een rijtje
Tegenwoordig gaan veel kinderen naar de kinderopvang, in de meeste gezinnen werken beide ouders. En dit is ook helemaal niet erg. Het is juist een goed om je kind naar de opvang te laten gaan, hier kan je mee beginnen als je kindje 3 maanden is. Dit is helemaal geen probleem en geeft ook geen problemen met de hechting tussen ouder en kind.
De ontwikkeling
De kinderen die naar de opvang gaan worden socialer, het is goed voor de taalontwikkeling en ze leren hoe ze met anderen moeten samenspelen. Ze zijn minder snel éénkennig en leren dat jij altijd terugkomt als ze de opvang gewend zijn. Hierdoor wordt afscheid nemen van je kindje ook alleen maar prettiger. Het wordt ook steeds makkelijker als mama even weg moet. Doordat je kindje al gewend is aan de opvang wordt straks de overgang naar de basisschool ook heel makkelijk en zijn ze al goed bij met hun ontwikkeling.
Kinderopvang tijden
Bij de kinderopvang kun je meestal terecht van 7 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond. Als er een leidster ziek is dan is er altijd een andere kinderleidster om jouw kindje op te vangen. Vraag altijd naar de mogelijkheden die er zijn. Sommige kinderdagverblijven zijn heel flexibel, andere zijn wat strenger.
De kinderleidster
Nog een belangrijk voordeel: deze mensen hebben hiervoor geleerd en weten wat ze doen. Ze snappen ook echt wel dat jij als moeder alleen het beste voor je kindje wilt en vinden het totaal niet erg als jij een gebruiksaanwijzing van twee pagina’s meegeeft.
Punten waar je op moet letten bij het kiezen van een opvang
Neem vooral je tijd om te kiezen voor een kinderopvang die bij jou en jouw kindje past. Ga niet alleen zoeken op internet, maar ga ook langs. Elke kinderopvang staat je graag te woord. Zorg ervoor dat je de locatie prettig vindt en, niet onbelangrijk, dat je vertrouwen hebt in de kinderleidsters. Heb je er geen goed gevoel bij? Zoek dan verder naar een andere opvang, jouw kindje zal het merken als jij niet tevreden bent over de opvang.
Periode om kinderopvang te starten
Als je de keus hebt, kun je het beste starten in de lente of zomerperiode. Begin je in de herfst of de winter heb je meer kans dat je kindje snel ziek wordt. Dit is namelijk de tijd van de verkoudheid en de kleintjes zijn hier heel vatbaar voor. Ze hebben nog niet veel weerstand op kunnen bouwen. Op het moment dat de letter R in de maand is zitten er veel bacteriën in de lucht. Bacteriën waarvoor jou kindje snel vatbaar is. Op het kinderdagverblijf zitten veel andere kindjes die deze bacteriën verspreiden. Dit is bijna niet te voorkomen.
Het ritme op het kinderdagverblijf
Ook niet onbelangrijk: volgt het kinderdagverblijf het ritme van jouw kind of er is een dagritme wat voor alle kindjes telt? Voor kindjes tot 10 maanden is het bevorderlijk dat ze in hun eigen ritme blijven, vanaf 10 maanden kunnen ze beginnen te wennen aan het ritme van de kinderopvang.
Communicatie
Hoe wil je graag dat er met je gecommuniceerd wordt? Spreek altijd af met de kinderleidsters wat jij prettig vindt, wanneer ze jou echt op de hoogte moeten stellen. Bijvoorbeeld wanneer je kindje ziek is. Niet vergeten te bespreken: hoe is de ontwikkeling van jouw kindje. Ga in gesprek, dan merk je gelijk of ze de tijd nemen om al jouw belangrijke vragen te beantwoorden.
Heb je recht op kinderopvangtoeslag? Dit kan je bij de belastingdienst checken.
Alternatieven voor de kinderopvang
Kan je geen kinderopvang vinden waar jij jezelf goed bij voelt? Neem dan een gastouder in overweging. Een gastouder mag maximaal 6 kindjes opvangen. Hierdoor is er veel individuele aandacht voor elk kindje. Er is wel een nadeel: Is de gastouder ziek? Dan valt de opvang weg. Dan moet je iemand achter de hand hebben die jouw kindje kan opvangen mocht dit nodig zijn.
Vond je dit artikel behulpzaam? Mocht je nog verdere vragen of tips hebben laat dan hieronder een reactie achter.