Site pictogram Leukste Mamablog van NL

Krentenbaard bij je peuter of kind; zo herken je het!

krentenbaard peuter

We weten allemaal dat er een hoop vervelende kinderziektes bestaan. Dit keer wil ik het hebben over krentenbaard. Allebei m’n kinderen hebben het ondertussen gehad en persoonlijk vind ik dit één van de meest onsmakelijke kinderziektes naast de waterpokken. In dit blog vertel ik je meer over krentenbaard en hoe je dit het best kunt behandelen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke ontsteking van de huid door een vervelende bacterie. Deze bacterie heeft de naam: stafylokok. Krentenbaard bevindt zich meestal rond de neus of mond. Op andere plekjes van het lichaam kan deze bacterie ook voorkomen. Mijn kinderen hadden het op hun billen, benen, ooglid en armen. Zolang dat mijn kids deze bacterie hadden, kroop het in elk nieuw wondje en daar ontstond dan weer krentenbaard. Deze bacterie is daarbij ook nog eens erg hardnekkig! Krentenbaard komt meestal voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen.

Advies voor krentenbaard bij je peuter of kind

Er zijn een aantal maatregelen en adviezen om te voorkomen dat de krentenbaard erger wordt en dat anderen ook besmet raken, namelijk:

Ook al pas je al deze maatregelen toe, alsnog is het bijna onmogelijk om besmetting met andere te voorkomen.

Je kind thuishouden met krentenbaard

Als je kindje krentenbaard heeft, hoeft je hem/haar  niet persé thuis te houden.Zolang hij of zij zich maar goed voelt. De bacterie heeft zich namelijk al verspreid voordat deze zichtbaar is. Het is wel zo netjes om het kinderdagverblijf of de school op de hoogte te brengen van de ziekte. Het kan zijn dat het kinderdagverblijf of de school hier andere regels op toepast.

Medicijnen voor krentenbaard bij je peuter of kind

Toen mijn jongens krentenbaard hadden, kreeg de oudste een antibioticakuurtje en een zalfje omdat de krentenbaard op zijn ooglid zat. De jongste kreeg alleen een zalfje. Die had namelijk maar hele kleine plekjes met krentenbaard. De crème die ze van de dokter kregen, is een crème met antibioticum. We moesten de crème drie keer per dag op de plekjes smeren. Dit moesten we doen totdat de plekjes helemaal verdwenen waren en een paar dagen daarna. Je mag de crème tot maximaal 14 dagen blijven smeren.

Heeft jouw kindje krentenbaard gehad en was dit heel erg hardnekkig? Het meest vervelende van deze bacterie is nog dat ze hiertegen geen antistoffen opbouwen en het dus terug kan blijven komen. Mocht je nog vragen hebben, adviseren wij je contact op te nemen met jouw eigen huisarts of het consultatiebureau. Die kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt.

Vind je het nuttig wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Volg ons dan op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen wat betreft kinderen. Denk dan aan: opvoeding, ontwikkeling, kinderziektes en nog veel meer! Wil je iets vragen? Stuur dan een mailtje naar: info@kidsfunzone.nl