Site pictogram Leukste Mamablog van NL

Een ouderschapsplan opstellen; zo doe je dat

ouderschapsplan opstellen

Tegenwoordig hoor je het best vaak dat ouders ervoor kiezen om uit elkaar te gaan. Dit is een lastige beslissing voor ouders maar ook lastig voor de betrokken kinderen. Kinderen kunnen deze keuze immers niet voor hun ouders maken. Om een vechtscheiding te voorkomen en te zorgen dat alles zo spoedig en soepel mogelijk verloopt, is het belangrijk om goede afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan wordt ook de omgangsregeling van de kinderen vastgelegd. In dit blog vertel ik wat er allemaal in een goed ouderschapsplan wordt vastgelegd.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Ja, een ouderschapsplan is verplicht als je gaat scheiden en jullie samen kinderen hebben. Dit is zowel bij trouwen als een geregistreerd partnerschap. Ook als je een andere relatievorm hebt gehad of wanneer er niets op papier is vastgelegd, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Ouderschapsplan/omgangsregeling opstellen

Het ouderschapsplan opstellen doe je samen als ouders. Het belangrijkste hierbij is dat de belangen van de kinderen voorop worden gesteld. Het is de bedoeling dat beide partijen opschrijven wat ze belangrijk vinden en benoemt wat in de ogen van de ouders een eerlijke verdeling is op het gebied van omgang en financiën. Als jullie goed overeenkomen, is de kans groot dat jullie hier samen uitkomen zonder dat een rechter hier aan te pas komt. Stel het plan op en laat de andere ouder deze bekijken en eventueel wensen of opmerkingen toevoegen. Ga vervolgens samen in overleg en probeer tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen wenselijk is. 

Wist je dat er in 2017 circa 32.775 minderjarige kinderen betrokken waren bij een echtscheiding van hun ouders?”

Wie kan helpen bij een ouderschapsplan opstellen?

Kom je er niet samen met de vader of moeder van je kind(eren) uit? Dan is het verstandig om iemand in te schakelen die jullie hierbij helpt. Hiervoor kun je een mediator inschakelen. Een mediator is er om ouders te begeleiden bij het maken van afspraken voor het ouderschapsplan en de omgangsregeling.

Checklist ouderschapsplan

Hieronder vind je een handige checklist die helpt bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Het thuisfront

Halen en brengen van de kinderen

De huisregels

Bereikbaarheid van de kinderen en de ouders

Hoe regel je samen de geldzaken?

Hoe ga je om met school en studie keuzes?

Bijzondere dagen

De “schoon” familie

Nog wat andere zaken

Tip: praat nooit slecht over de andere ouder. Doe je dit wel, dan  gaan de kinderen zich schuldig voelen tegenover de andere ouder. Praat je positief over de andere ouder, dan ontstaat er een open en eerlijke sfeer waar kinderen zich prettig bij voelen.

Heb jij als ouder een ouderschapsplan op moeten stellen en vond je dit lastig? Laat hieronder een reactie achter als je nog tips hebt voor onze lezers! Vind je het interessant wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te liken en te volgen op Facebook en Instagram!