Site pictogram Leukste Mamablog van NL

Scheiden, hoe zit het met de kinderen?

echtscheiding mediation

In geen enkel geval zal een scheiding een positieve ervaring in je leven zijn. Misschien doet het je uiteindelijk goed, je gaat niet voor niets uit elkaar, maar er komt een hoop bij een scheiding kijken wat niet zo prettig is. Scheiden met kinderen heeft daarbij nog extra uitdagingen. Allerlei factoren maken scheiden met kinderen in iedere situatie anders. Bijvoorbeeld de reden van de scheiding: is de liefde niet meer wat het geweest is, of is één van jullie verliefd geworden op een ander? De leeftijd van de kinderen maakt ook iedere scheiding met kinderen anders.

Bemiddelaar of advocaat?

Wanneer je gaat scheiden, zul je toch samen uit bepaalde dingen moeten komen. Er moeten afspraken gemaakt worden, bezittingen verdeeld enzovoorts. En dan is er nog de kwestie van de kinderen. Je hebt sowieso een advocaat nodig voor het juridisch regelen van de scheiding. Daarnaast is het voor de afspraken fijn om een bemiddelaar of advocaat te hebben. Een advocaat gaat bij het scheiden met kinderen meer zakelijk te werk. Een bemiddelaar daarentegen kiest voor een meer persoonlijke aanpak. Het is aan jouzelf of aan jullie welk van deze opties beter past bij jullie situatie.

Het belang van de kinderen

Het belang van de kinderen komt altijd aan bod bij scheiden met kinderen. Een scheiding zal altijd een blijvende impact op het kind of de kinderen hebben. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit hoe oud de kinderen zijn. In scheidingen waarbij beide ouders capabel zijn, is het meestal zo dat beide ouders zorg voor de kinderen blijven dragen. Daar moeten afspraken over gemaakt worden. Als één van beide ouders niet in staat is om fysiek of mentaal de kinderen te verzorgen, kan een rechter bepalen dat één van beide ouders de volledige zorg zal dragen voor het kind of de kinderen.

Ouderschapsplan

De afspraken die je maakt over de gedeelde zorg voor de kinderen, moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Daarbij zijn jullie wettelijk verplicht de kinderen te betrekken in geval van scheiden met kinderen. Hoe je dit hebt gedaan, is ook onderdeel van het ouderschapsplan. Daarnaast leg je vast hoe de zorg of de omgang met de kinderen geregeld wordt, hoe jullie elkaar informeren over het kind en met welke frequentie, hoe jullie beslissingen nemen over bijvoorbeeld school of studie van het kind en tot slot worden de kostenafspraken vastgelegd. Je kunt natuurlijk desgewenst nog meer vastleggen in het ouderschapsplan.

Regeling of co-ouderschap

Zolang jullie beiden in dezelfde omgeving (blijven) wonen, is co-ouderschap vaak de optie waarvoor gekozen wordt. Daarbij woont het kind afwisselend bij beide ouders en worden de kosten voor de zorg gedeeld. Wanneer het kind bij één van beiden gaat wonen, moet de ander kinderalimentatie betalen. Als je er samen niet uitkomt, kun je de rechter vragen een zorgregeling vast te stellen. Wanneer één ouder de zorg draagt, kan dat worden vastgelegd als gezag. Dan kan de rechter gevraagd worden een omgangsregeling zodat de andere ouder het kind wel kan zien.

Kijk voor meer info op Vanhoutenmediation.nl