Als jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, is dat niet altijd even makkelijk. Elke situatie is anders en er zullen waarschijnlijk meerdere factoren voor gezorgd hebben dat jullie dit besluit hebben genomen. Vaak is er veel woede en onbegrip wat op de verkeerde manier geuit wordt. Een echtscheiding verandert dan in een vechtscheiding. Een vechtscheiding heeft vooral veel gevolgen voor het kind of de kinderen die hierbij betrokken zijn. Ouders die in een vechtscheiding zitten vergeten vaak de belangen van de kinderen. In dit blog geven we je meer informatie over hoe je een echtscheiding aanpakt en hoe je een vechtscheiding voorkomt.
De gevolgen voor een kind van een vechtscheiding
Wat wij ten eerste willen meegeven is dat een vechtscheiding grote gevolgen kan hebben voor het kind of de kinderen die erbij betrokken zijn. De kinderen ervaren een verlies en deze ervaring moet op de juiste manier verwerkt worden. Kinderen die bij een vechtscheiding betrokken zijn, kunnen te maken krijgen met sociale, psychische en emotionele problemen. Denk hieraan op het moment dat jullie besluiten te gaan scheiden. Een vechtscheiding tussen twee ouders, is te vergelijken met kindermishandeling. Wat is belangrijker? Het welzijn van de kinderen of jullie vechtscheiding? De ontwikkeling van de kinderen zal hier sterk onder lijden. Hieronder zie je een aantal gevolgen die een vechtscheiding kunnen veroorzaken:
- Concentratieproblemen
- Zwakkere band met de ouders
- Psychische problemen zoals een depressie of angst Concentratieproblemen, wat zorgt voor een lager opleidingsniveau
- Problemen met het aangaan van vriendschappen en relaties
- Gedragsproblemen zoals agressief gedrag
- Een negatief zelfbeeld en minder zelfvertrouwen
Vechtscheiding/ echtscheiding
Scheiden is niet zomaar iets, je dacht in het begin van jullie avontuur dat dit voor de rest van jullie leven zou voortduren. Je neemt samen kinderen en iedereen wilt een perfect gezin vormen. Jullie willen het goede voorbeeld voor jullie kind(eren) zijn. Helaas gaat het er in de praktijk niet altijd aan toe zoals je wilt. Er zijn verschillende redenen waarom je gaat scheiden. Al die redenen kunnen voor veel woede zorgen, woede die je niet mag uiten in het bijzijn van de kinderen. Hieronder geven we je vier tips om ervoor te zorgen dat een echtscheiding niet in een vechtscheiding verandert.
Tip 1: maak goede en concrete afspraken
Duidelijkheid naar elkaar toe is erg belangrijk. Maak afspraken waar jullie het allebei mee eens zijn. Zijn jullie het ergens niet mee eens? Probeer dan een tussenweg te vinden waar jullie allebei tevreden mee zijn. Lukt het niet om hier samen uit te komen? Schakel dan hulp in van een mediator om explosies van woede naar elkaar toe te voorkomen en om samen een ouderschapsplan op te stellen.
Tip 2: heb respect voor elkaar als ouders
De relatie tussen jou en je ex-partner is heel veel veranderd. Jullie zijn van geliefde naar twee mensen gegaan die met elkaar verbonden zijn door de kinderen. Samen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie kinderen verantwoordelijke volwassenen worden die deel kunnen nemen aan de maatschappij. Dat is jullie verantwoordelijkheid. Respect en communicatie is en blijft een belangrijk onderdeel waar jullie continu bij stil moeten blijven staan.
Tip 3: laat de kinderen buiten jullie problemen
De kinderen kunnen niks doen aan de problemen die jullie samen hebben, laat ze er daarom ook buiten. Praat altijd respectvol over de andere ouder tegenover de kinderen. Vraag de kinderen niet uit over de andere ouder. Overleg alleen onderling en zonder dat de kinderen aanwezig zijn. Laat zien aan jullie kind(eren) dat je het kind tijd met de andere ouder gunt. Hierdoor zal het kind zich geliefd voelen door beide ouders en niet het idee krijgen dat hij of zij een kant moet kiezen.
Tip 4: let op het gedrag van je kind bij een echtscheiding
Als het kind de spanningen tussen de ouders ervaart, kan dat stressklachten veroorzaken. Verandering van gedrag, veel emoties of lichamelijke klachten kunnen op stress wijzen. Let bijvoorbeeld op hoofdpijn, slecht slapen, veel wisselingen van emoties en terugtrekken. De meeste kinderen ervaren veel spanning in een periode van een scheiding. Als het gedrag van je kind drastisch verandert, neem dan de tijd voor je kind. Neem de tijd en moeite om je kunt te steunen in deze periode.
Iedereen die een echtscheiding meemaakt, heeft natuurlijk een hoop aan zijn of haar hoofd. Lees onze tips en probeer deze in je achterhoofd te houden. Een scheiding is nooit leuk, maar wel belangrijk om dit zo goed mogelijk af te ronden in het belang van jullie zelf en van de kinderen. Toch in een vechtscheiding belandt? Zoek dan snel hulp!