Vanaf het tweede levensjaar zijn kinderen klaar voor een loopfiets. Een loopfiets helpt hen alvast het evenwichtsconcept te begrijpen. Je zal merken dat ze zich ook al eens voortduwen en vervolgens de voeten van de grond laten. Net daarom is een loopfiets eigenlijk interessanter dan een driewieler waarmee ze wel leren trappen en sturen, maar hun evenwicht niet leren te behouden. Hoe dan ook zullen ze na verloop van tijd hun loopfiets of driewieler ontgroeid zijn en dan is het tijd voor de eerste echte kinderfiets. Meestal is dit ergens tussen hun derde en vierde verjaardag. We leggen uit waarop je moet letten.
Zijwieltjes of niet?
Veel ouders maken de overstap van een driewieler naar een kinderfiets met zijwieltjes. Er zijn kinderfietsen die reeds compleet met zijwieltjes worden geleverd, maar misschien heb je nog wel ergens zijwieltjes liggen. Die kan je dan recupereren, maar let wel altijd op de compatibiliteit. Vooral de framemaat speelt daarbij een rol. Daar hebben we het hieronder over.
Maar net zoals we reeds bij loopfietsen en driewielers vertelden: zijwieltjes zijn eigenlijk geen goed idee. Met zijwielen leren kinderen niet het evenwicht te bewaren en leren ze vaak zelfs verkeerde technieken aan. Daarom gebruik je beter een balanstrainer die je aan de kinderfiets kan bevestigen.
De juiste framemaat kiezen
De framemaat is hoe dan ook heel belangrijk. Ga zeker geen kinderfiets “op de groei” kopen, want dat is vragen om problemen. Ook een kinderfiets kopen op basis van leeftijdsaanduidingen is geen goed idee. De leeftijd zegt natuurlijk niks over de grootte van je kind.
De beste manier om de framemaat te kiezen is door middel van de binnenbeenlengte. Een framemaat van 10 inch is er bijvoorbeeld voor een binnenbeenlengte van 39 tot 43 centimeter, terwijl de framematen van 12 en 14 inch er dan weer zijn voor respectievelijk 43-45 en 46-53 centimeter. Bij vrijwel alle fietsenwebshops vind je deze framematen zo terug, waardoor je eenvoudig de juiste keuze maakt.
Voor het meten van de binnenbeenlengte meet je de afstand tussen de grond en het kruis wanneer het kind, zonder schoenen, met de rug tegen de muur staat en de voeten op ongeveer 15 centimeter uit elkaar zet.
Kinderfietsen uitproberen
Laat je kind steeds de kinderfiets eerst uitproberen. Gewoon even zitten en nagaan of het kind goed bij de trappers kan, probleemloos met de voetjes op de grond kan en het zich ook veilig voelt bij het op- en afstappen. Het is echt belangrijk dat beide tippen tegelijkertijd de grond kunnen raken terwijl je kindje op het zadel zit. Controleer ook altijd of het stuur en zadel in hoogte verstelbaar zijn. Dan kan je altijd nog even bijsturen. Koop je online een kinderfiets? Ga dan vooraf na hoe eenvoudig je kan retourneren als de fiets uiteindelijk toch net iets te groot of te klein is.
Je kindje heeft ook beslissingsrecht
Ten slotte moet een kind het kinderfietsje natuurlijk ook gewoon zelf leuk vinden. Maak niet alle keuzes op eigen houtje, maar betrek je kind bij het aankoopproces. Uiteindelijk zullen ze ook zelf moeten willen fietsen en dan gaat het beter lukken wanneer ze op hun favoriet fietsje van PAW Patrol of Woezel & Pip kunnen plaatsnemen.