Je kent het wel. Je peuter zit weer eens met lange tanden naar de worteltjes op zijn bord te kijken. Hij wil zijn worteltjes wéér niet eten. Hij weigert, zelfs als je hem heel lang aan tafel laat zitten met zijn worteltjes. Wat is dat toch met kinderen en groenten en waarom lusten ze heel veel groenten niet? Kinderen hebben een stuk meer smaakpapillen dan volwassenen. Deze smaakpupillen liggen bij kinderen verspreid in hun hele mond en keel. Volwassen hebben alleen smaakpupillen op de tong. Dat is vaak ook de reden dat kinderen anders reageren op groenten dan wij als volwassenen. In dit artikel hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet om je kind toch de groenten te laten eten die ze nodig hebben.
De feitjes over groente
Volgens het voedingscentrum hebben kinderen van 1 tot 3 jaar 1,5 stuks fruit en 1 á 2 opscheplepels groenten nodig. Voor kinderen vanaf 4 geldt dezelfde hoeveelheid fruit en 2 á 3 opscheplepels groente. Elk kind is natuurlijk anders, geen één kind eet precies volgens het boekje en dat geeft ook helemaal niks. Elk kind heeft periodes van beter eten en minder eten. Dit kan geen kwaad zolang ze goed blijven groeien, actief en gezond zijn.
Tips bij het geven van groenten
Ik ga hier de “beste tips “ voor het eten van groenten voor je opsommen. Ze zullen natuurlijk niet allemaal werken, aangezien elk kind anders is en anders reageert. Wellicht zullen er wel een paar zijn die wel aanslaan.
Tip 1: maak je niet te druk
Haha, ja maak je niet te druk. Hoe meer druk jij legt op groenten eten, hoe minder graag ze groenten zullen eten. Leg niet teveel de nadruk op de groenten. Laat ze de groenten ontdekken die op hun bordje voorgeschoteld liggen.
Tip 2: eet zelf groente
Kinderen vertonen vaak papegaaien gedrag. Ze doen alles na wat papa en mama ook doen. Wees daarom enthousiast over de groente die je eet. ‘Wat een lekkere spinazie hé papa, heb jij die al geproefd?’ Betrek vervolgens ook je kind in het gesprek over hoe lekker het wel niet is. En wie weet eet jouw kind zomaar een paar happen van zijn spinazie.
Tip 3: bied groenten de hele dag aan
Groenten hoeven niet alleen bij het diner geserveerd te worden. Maak een lekker groentebordje als tussendoortje. Groenten zijn op elk moment van de dag goed, bied het daarom altijd aan. Op deze manier krijgen ze al een stuk meer groenten binnen als het diner nog moet komen. Ook leuk: maak een spies van verschillende groenten.
Tip 4: betrek je kinderen bij het proces
Neem de kinderen mee naar de winkel en laat ze zelf groenten kiezen. Vervolgens laat je de kinderen helpen wassen, snijden en bereiden van de groenten. Is het eten klaar? Zijn ze natuurlijk hartstikke trots op zichzelf, en dat is natuurlijk wel het proeven waard.
Tip 5: maak van de groenten iets leuks
Maak leuke figuurtjes en gezichtjes van de groenten. Nog beter: maak het samen met je kinderen. Hier geldt natuurlijk weer, iets wat zelf gemaakt is, is de moeite waard om te proeven. Geef groenten anders eens een gekke naam. Verzin een leuk vragenspelletje over waar de groenten vandaan komen. En zo kun je nog heel veel dingen verzinnen om groenten aantrekkelijk te maken.
Tip 6: jij bepaalt wat en wanneer je kind eet
Als ouder bepaal jij wat je kind eet en wanneer hij eet. Je kunt echter niet bepalen hoeveel jouw kindje eet. Het is belangrijk dat je jouw kind zelf laat bepalen wanneer hij of zij genoeg gegeten heeft. Dit voorkomt dat ze afleren om te voelen wanneer ze vol zitten en genoeg hebben gegeten.
Als ouder ben jij verantwoordelijk voor jouw kind en voor het aanleren van de juiste levensstijl. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn kinderen zo gezond mogelijk opgroeien. Heb je iets aan dit artikel gehad of heb je nog suggesties en tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder.