15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
Kind buiten aan het spelen

Aspecten die invloed hebben op de gezondheid van kinderen

Wanneer je eenmaal een kindje hebt, wil je deze graag zo gezond en gelukkig mogelijk zien. Van jongs af aan is het al belangrijk om zo goed mogelijk te zorgen voor je kind en zijn of haar gezondheid, zowel lichamelijk als emotioneel. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om als ouders overal invloed op te hebben, maar er zijn aspecten te bedenken waar je een positieve invloed op kan hebben.

1. Roken

Als je als ouder zelf rookt, heb je niet altijd in de gaten dat je kinderen hier ook last van hebben. Meeroken kan voor kinderen erg schadelijk zijn. Kinderen die opgroeien in een huis waar wordt gerookt, hebben meer kans op gezondheidsproblemen dan kinderen die hier niet in opgroeien. Denk bijvoorbeeld aan astma, benauwdheid en oor- of hersenvliesontsteking. Omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn tot hun achttiende levensjaar, kunnen ze beter niet aan een rookomgeving worden blootgesteld. Mocht je in huis roken, of hebben gerookt, kun je het best een luchtreiniger aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat alle schadelijke stoffen die zich in de afgelopen jaren in huis hebben gevestigd, worden verwijderd.

2. Te weinig buitenlucht

Buiten zijn is belangrijk voor een kind in ontwikkeling. De vitamine D, de gezonde buitenlucht en het spelen zorgen ervoor dat een kind gezonde stoffen binnenkrijgt en zich goed ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om je kind zoveel mogelijk buiten te laten zijn. Heb je een tuin? Laat je kind lekker in de tuin ravotten. Als kinderen vies worden hoort dat erbij en het is de grootste lol voor een kind. Als je geen tuin hebt, zijn er in de buurt vast genoeg parken of speeltuinen waar je kind energie kwijt kan. De vitamine D krijgt een kind binnen door de zon. De zon hoeft niet fel te schijnen, want ook dat kan weer schadelijk zijn, maar zelfs door de bewolking heen ontvangt een kind vitamine D. Deze vitamine versterkt de botten en maakt de kans op ziektes kleiner.

3. Teveel ongezond eten

Als je aan kinderen vraagt wat hun lievelingseten is, krijg je vaak als antwoord één van de drie P’s: patat, pannenkoeken of pizza. Logisch natuurlijk dat kinderen dit heerlijk vinden en het liefst elke dag eten. Als ouders is het belangrijk om goed maat te houden. Natuurlijk mogen kinderen dit eten, als het maar bij een uitzondering blijft. Teveel is niet goed. Je kunt hierbij de 80/20 regel in acht nemen. 80% van de maaltijden is gezond, 20% mag minder gezond zijn. Zo houdt je het voor je kind en voor jezelf leuk. Door bijvoorbeeld met je kinderen af te spreken dat jullie één avond in de week minder gezond eten, weten ook zij waar ze aan toe zijn. natuurlijk kun je er ook voor kiezen snacks te combineren met gezond: patat met salade, of pannenkoeken met een bordje groenten.
Ook kun je creatief zijn met gezond eten, laat het vooral voor kinderen geen straf zijn om gezond te eten. Als je het van jongs af aan leuk maakt om gezond te eten, doen ze over het algemeen later minder moeilijk. Je hebt bijvoorbeeld erg lekkere recepten met avocado voor kids. Het ziet er én leuk uit, én het is hartstikke gezond!

Dit zijn drie aspecten die invloed hebben op de gezondheid van kids. Natuurlijk zijn er nog veel meer die we als ouders, vrienden, familie of leraren tegenkomen in het dagelijks leven van kinderen. Welke vind jij belangrijk?

Delen:
Categorie:Gezondheid
VORIG BERICHT
4 x inspiratie voor een kinderfeestje
VOLGEND BERICHT
De 4 leukste voetbalwedstrijden om met je zoon naar toe te gaan

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER