Een postnatale depressie komt bij veel jonge moeders voor. Een postnatale depressie houdt in dat je je maandenlang prikkelbaar, verdrietig, somber en angstig voelt. Dit gevoel ontstaat na de geboorte van je baby. Iedereen kan dit overkomen, het maakt geen verschil of je wel of geen geplande zwangerschap had. Normaal begint deze depressie niet direct na de bevalling, maar een paar weken daarna.
Kraamtranen/baby blues
Elke jonge moeder heeft na de bevalling last van stemmingswisselingen. Deze zijn voor elke moeder anders. De één heeft het heel heftig terwijl de ander er bijna niks van merkt. Deze stemmingswisselingen bestaan vaak uit slaapproblemen, sneller prikkelbaar, nervositeit, en spontane huilbuien. Deze stemmingswisselingen vinden ongeveer in de derde tot tiende dag plaats na de bevalling en verdwijnen meestal vanzelf weer. Dit is een normale reactie van het vrouwelijk lichaam na de bevalling. Dit komt door de hormoonveranderingen die plaats hebben gevonden tijdens je zwangerschap en na je zwangerschap.
Postnatale depressie
Bij een postnatale depressie houden de “kraamtranen” maandenlang aan en dan mag je spreken van een postnatale depressie. Dit gebeurt bij ongeveer 10-20% van de vrouwen die bevallen zijn. In de meeste gevallen ontstaat dit gevoel pas in de vierde maand na je bevalling. De klachten beginnen vaak als je zwangerschapsverlof voorbij is en je weer moet starten met werken of wanneer je stopt met het geven van borstvoeding.
Symptomen postnatale depressie
Het belangrijkste symptoom van een postnatale depressie is dat je niet op die roze wolk zit samen met je kindje en partner. Je kunt niet genieten van de momenten met je baby’tje samen. Hieronder hebben we nog een lijstje samengesteld met de bijkomende symptomen:
- Vermoeidheidsklachten
- Hevige stemmingswisselingen
- Je bent erg prikkelbaar en wordt snel kwaad
- Problemen met de hechting tussen moeder en baby
- Minder tot geen eetlust
- Genieten van je baby en van het leven is moeilijk
Moeders die last hebben van deze depressie schamen zich vaak en hebben een schuldgevoel tegenover hun baby’tje en partner. Iedereen denkt dat als je een baby krijgt dat alles vanzelf gaat: liefde voor je baby, op die roze wolk belanden en dat je je gelijk een moeder voelt. Dit is helaas in de praktijk niet altijd aan de orde. De symptomen van deze depressie kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk niet meer zelf voor je baby’tje kunt zorgen. Het is daarom belangrijk deze symptomen te herkennen en het toe te geven aan jezelf.
Vervolgstappen postnatale depressie:
De kraamtranen komen bij de bevallen vrouwen wel 50-80% voor. Je hoeft niet gelijk de arts te bellen. Blijft dit gevoel langer dan twee weken aanhouden raadpleeg dan wel altijd een arts. Een postnatale depressie is nog steeds een taboe voor veel mensen, maar het is een veelvoorkomend probleem. Dit probleem kan nare gevolgen hebben als er niks aan gedaan wordt. Herken je deze signalen? Praat er dan over met je partner en familie, zodat ze je kunnen steunen. Je moet direct hulp inschakelen als:
- Jouw symptomen steeds erger worden.
- De symptomen er voor zorgen dat je niet meer zelfstandig voor je baby’tje kan zorgen
- Je nare gedachten krijgt over jezelf of je baby’tje.
- Het lukt je niet meer om simpele klusjes in het huishouden of iets dergelijks uit te voeren.
Wanneer deze depressie niet wordt behandeld kan dit grote problemen opleveren tussen de hechting van moeder en het kind. Het kind kan zich minder veilig voelen bij de moeder en het kind heeft een grotere kans om gedragsproblemen te ontwikkelen. Een postnatale depressie verdwijnt niet vanzelf maar is wel goed te behandelen. De eerste stap is om te accepteren dat je een postnatale depressie hebt en dat dit niks is om je voor te schamen. De verdere behandeling verschilt van persoon tot persoon. Iedereen zal een ander herstelplan nodig hebben. Dit herstelplan is altijd in overleg met jouw dokter. Herken je deze symptomen? Schakel dan hulp in.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter.