Een betrouwbare oppas nodig? Let op deze dingen:
Wie laat je op jouw kinderen passen als je zelf weg moet? Dat is nogal een dingetje. Je kunt natuurlijk familie vragen maar soms is onoverkomelijk dat je een oppas in moet huren. Dan heb je natuurlijk een behoorlijk eisen pakket want je laat niet zomaar iemand op jouw kostbaarste bezit passen! In dit blog vertel ik je waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte oppas voor jouw kinderen. Deze oppas moet natuurlijk leuk, betrouwbaar en haar werk met veel plezier doen!
Wat voor oppas zoek je?
Voordat je een leuke, betrouwbare oppas gaat zoeken is het goed om voor jezelf af te vragen wat je nu eigenlijk precies zoekt in een oppas. Zoek je iemand die af en toe ‘s avonds bij jou op de bank zit als jij met je partner een romantisch avondje plant of zoek je een vaste oppas in de week als jij bijvoorbeeld gaat werken? In het eerste geval is natuurlijk een leuke student prima. Betalen doe je op dat moment niet formeel. Je geeft deze studente een beloning en niet echt een salaris. Het gaat dan waarschijnlijk om een paar euro per uur. In het tweede scenario ben je op zoek naar een gastouder of een gast-oma. In dat geval kom je in aanmerking voor de vergoeding van de kinderopvangkosten. Dan moet de gastouder of -oma wel geregistreerd staan. Je kunt ook kiezen voor de kinderopvang hier geldt hetzelfde voor de gastouder: hier kan je ook kinderopvangkosten voor vergoed krijgen.
Waar vind je een geschikte oppas?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een geschikte oppas te vinden. Hieronder vind je een opsomming van manieren om een goede oppas te vinden:
1. Via-via een oppas zoeken
Via-via is de meest handige en betrouwbare route om een geschikte oppas te vinden. Wie weet kent een andere moeder of de buurvrouw wel iemand waar ze zeer tevreden over is. Vraag eens rond in je vriendenkring en familie. Het voordeel hiervan is dat je gelijk een beoordeling hebt van iemand anders. Iemand kan jou al vertellen hoe de oppas is en of ze er tevreden mee is.
2. Supermarkt
Ken je die “prikborden” nog in de supermarkt waar je altijd leuke koopjes en dergelijke kunt vinden? Kijk eens bij jouw supermarkt of er een briefje hangt met iemand die oppasdiensten aanbiedt. Je kunt natuurlijk ook zelf een briefje ophangen met de mededeling dat je op zoek bent naar een oppas. Je kunt dan afwachten wie er contact opneemt en in gesprek gaan. Kun je in dat gesprek gelijk kijken of het klikt met jou en de desbetreffende persoon.
3. Internet
Tegenwoordig kun je op internet ook heel eenvoudig een oppas voor je kinderen vinden. Bekende sites om een oppas te vinden zijn:
Als je een oppas regelt via deze sites ben je vaak wel een stuk duurder uit dan wanneer je oppas vindt via je eigen netwerk. Het is ook nog een mogelijkheid om een oproepje op Facebook te plaatsen. Kun je gelijk spieken op de profielen als er iemand reageert.
Kennismaking met de oppas
Denk je dat je een geschikte oppas hebt gevonden en hebben jullie de eerste kennismaking op de planning staan? Dan hebben we een aantal punten waar je op kunt letten. Zorg vooral ook dat je kinderen hierbij aanwezig zijn. Op deze manier zie je gelijk of de (toekomstige) oppas wel of geen klik met je kinderen heeft. Ondervraag de oppas gerust alsof je een interview afneemt. Vraag hem of haar de hemd van het lijf. Hou je vooral niet in, deze persoon moet immers voor jouw kostbaarste bezit gaan zorgen! De volgende vragen kun je stellen:
1. Waarom past deze persoon graag op?
2. Heeft hij of zij al eerder opgepast?
3. Hoe zou een oppasdag eruitzien?
4. Uit wat voor soort gezin komt de persoon zelf?
5. Hoe is de persoon opgegroeid en wat voor opvoeding heeft hij of zij gehad?
6. Wat voor opleiding volgt hij of zij en wat wil hij of zij graag worden?
7. Waar hecht ze waarde aan?
8. Wat zijn de hobby’s van deze persoon?
Het is handig om van tevoren een lijstje te maken met alles wat je wilt vragen aan de oppas. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Vertrouw bij het kennismakingsgesprek op je intuïtie! Bij twijfel: niet doen!!
Hoeveel betaal je een oppas?
Hoeveel je de oppas betaalt verschilt heel erg per oppas en per situatie. Sommige moeders hebben bijvoorbeeld al een oppas voor drie euro. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk als het buurmeisje op je kindjes past. Hieronder vind je een overzicht per leeftijd wat je betaalt per uur voor een oppas.
Afspraken maken met je oppas
Het allerbelangrijkste is dat je samen duidelijk afspraken opstelt zodat hier ook geen miscommunicatie kan voorkomen. Maak samen een takenlijst die de oppas voor je afwerkt. Dit is wel zo handig en zo kunnen er ook geen communicatiefouten gemaakt worden. Spreek duidelijk de datum en de tijden af.
1. Wat doet de oppas met jouw kinderen
Wil je graag dat de oppas jouw kinderen entertaint en leuke dingen gaat doen zoals buitenspelen, naar de speeltuin of knutselen? Wil je graag dat ze boodschappen doet en de kindjes meeneemt als uitstapje?
2. De regels in jullie gezin
Welke regels zijn in jullie gezin van toepassing zoals:
- Bedtijden
- Snoepen
- Fruithapjes
- Spelen met vriendjes
- Televisie kijken
- Computeren
- Roken
Hoe heb jij de juiste oppas voor jouw kindjes gevonden? Laat een reactie achter onder dit bericht! Wil je altijd op de hoogste zijn van het laatste nieuws en de nieuwste trends als het om kinderen gaat? Volg ons dan op Facebook en Instagram, dan mis je niks meer!
0 Reactie