15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
je huis kindveilig maken

Je huis babyveilig maken. Hoe doe je dit?

Je baby groeit ontzettend snel en voor je het weet is je huis niet meer veilig voor jouw kleine baby’tje. Je baby gaat kruipen en van alles ontdekken in huis. Het is daarom ook verstandig om je huis zo snel mogelijk babyproof te maken! Een babyproof huis zorgt voor een veilige basis die je baby kan gaan ontdekken. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten bij het babyveilig maken van je huis.

Je huis babyproof/ kindveilig maken

Stop maar met dromen. Je huis helemaal kindveilig maken is praktisch onmogelijk tenzij je gaat voor nieuw behang en een nieuwe vloer: gewatteerde muren en vloer van gymmatten. Hoe goed je jouw huis ook beveiligt, een kruipende baby of kind zal altijd wel iets vinden wat opeens veel gevaarlijker is dan je in eerste instantie had gedacht. Een baby die net de wereld aan het ontdekken is, is veel creatiever dan wij zijn! Uiteraard blijft het wel noodzakelijk om je huis babyveilig te maken maar zorg ook dat je op je hoede bent! Besef dat alleen de kamer verlaten waar jouw baby of kindje is al voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Hoe maak je jouw huis kindveilig?

Denk dan bijvoorbeeld al aan de traphekjes, kindveilige stopcontacten en deurstoppers zodat er geen vingertjes bekneld kunnen raken. Je kunt ook al kijken naar de wat minder voor de hand liggende zaken zoals:

 • Voorwerpen die ergens op staan en die je baby of kind aan de kabel eraf zou kunnen trekken. Bijvoorbeeld dat onwijs leuke tafellampje op de vensterbank.
 • Het vastzetten van de kasten aan de muur: als je baby of kind zich hieraan optrekt dat de kast niet om kan vallen bovenop je baby of kindje.
 • Zorgen dat de schoonmaakmiddelen buiten bereik van je baby of kind  zijn. Voor je het weet draaien ze de doppen van de fles en die kleintjes willen alles proeven!

De woonkamer babyproof maken

De woonkamer is de ruimte waar jouw baby het meeste zal verblijven en gaan ontdekken. Op het moment dat je baby begint met kruipen moet je de woonkamer al in orde te hebben! Zorg daarom al dat je woonkamer babyveilig is op het moment dat je baby’tje nog veilig in de box ligt. Zo kom je niet plotseling in de stress omdat er niks kindveilig is!

 • Zet op tijd de bodem van de box naar beneden. Doe dit als je baby begint met rollen. Voor je het weet zal je baby proberen te staan in de box.
 • Zorg dat er geen overtollig speelgoed in de woonkamer ligt en dat er niet overal snoeren zichtbaar rondslingeren. In het enthousiasme van je kind kan hij of zij hier makkelijk over struikelen. Dit geldt trouwens ook voor jouzelf als je bijvoorbeeld met je baby op je arm loopt.
 • Een opgeruimde trap zorgt ervoor dat je veilig naar boven kunt met je baby zonder ergens over te vallen. Laat hier daarom ook geen spulletjes op slingeren die je “straks” wel mee naar boven neemt.
 • Doe het traphekje ALTIJD dicht, ook s’ avonds. Komt je kind uit bed? Dan kan je kindje in elk geval niet half slapend van de trap afvallen. De beste traphekjes hebben geen horizontale spijlen. Je kind kan dan niet over het traphekje klimmen.
 • Stopcontacten hebben een soort speciale aantrekkingskracht voor baby’s en kleine kinderen. In de woonkamer kan je kind er waarschijnlijk best makkelijk bij. Met een afdekplaatje in het stopcontact of een speciale wandcontactdoor voorkom je dat je baby of kind in aanraking komt met de stroom die op het stopcontact staat. Een klein detail dat heel veel kan uitmaken.

De badkamer babyproof maken

Er zijn een aantal dingen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn als je met je baby in de badkamer bent. We zetten ze toch nog even voor je op een rijtje. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en in een paar seconden.

 • Laat je kind nooit alleen in de badkamer als hij of zij in bad zit. Jonge kinderen kunnen al heel vlug verdrinken, daar is maar een klein laagje water voor nodig. Als ze bijvoorbeeld uitglijden tijdens het spelen en het niet lukt om terug rechtop te gaan zitten. Baby’s laat je natuurlijk ook nooit alleen in het badje.
 • Let op warm water! Het beste is dat je een temperatuurregelaar in de badkamer hebt die je kan instellen op 38 graden. Zo ben je er altijd zeker van dat het water nooit te warm is.
 • Gebruik in de badkamer antislipmatjes zo kan je kind niet uitglijden en jij ook niet als je jouw baby vast hebt.
 • Bewaar glazen flessen met bijvoorbeeld shampoo of parfum buiten het bereik van je kind of  baby. Als deze flessen breken heb je het gevaar van glas en dat de inhoud opgedronken kan worden.

De keuken kindveilig maken

De keuken is  één van de gevaarlijkste plekken voor een kind of baby. Je bent aan het koken en je gaat even naar het toilet bijvoorbeeld kan al voor hele gevaarlijke situaties zorgen.

 • Beveilig je fornuis met een speciaal rek. Als je aan het koken bent, zorg dan in elk geval dat je kind of baby niet in de buurt is op het moment dat de pannen op het vuur staan.
 • Staan er pannen op het fornuis maar moet je even iets doen? Zorg dat de handvatten en de stelen van de pannen buiten het bereik van je kind zijn. Het beste is om je kind of baby even mee te nemen, zo weet je zeker dat er niks kan gebeuren.
 • Zorg voor kinderslotjes op de onderste keukenkastjes. Op deze manier kan je kind niet bij het schoonmaakmiddel in de buurt komen.

Je kunt bij veel verschillende winkels accessoires kopen om je huis extra kinderveilig te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan: ladestoppers, kastdeurslotjes, kastdeurklem en magneetslotjes. Heb jij na het lezen van dit artikel nog andere tips voor ons om je huis babyproof te maken? Laat dan een bericht achter onder dit artikel. Wil je niks meer missen? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste trends als het over kinderen gaat!

Delen:
Categorie:Baby 0-1
VORIG BERICHT
Een betrouwbare oppas nodig? Let op deze dingen:
VOLGEND BERICHT
Eindelijk gelukkig als alleenstaande moeder

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER