15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
dineren met kids

Eten met kinderen aan tafel: 5 tips om het gezellig te maken

Gezellig aan tafel met het hele gezin. Dat klinkt allemaal heel leuk en heel gezellig. In het echte leven kan gezellig aan tafel zitten met de kinderen nog een hele uitdaging zijn! Ze vinden het eten niet lekker, er ligt  te veel op hun bord of ze willen gewoon even lekker dwars doen. Kinderen kunnen van het gezellige momentje aan tafel een flinke strijd maken! In dit artikel geef ik je maar liefst vijf bruikbare tips om het ook bij jullie aan tafel gezellig te houden.

1. Zorg voor een gezellige sfeer aan tafel

Zorg ervoor dat het avondmaal een hoogtepunt van de dag is  waarop jullie gezellig samenkomen. Iedereen krijgt kans om over zijn of haar dag te vertellen en iedereen luistert naar elkaar. Wat vind je uiteindelijk belangrijker? Een gezellige sfeer of dat alle borden leeg zijn? Zonder een gezellige sfeer aan tafel zal het kind al veel minder snel zin hebben om ook daadwerkelijk te eten. Je zult zien dat zelfs groenten eten een stuk makkelijker zal gaan!

2. Laat de kinderen zelf hun avondmaal opscheppen

Doordat je kinderen zelf het eten op laat scheppen creëer je weer een stukje verantwoordelijkheid. Kinderen houden van verantwoordelijkheid. Het zorgt voor zelfvertrouwen en voor een goed gevoel. Doordat je de kinderen zelf het eten op laat scheppen zullen ze ook sneller de hoeveelheid eten die ze zelf op hebben geschept. Een vol bord eten  dat wij als ouders op zouden scheppen ontmoedigt het kind heel erg om te eten. Een kind kan dan beter in twee keer eten.

3. Iedereen klaar met eten?

Ruim alle borden tegelijk af van tafel. Ook als je kindje nog niet zijn of haar bord leeg heeft gegeten. Laat je kindje nooit alleen na-eten. Hiermee geef je een negatieve boodschap en het kindje zal zich schamen. Ruim alles tegelijk af. Geef geen straf en wordt niet boos. Word je wel boos of geef je wel straf? Dan zal je kind eten als iets negatiefs gaan ervaren  in plaats van dat gezellige momentje aan tafel  waarop de dag doorgenomen wordt.

4. Jaag je kind niet op en dwing niet om te eten.

Jaag je kind niet op tijdens het eten en laat je kind gewoon eten. Trek je niks van het gepruts aan, maar geef van tevoren een duidelijke tijd af van de duur dat jullie met zijn allen aan tafel zitten. Maak dit duidelijk met de wijzers van de klok. Is deze tijd om? Begin dan met afruimen. Dwing je kind niet om het bord leeg te eten. Als je het lichaam negeert wanneer het een vol signaal afgeeft dan leert je kind te eten op momenten dat hij geen trek heeft.

5. Samen is altijd het leukst!

Een kind kopieert vaak gedrag. Ziet jouw kind jou eten? Dan zal je kindje jou nadoen. Zien eten is doen eten. Leer het kind wat je ervoor moet doen om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Ga samen koken en boodschappen doen. Op deze manier leert je kindje om de maaltijd die uiteindelijk op tafel staat te waarderen. Het kindje zal zich ook trots voelen als zijn of haar bereide maaltijd geserveerd wordt!

Extra tip!

Er bestaat een leuke boekje “tafelklets”. Dit is een boekje dat ervoor zorgt dat je iets te kletsen hebt aan tafel met de kinderen. Je mag per maaltijd een aantal sterren geven en dit kun je dan samen bespreken. Zo ontstaan er natuurlijk leuke discussies aan tafel en heb je gelijk een leuk onderwerp om te bespreken!

Heb je zelf nog goede tips? Of hebben deze tips jou juist goed geholpen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste tips en trends op het gebied van kinderen? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook en Instagram.

Delen:
Categorie:Kleuter 4 - 6
VORIG BERICHT
Horrorstory: mijn kind bijt
VOLGEND BERICHT
Geboortevlekken bij je kind: wat is dit precies?

1 Reactie

  • 16 januari 2019 op 23:11
    Virgilia

    Leuk, ook over dat boekje voor aan tafel. Goeie tip.

    ANTWOORD

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER