15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
peuter bijt

Horrorstory: mijn kind bijt

De titel zegt het al: mijn kind bijt. Hij bijt andere kinderen, zijn broertje en bij mij heeft hij ook een poging gewaagd om te bijten. Hij was bijna twee jaar toen hij opeens met bijten begon. Bijten komt vooral voor in de peuterpuberbijt (peuterpubertijd). Mijn peuter bijt niet zachtjes, hij bijt tot het andere kindje of persoon blauw ziet van de tandafdrukken. Mijn lieve peuter bijt. Hetzelfde jongetje die zo graag knuffelt, alles deelt met zijn broertje en heel graag speelt met andere kindjes. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring met een bijtende peuter en hoe ik dit heb afgeleerd.

De eerste keer bijten

Thuis had hij nog nooit gebeten. Hij deed eigenlijk nooit van zulke dingen. Als zijn kleinere broertje speelgoed afpakte, pakte hij gewoon iets anders om mee te spelen. Als een vriendje zijn loopauto pakte ging hij er vanaf. Hij liet eigenlijk altijd alles wel toe en vond het dan wel best. Als iemand zijn speen afpakte zei ik altijd: “kom op pak je speen maar die is van jou”. Wanneer iemand zijn speelgoed afpakte mocht hij van mij best even laten merken dat hij het daar niet mee eens was. Ik dacht: kom op, kom voor jezelf op! En toen kwam de dag dat hij begon te bijten op de opvang.

Hij had een ander kindje gebeten op de opvang. Je zag de tandafdrukken van mijn peuter er behoorlijk goed in staan. Ze wisten niet precies hoe het was gekomen. Waarschijnlijk wilde een ander kindje speelgoed afpakken of ze zouden heel erg zijn opgegaan in het spelen. In elk geval geloofde ik niet zo goed wat ik hoorde. Mijn peuter een kindje gebeten? Ik moest er stiekem een beetje om lachen. Mijn lieve peuter die niet van zichzelf af bijt, heeft nu een kindje gebeten. Ik moest lachen omdat ik het in eerste instantie niet kon geloven.

De tweede keer bijten

Heeft hij alwéér gebeten? Nu heeft hij gebeten omdat iemand zijn speelgoed afpakte. Bijten is natuurlijk heel naar. Voor het kindje dat gebeten wordt en voor het kindje dat bijt. Bijten is een gevolg van een frustratie die ze niet kunnen uiten. Bijvoorbeeld wanneer een kindje het speelgoed van jouw peuter afpakt. Hij vindt dat niet leuk maar kan het nog niet zeggen dus hij bijt. Het is ook helemaal geen rare reactie. Ik wou dat mijn peuter dit weer zo snel mogelijk  zou afleren aangezien hij er thuis ook mee begon. De afspraak op de opvang was: als hij bijt moet hij op de stoel. Een prima gevolg voor het bijten vind ik. Er werd ook duidelijk uitgelegd dat hij niet mag bijten en dat hij daarom op de stoel gaat.

Thuis bijten

Mijn peuter begrijpt nu natuurlijk dat als hij bijt dat het een indruk achterlaat. “Hé, iemand pakt iets af maar als ik bijt stopt die ander daarmee!”. Bijten heeft effect. Hij begon ook zijn broertje te bijten. De eerste keer dat hij thuis zijn broertje beet, had ik het niet gezien, wel zag ik de tandafdrukken staan. Ik heb eerst zijn broertje getroost en hem daarna op de stoel gezet en uitgelegd waarom hij op de stoel moet. Zo wordt de aandacht niet direct op hem gevestigd wanneer hij iets stouts heeft gedaan. Hij ziet wel dat zijn broertje wordt getroost om iets wat hij heeft gedaan. Hiermee leer ik mijn peuter dat zijn actie ervoor zorgt dat ik zijn broertje moet gaan troosten.

Bijten afleren

Gelukkig  heeft mijn peutertje het bijten snel afgeleerd. Althans, het komt nog maar zelden voor dat hij bijt. Het  enige  dat we hebben gedaan is consequent zijn en elke keer heel duidelijk vertellen dat hij niet mag bijten en waarom hij dat niet mag doen. Hij weet dat hij fout is. Bijt hij bijvoorbeeld zijn broertje? Dan begint hij zelf gelijk met het troosten van zijn broertje. Hij weet heel goed dat het zeer doet. Mocht het afleren van bijten niet zo makkelijk gaan bij jouw kindje? Hieronder heb ik vijf bruikbare tips voor je op een rijtje gezet.

Tips om het bijten af te leren

1.Leer het kind zijn boosheid op een andere manier te uiten..

2.Wees duidelijk en consequent in het verbieden..

3.Beantwoord agressie niet met agressie. Blijf dus rustig op zo een moment

4.Bijten om aandacht te trekken? Geef dan positieve aandacht. Bijvoorbeeld als het kindje goed aan het spelen is of helpt met opruimen.

5.Zorg ervoor dat andere kinderen niet terug bijten, terugschoppen of terugslaan.

Tot slot: bijten is een fase

Aan alle ouders met bijtende kinderen: het zijn fases. Je hoeft je niet te schamen dat jouw kind iemand heeft gebeten. Dit hoort bij het ontdekken en de leeftijd van onze peuters. Het allerbelangrijkste is dat we duidelijk laten merken dat we bijten afkeuren. Heb jij nog opmerkingen of heb jij zelf een bijtende peuter? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Maandelijks zal ik een blog schrijven in de rubriek Horrorstory. Wil jij graag op de hoogte blijven van mijn horrorstory’s? Like KidsFunZone dan op Facebook en Instagram!

Delen:
Categorie:Horrorstory's
VORIG BERICHT
4 goede verzekeringen voor je kind
VOLGEND BERICHT
Eten met kinderen aan tafel: 5 tips om het gezellig te maken

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER