Heeft je kind een beugel nodig? Dit zijn de mogelijkheden en kosten
Gemiddeld hebben 4 op de 10 kinderen een beugel nodig. Een beugel is nodig wanneer tanden te ver naar voren staan, scheef staan, als er een teveel aan ruimte tussen de tanden is of wanneer tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Een beugel is niet goedkoop en daarom is het verstandig om goed na te denken over de mogelijkheden en kosten van een beugel. Wat voor beugels zijn er? Heeft het zin om je aanvullend te verzekeren? Wat kan ik verwachten qua kosten? Wij leggen het je uit!
Verschillende soorten beugels
Afhankelijk van het behandelplan zijn er voor kinderen vier mogelijke beugels:
1. Buitenboordbeugel
Dit type beugel remt de voorwaartse groei van de bovenkaak, de zogeheten overbeet. Op deze manier wordt de stand van de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar bijgestuurd worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten. Per etmaal dient de buitenboordbeugel minstens 14 uur gedragen te worden om een goed resultaat te verkrijgen. De ervaring leert dat kinderen liever niet gezien worden met een buitenboordbeugel. Je kunt de beugel dan bijvoorbeeld ’s nachts of overdag na school laten dragen.
2. Activator
Dit type beugel dwingt de onderkaak om meer naar voren dicht te bijten, met dezelfde reden als de buitenboordbeugel. De boven- en onderkaak zullen beter op elkaar gaan aansluiten. De activator dient zoveel mogelijk gedragen te worden om tot een goed resultaat te komen. Na aanmeting past hij precies om een aantal tanden en in het verhemelte.
3. Vaste beugel
De vaste beugel of slotjesbeugel is de meest voorkomende beugel. Slotjes worden op de tanden geplakt en door middel van een flexibele draad worden de tanden in de juiste stand gezet. Dit type beugel maakt het ook mogelijk om grote tussenruimten tussen tanden te verkleinen.
4. Retentiebeugel
Na het corrigeren van de tanden of de kaak is het zaak dat ze daarna ook nog voor langere tijd in hun huidige stand worden vastgehouden. Wanneer dit niet gebeurt, is de kans groot dat ze na bepaalde tijd weer scheef gaan staan. De retentiebeugel is vaak niet meer dan een dun draadje dat achter je tanden wordt geplakt.
De beugel van de toekomst
Er is ook een nieuw soort beugel voor kinderen op de markt, namelijk de MyoBrace. De MyoBrace is een beugel die door middel van het trainen van de mondspieren en de positie van de tong scheefstand kan corrigeren en voorkomen. De Myobrace dient ’s nachts en overdag een aantal uurtjes gedragen te worden. De meeste kinderen ervaren de persoonlijke benadering van MyoBrace positiever dan de normale maandelijkse controle bij de orthodontist. De meeste gebruikers zien na een aantal weken al meteen resultaat!
Kosten
Hoeveel een beugel uiteindelijk gaat kosten hangt uiteraard af van het soort beugel en de duur van de behandeling. Gemiddeld gezien moet je rekenen op een prijskaartje tussen de 2.000 en 3.000 euro. De tarieven voor orthodontie zijn landelijk vastgesteld. Dit betekent echter niet dat je geen invloed hebt op de uiteindelijke prijs. Laat de orthodontist altijd uitleggen waarom hij voor een bepaald behandelplan kiest en vraag ook naar eventuele alternatieven. Orthodontie valt niet in het basispakket. Voor de vergoeding van een beugel heb je dus bijna altijd een aanvullende verzekering nodig. De vergoeding van een beugel verschilt per verzekeraar. Ga ten rade bij je huidige verzekeraar en vraag naar de mogelijkheden!
Je kunt zelf uitrekenen of het afsluiten van een aanvullende verzekering loont. Dit is volledig afhankelijk van het maandelijkse premiebedrag en de looptijd. Houd hierbij wel rekening met het feit dat veel verzekeraars één jaar wachttijd hanteren om misbruik te voorkomen! Wanneer het totale premie bedrag onder de 2.000 euro uitkomt, loont een aanvullende verzekering voor beugels eigenlijk altijd. Vraag de orthodontist om tijdens de intake een offerte op te stellen. Zo weet je wat je te wachten staat en kun je achteraf nagaan of bepaalde afspraken zijn nagekomen. De behandeltijd is echter lastig in te schatten. Het kan altijd korter of langer duren; elk gebit is immers anders.
0 Reactie