15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
jeuk van luizen

Kind met hoofdluis & neten

Een kind met luizen, dat is ontzettend vervelend. Voor het kind is het natuurlijk het vervelendst. Je kind zal heel veel krabben aan zijn hoofd. Luizen verspreiden zich ook ontzettend snel daarom vertellen we in dit blog hoe een kind aan luizen komt en het belangrijkste: hoe komt je kind weer van de luizen af?

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn parasieten en deze parasieten leven van mensenbloed. De luis is meestal te vinden in behaarde en warme plekjes zoals: achter de oren, in de nek of onder een pony. Luizen zijn ongeveer 3 millimeter groot en als ze nog geen bloed hebben gedronken zijn ze grijsblauw van kleur. Als de luis bloed heeft gedronken is hij roodbruin van kleur. Doordat de hoofdluis bloed opzuigt uit de hoofdhuid krijg je zuigplaatsen en deze jeuken verschrikkelijk. De reden van de jeuk is het speeksel wat de luis achterlaat. Heeft je kind vaak jeuk op zijn of haar hoofd? Controleer dan gelijk op luizen, dit kan het eerste signaal zijn.

Luizen en neten op het hoofd

Meestal is het aantal luizen op het hoofd niet zoveel, maar er kunnen wel heel veel neten aanwezig zijn. Neten zijn de eitjes die de luizen leggen. Neten zitten heel stevig aan de haren vastgeplakt. Een luis leeft maximaal 50 dagen. In die tijd kan een vrouwtje 100 tot 300 neten leggen, die worden met een soort lijm aan de haren vastgeplakt. Na 10 dagen komt er uit de neet een babyluisje, dit babyluisje is in 12 dagen volgroeid tot een volwassen luis. De hele cyclus begint weer van voor af aan.

Luizen zijn wandelaars

Het is handig om te weten dat luizen niet kunnen vliegen. Ze hebben namelijk geen vleugels. Luizen kunnen ook niet springen. De luis kan alleen wandelen. Ze hebben een soort van kleine klauwen die  ervoor zorgen dat ze van de ene haar op de andere haar kunnen klauteren. Luizen kunnen dus alleen “overlopen” naar een ander hoofd als  de hoofden zich dicht bij elkaar bevinden. Het is wel mogelijk dat luizen zich verspreiden via kleding, jassen, mutsen enzovoorts.

De symptomen van hoofdluis

Je kunt op verschillende manieren opmerken dat je kind luizen heeft. Wij hebben de signalen voor je op een rijtje gezet.

  1. Een briefje van school of de opvang: dan zijn er al luizen gespot! Wees dus extra alert.
  2. Constant krabben. Krabt je kind opvallend vaak? Controleer dan ook gelijk op luizen. Vooral het krabben achter de oren, in zijn nek of op de kruin zijn signalen. De beet kan bij je kind een allergische reactie veroorzaken door het speeksel wat de luis achterlaat.
  3. Je kind slaapt slecht: luizen zijn echte nachtwezens. In de nacht zijn de luizen een stuk actiever dan overdag. Valt je kind moeilijk in slaap? Draait hij veel in zijn slaap en raakt hij niet uitgerust? Dit kunnen ook weer signalen zijn van luizen.
  4. Verwar de neten niet met roos! Het is allebei wit en klein. Het verschil tussen deze twee is: de neet is ovaalvormig en lijkt op een speldenknop. Roos zijn een soort schilfertjes. Neten zitten meestal aan halve centimeter van de hoofdhuis af terwijl roos op de hoofdhuid zit.
  5. Er kunnen huidirritaties ontstaan achter de oren, in de nek, op de kruin en de schouders ontstaan. Merk je huidirritatie op? Controleer dan gelijk op luizen.
  6. Als je heel goed kijkt kan je de luizen zien lopen in de nek, kruin of achter de oren. Ze zijn ongeveer zo groot als het zaadje van een aardbei.

Het bestrijden van de hoofdluis

Er zijn allemaal verschillende middeltjes te koop om hoofdluis te bestrijden. Je hebt shampoo, lotion en spray voor je kleren in te spuiten. Deze middeltjes bestrijden hoofdluis wel maar kunnen het niet voorkomen. Het is dus niet nodig om deze middeltjes al op voorhand te gebruiken. Het is namelijk zelfs zo dat als je deze middeltjes te vaak gebruikt de luizen er immuun voor worden. De luizen kan je ook op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Dit kan met de speciale luizen & neten kam. Deze kam is heel handig om alvast in huis te hebben. Merk je luizen op kun je er gelijk aan beginnen!

Blijven kammen

De titel zegt het al. Blijven kammen! Om het voor je kind wat prettiger te maken kun je het beste de haren van je kind wassen en veel conditioner aanbrengen. Hierdoor wordt het haar makkelijker te kammen. Kam het haar eerst met een normale kam en vervolgens met de speciale kam. Doe dit plukje voor plukje van achter naar voor en van voor naar achter. Maak de kam tussendoor wel schoon. Dit kan je doen door middel van een babydoekje of keukenpapier. Om de luizen te kunnen zien op de kam kan je ook gebruik maken van een vergrootglas. Het kammen moet je twee weken blijven doen. Na deze twee weken zouden alle luizen verdwenen moeten zijn.

Haarlak en haargel

Luizen houden van schone haren. Dat je kind luizen heeft laat dus alleen zien dat er met de hygiëne niks mis is. Bij jongens kun je natuurlijk gebruik maken van gel, op deze manier wordt het haar minder interessant omdat het haar producten bevat en dus minder “hygiënisch” is.

We hopen natuurlijk gewoon dat onze kinderen geen last krijgen van deze vervelende luizen! Ik ben in elk geval op de hoogte en ga alvast een luizenkam aanschaffen voor het geval dat! Heb je nog meer bruikbare tips? Laat dan even een reactie achter zodat ik deze kan toevoegen.

Delen:
Categorie:Kinderziektes
VORIG BERICHT
De 6 leukste kinderapps van 2018
VOLGEND BERICHT
De peuterpubertijd: driftbuien en de nee-fase

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER