15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300

Kinderen en contactlenzen; dit zijn de mogelijkheden

Op een dag komt je kind thuis van school en vraagt; “Mam, pap, mag ik alsjeblieft lenzen gaan dragen?” Je kind heeft genoeg van zijn bril en wilt lenzen. Waar moet je op letten als je kind wilt overstappen van bril naar lenzen? En vanaf welke leeftijd mag een kind beginnen met contactlenzen dragen? In dit artikel wordt alles voor je uitgelegd. 

Leeftijdsgrens voor lenzen?

Nee. Je kind is hierin degene die zelf bepaalt wanneer hij of zij behoefte heeft om van bil naar lenzen over te stappen. Dit verschilt per kind. De ene wilt van zijn of haar bril af op zijn tiende levensjaar. Terwijl de ander misschien zijn of haar bril helemaal prima vindt en deze langer blijft dragen. 
De gemiddelde leeftijd ligt tussen de tien en twaalf jaar. Het is belangrijk dat je kind netjes genoeg is en besef heeft van hygiëne om zijn of haar lenzen te kunnen dragen. 

Wanneer lenzen?

Een oog is uitgegroeid rond de leeftijd van acht jaar. Dit is dus ook meteen de leeftijd wanneer je kind zijn of haar lenzen voor de eerste keer zou kunnen dragen. Als je kind voor deze leeftijd lenzen zou gaan dragen is de kans aanwezig dat je kindje een lui oog krijgt. Lenzen zijn verder niet schadelijk, maar wel een hele verantwoordelijkheid. Kijk dus samen met je kindje of hij of zij verantwoordelijk genoeg is om lenzen te dragen. 
Hoe weet je of je kind verantwoordelijk genoeg is voor lenzen?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om er zeker van te zijn dat je kind klaar is voor het dragen van zijn of haar lenzen. Je moet rekening houden met: lenzen in doen, lenzen uitdoen en natuurlijk het schoonmaken van de lenzen op een hygiënische manier. Als je denkt dat je kindje er klaar voor is om lenzen te dragen, kan je het beste dit een tijdje proberen. Dan kom je er met de tijd achter of je kind er echt klaar voor is. 

Zijn er medische redenen waarom een kind geen lenzen kan gaan dragen?

Nee, die zijn er niet. Het is wel belangrijk dat de ogen van je kind genoeg traanvocht aanmaken. Als dit niet zo is dan is de kans groot dat de lenzen niet verdragen worden door de ogen van je kind. Verder zijn lenzen niet schadelijk als het aan komt op de ontwikkeling van de ogen. Als je kind lenzen wilt gaan dragen, ga dan naar een oogarts en laat onderzoeken of het traanvocht wat aangemaakt wordt voldoende is. Dit is de enige medische reden. Als er een ander probleem is waardoor je kind misschien geen lenzen kan dragen zul je oogarts je dit zeggen.

De voordelen van lenzen voor je kind

Iedere ouder wilt natuurlijk alleen maar het beste voor zijn of haar kind. De reden dat je kind lenzen wilt gaan dragen kan zijn doordat je kind last heeft van zijn of haar bril tijdens het sporten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind begint met puberen en zelfbewust wordt. 
Voordelen van lenzen zijn:
– Het hebben van een breder gezichtsveld
– Glazen die niet beslaan
– Vrijheid met sporten/spelen
– Meer zelfvertrouwen
– Geen bril die kapot gaat of vies wordt.

De nadelen

Het lensonderhoud is het grootste nadeel. Dit went vanzelf wel, maar het is belangrijk zodat er geen irritaties of oogontsteking kan ontstaan. Daglenzen zijn een goede optie, deze kun je weggooien na het gebruik. Dit behoeft de minste onderhoud en je hebt geen lenzenvloeistof nodig. Weeklenzen of maandlenzen zijn goed voor je kind om vast aan te wennen. Met goede oogzorg en hygiëne is er geen reden om niet over te stappen op lenzen.

Delen:
VORIG BERICHT
Een eengezinswoning kopen; waar moet je op letten?
VOLGEND BERICHT
5 leuke vakantiekampen voor kinderen

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER