Autoritaire en democratische opvoeding: meer info
Er zijn een aantal verschillende opvoedstijlen. En geen één opvoedstijl is goed of fout. Welke opvoedstijl geschikt is voor jou en je kind ligt aan een aantal factoren. Wat heb je van huis uit meegekregen en wil je daar zelf iets van overnemen? Heb je een bepaald voorbeeld waar je je graag aan wilt houden? Of heb je juist dingen die je absoluut niet over wilt nemen van huis uit? Zo zijn er veel dingen waar je zelf rekening mee gaat houden als je opvoeder bent. Je hoeft ook niet één stijl uit te oefenen, vaak is een combinatie van bijvoorbeeld twee opvoedstijlen ook prima. De opvoedstijl die je gaat hanteren moet bij jou en bij je kind passen. In dit artikel gaan we je uitleggen welke opvoedstijlen er zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn.
De autoritaire opvoeding
Bij de autoritaire opvoeding of opvoedstijl gaat het voornamelijk om strenge regels en hoge verwachtingen. Het kind heeft zelf weinig in te brengen en moet luisteren. Er wordt vaak geen tot weinig uitleg gegeven waarom iets gebeurt. Kinderen die autoritair worden opgevoed reageren hier vaak heel uiteenlopend op. Sommige kinderen vinden dit prettig en zullen ook altijd braaf luisteren en geen vragen stellen. Andere kinderen, kinderen met bijvoorbeeld een wat pittiger karakter zullen anders reageren op deze opvoeding. Deze kinderen zullen losbandig worden op het moment dat de ouder de grip op het kind begint te verliezen. Doordat er in deze autoritaire opvoeding weinig communicatie voorkomt zal het kind niet goed met zijn of haar emoties om kunnen gaan. Deze kinderen hebben vaak minder zelfvertrouwen en zijn minder sociaal.
De democratische opvoeding
De regels en grenzen worden duidelijk opgesteld door de ouders en die worden zo consequent mogelijk nageleefd. Er wordt geluisterd naar de kinderen en ze krijgen wel de ruimte om deze regels en grenzen zelf te ontdekken. Er wordt ruimte gelaten om fouten te maken. Doordat de kinderen zelf meer keuzes mogen maken zullen ze ook leren wat de gevolgen zijn van de keuzen die ze maken. De ouders ondersteunen de kinderen maar zullen sneller een fout vergeven dan de autoritaire ouders. Er is tussen de ouders en kinderen veel communicatie en liefde te vinden. Een ouder geeft het kind wel straf als dit nodig is, maar wel met de uitleg waarom een kind straf krijgt. Deze straffen gaan nooit gepaard met geweld. De kinderen die democratisch worden opgevoed hebben vaak genoeg zelfvertrouwen om zelf de juiste keuzes te kunnen maken. Ze kunnen goed met hun gevoelens omgaan en hun gevoelens ook goed verwoorden.
De permissieve opvoeding
Ouders die de permissieve opvoedstijl toepassen zijn het tegenovergestelde van de autoritaire ouders. De inschikkelijke ouder heeft lage verwachtingen en eisen van de kinderen. Deze ouders zijn erg soepel. De ouders hebben veel belangstelling voor het kind maar ze geloven in een vrije aanpak. Er wordt heel veel gekeken naar de keuzes en de behoeftes van het kind en passen niet veel regels toe. De kinderen die permissief worden opgevoed zijn meestal verwende kinderen die gewend zijn alles zelf te bepalen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar het komt wel veel voor. De ouders zullen hun kinderen ook niet snel straffen. Doordat deze kinderen de ruimte krijgen om in lastige situaties terecht te komen, leren ze om zelfstandig keuzes te maken. De ouder zal er niet zijn om de kinderen in de juiste richting te sturen. Het kind leert zelf wat de gevolgen van hun beslissingen zijn. Het voordeel hiervan is dat deze kinderen op latere leeftijd heel makkelijk zelf keuzes kunnen maken.
De verwaarlozende opvoedstijl
De verwaarlozende ouders stellen geen eisen en er is geen respons naar de kinderen toe. De ouders kijken zogezegd amper naar het kind om en voorzien het kind alleen in basisbehoeften zoals: eten, drinken en een dak boven hun hoofd. Deze kinderen krijgen weinig liefde en voelen zich vaak ongewenst. De emoties en gevoelens van het kind worden weggewuifd en niet serieus genomen. Deze kinderen zijn heel onzeker en doen niet tot minimaal mee aan sociale activiteiten. Ze hebben geen zelfvertrouwen. De ontwikkeling van een verwaarloosd kind gaat veel te snel, deze kinderen worden heel snel volwassen.
Welke opvoeding is de juiste opvoedstijl?
Welke opvoedstijl nu het beste is heeft ook te maken met jouw kindje. Sommige kinderen hebben een hardere aanpak nodig dan andere kinderen. Het lijkt er wel op dat de democratische opvoeding en autoritaire opvoeding de meest positieve resultaten laten zien. Ouders die gezaghebbend zijn zorgen ervoor dat de kinderen meer zelfvertrouwen hebben en zullen onafhankelijker zijn dan in een andere opvoedstijl. Ze functioneren op latere leeftijd beter bij sociale gelegenheden en boeken betere resultaten op academisch gebied. We kunnen wel stellen dat de verwaarlozende opvoeding een slechte opvoeding is. Deze kinderen blijven minder lang kind en dragen te veel verantwoordelijkheid. De kinderen worden vaak sneller verslaafd aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Deze opvoedstijl zorgt voor probleemgedrag, doordat deze kinderen geen liefde en warmte kennen.
Welke opvoeding gebruik jij bij jouw kinderen? Weet je niet goed welke opvoedstijl bij jouw past? Neem dan contact op met de GGD. De GGD kan je advies geven. Laat een reactie achter onder dit artikel. Vergeet ons niet te volgen op Facebook & Instagram.
0 Reactie