15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
bewust alleenstaande moeder

Bewust alleenstaande moeder worden? Meer informatie

Bijna elke vrouw komt op het punt dat zij een kinderwens wil realiseren. Tegenwoordig kiezen steeds meer vrouwen om bewust alleenstaande moeder te worden, ook wel BAM-moeder genoemd. Hoe gaat dit nou eigenlijk precies in zijn werk? Er komt een hele hoop bij kijken waar je rekening mee moet houden. Wil je BAM-moeder worden? Dan moet je eerst 100% achter je keuze staan. In dit blog geven we je de belangrijkste informatie over het worden van een BAM-moeder.

Redenen om bewust alleenstaande moeder te worden:

De hoofdreden dat een vrouw  ervoor kiest om alleenstaande moeder te worden is omdat ze de juiste partner nog niet heeft gevonden om een gezin mee te starten. De leeftijd speelt vaak ook een grote rol mee. De meeste vrouwen willen niet te oud moeder worden, wat logisch is aangezien een zwangerschap op oudere leeftijd risico’s met zich mee kan brengen voor zowel moeder als kind.

Bewust alleenstaande moeder worden; de opties

Er zijn verschillende methodes om een BAM-moeder te worden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

  • Zelf inseminatie: je brengt zelf het sperma van de donor zo snel mogelijk de vagina in na de donatie van de donor.
  • Kunstmatige inseminatie met donorsperma: het ontdooide donorsperma wordt in de vagina ingebracht. De zaadcellen zwemmen zelf de baarmoeder in. (KID)
  • Intra – uteriene inseminatie: bewerkte zaadcellen worden de baarmoeder ingebracht. (IUI)
  • In vitro fertilisatie/ intra cytoplasmatische sperma-injectie: de bevruchting gebeurt in het laboratorium en er wordt een embryo teruggeplaatst in de moeder.

Kliniek of ziekenhuis

Als je kiest voor een kliniek of ziekenhuis ben je er nog niet. De wachttijd kan behoorlijk lang zijn. Bij de meeste klinieken wordt er gekeken naar de geestelijke gesteldheid van de vrouw die bewust alleenstaande moeder wil worden. Dit wordt beoordeeld door een maatschappelijk werker of psycholoog. Krijg je een positief advies? Dan volgt er meer informatie over het traject met een KID-verpleegkundige. De verpleegkundige legt dan precies uit wat je van het traject kan verwachten.

Zelf inseminatie voor BAM-moeders

Heb je een bekende donor dan kan je zelf aan de slag met zelf inseminatie. Er zijn hiervoor steriele setjes verkrijgbaar bij de apotheek of op internet. Na de zaadlozing is het sperma maximaal één uur houdbaar op lichaamstemperatuur. Let op: gebruik je zaadcellen van een bekende? Dan kan deze man heel gemakkelijk rechten verkrijgen over het kindje. Gebruik je een onbekende donor via een kliniek of het ziekenhuis? Dan ligt het aan de kliniek of ziekenhuis of ze eerst KID pogingen proberen of gelijk met IUI starten. Je moet natuurlijk wel inzicht hebben in je eigen cyclus. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Ben jij op de hoogte van jouw eigen cyclus en wanneer jouw vruchtbaarste dagen zijn? Doe een ovulatietest zodat je weet wanneer jij het meest vruchtbaar bent.

Donor uit het donorbestand

Het is ook een mogelijkheid om een donor uit het donorbestand van de kliniek te kiezen. De kliniek maakt een match op basis van jouw uiterlijke kenmerken. Op deze manier zorgt de kliniek ervoor dat het kindje zoveel mogelijk uiterlijke kenmerken van de moeder heeft. Sommige klinieken geven ook een beperkte mogelijkheid om zelf kenmerken uit te kiezen. Bijvoorbeeld de haarkleur en de kleur van de ogen.

Financiële tegemoetkomingen voor BAM moeders

Nu je  alleenstaande moeder bent moet je ook financieel allesop kunnen brengen. Er zijn een paar mogelijkheden voor alleenstaande moeders zoals: kinderopvangtoeslag en kind gebonden budget. Dit is een extraatje vanuit de belastingdienst om alleenstaande ouders te ondersteunen. Kind gebonden budget en kinderopvangtoeslag is wel verbonden aan het inkomen dat je hebt. Doordat de belastingdienst deze toeslagen uitkeert wordt bewust alleenstaande moeder worden wel een stukje gemakkelijker.

Jouw sociale netwerk

Denk je erover om bewust alleenstaande moeder te worden? Kijk dan ook eens rond in je  sociale netwerk. Alleenstaande moeder zijn betekent natuurlijk niet altijd dat je er altijd helemaal alleen voor staat. Heb jij bijvoorbeeld familie in de buurt die jou kunnen en willen ondersteunen? Bespreek de gedachte ook met hen om BAM-moeder te worden. Zo weet je op wie je kan rekenen en wie jou steunen met deze beslissing.

Voordelen van bewust alleenstaande moeder zijn

Er hangen natuurlijk ook veel voordelen aan als je bewust alleenstaande moeder bent! Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

1.Alles op jouw manier

Je kunt alles op jouw eigen manier invullen. Je hoeft met niemand rekening te houden en je doet alles zoals je het zelf wilt. Vind jij die schoentjes leuk voor jouw kleintje? Dan koop ze je gewoon. Heb jij een voorkeur voor een bepaalde opvoedstijl? Dan doe je dat gewoon. Geen gezeur en geen gemekker. Heerlijk toch?

2. Je bent een Held!

Veel mensen om je heen hebben respect voor hoe je alles voor elkaar krijgt in je eentje! En dat geeft ons alleenstaande moeders natuurlijk een trots gevoel. Wij doen alles alleen en we zijn er trots op! Superwomans! Je bent vader en moeder in één. De verzorging van je kindje, het huishouden en sommige moeders werken dan ook nog!

3. Tijd voor jezezelf

Natuurlijk sta je 24/7 klaar om voor jouw kindje te zorgen, ook ‘s nachts. Als alleenstaande moeder  hoefje alleen rekening te houden met jouw planning  en de planning van je kindje. Geen partner die ook nog aandacht wil als je kindje slaapt. Gewoon heerlijk ontspannen en tijd voor jezelf hebben. En dat elke avond!

4. Meer sociale contacten

Je bent meestal alleen met je kindje op stap. Naar de speeltuin, een dagje naar de stad of gewoon door het bos wandelen. Doordat je alleen op stap bent leg je sneller contact met andere ouders. Je bent niet druk met je partner maar ziet ook de mensen op je heen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd toch?

Ken of ben jij een bewust alleenstaande moeder? Of ben je inmiddels zwanger? Laat ons jouw ervaring weten. Vergeet ons niet te volgen op Facebook & Instagram

Delen:
Categorie:Lifestyle
VORIG BERICHT
Kinderbijslag: wat is het en wat doe je ermee?
VOLGEND BERICHT
Autoritaire en democratische opvoeding: meer info

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER