15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
opvoeding

3 tips voor het opvoeden van kinderen

In de opvoeding van je kind kom je vaak voor een heleboel uitdagingen te staan. Hoe hard je ook je best doet, iedere ouder raakt wel eens overprikkeld of geïrriteerd. Laten we je gerust stellen: de perfecte opvoeding bestaat niet en ieder kind is bovendien anders. Toch zijn er een aantal richtlijnen en tips die helpen bij een positieve opvoeding, wij hebben ze op een rij gezet.

Tip 1: Geef het goede voorbeeld

Vanaf jongs af aan spiegelen kinderen zich aan hun ouders. Ze praten én doen je na, let maar eens goed op. Wil je dat jouw kinderen luisteren, niet over je grenzen gaan en bijvoorbeeld hun speelgoed opruimen, dan is het dus belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Luister naar de behoefte van anderen, hou op wanneer iemand ‘stop’ zegt en ruim spullen op nadat je ze hebt gebruikt.

Het gaat erom dat jij je bewust bent van de verbale en non-verbale manier waarmee jij naar de wereld – met name je partner en naar je kind – communiceert. Het spreekwoord luidt niet voor niks:  ‘Een goed voorbeeld doet goed volgen’.

Tip 2: Verplaats je in je kind

De tweede tip die helpt bij een positieve opvoeding, is je te verplaatsen in de leefwereld van je kind. Laat het kind zijn eigen gang gaan, zonder hier een eigen oordeel of mening aan te koppelen. Een kind heeft – net als iedereen – een eigen mening, eigen behoeften en eigen wensen en ideeën.

Probeer eens in het hoofd van het kind te kruipen en stel jezelf de vraag: Wat denkt en voelt mijn kind? Door met een open blik te kijken, geef je jouw kind het gevoel dat hij mag zijn wie hij is. Je zult merken dat je jouw kind beter gaat leren begrijpen en hij zich bovendien gezien en gehoord voelt.

Tip 3: Beloon goed gedrag

De laatste tip die wij willen meegeven is het belonen van goed gedrag. Uit eigen ervaring blijkt dat dit beter werkt dan het bestraffen van ‘slecht’ gedrag. Kinderen vinden het prettig om van hun ouders te horen dat ze iets goed hebben gedaan. Complimenteer jij jouw kinderen op een regelmatige basis, dan blijft je kind zich positief gedragen. Dit zorgt voor ontzettend veel rust in het ouderschap.

Dus de volgende keer dat jouw kind uit zichzelf zijn speelgoed opruimt, schoenen aantrekt of de wc doorspoelt, kun je een compliment geven door het goede gedrag te benoemen. ‘Wat fijn dat je jouw speelgoed hebt opgeruimd’, ‘Wat goed dat je zelf jouw jas hebt aangetrokken’.

Delen:
Categorie:Opvoeding
VORIG BERICHT
3x leuke versieringen voor een kinderfeestje
VOLGEND BERICHT
De 5 leukste Cadeaus voor aanstaande vaders

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER