15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
spaarpot kind

Kinderen en zakgeld: hoeveel zakgeld en op welke leeftijd?

Zakgeld geven is belangrijk. Het is belangrijk zodat een kind de waarde van geld leert kennen. De kinderen worden op deze manier gestimuleerd om na te denken wat ze met hun geld gaan doen. Als je kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs om leert gaan met geld, hebben ze hier later veel plezier van. Wanneer is het nou verstandig om te starten met zakgeld en hoeveel geef je dan ongeveer? Leren sparen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Wij van Kidsfunzone hebben onderzoek gedaan en het voor je uitgezocht. In dit artikel lees je hier meer over.

Starten met zakgeld: vanaf welke leeftijd?

Peuters en kleuters hebben nog niet de capaciteit om verschillende munten uit elkaar te houden, ook kunnen ze nog geen verschillende munten bij elkaar optellen. Een nieuwe speelgoedauto is hun ogen net zo een duur als een koekje. Peuters en kleuters al zakgeld geven heeft daarom ook nog geen zin. Je kunt ze bijvoorbeeld wel laten helpen bij de kassa als jij je boodschappen moet afrekenen. Op deze manier worden peuters en kleuters wel een beetje voorbereid op zakgeld. Vanaf zes jaar kunnen kinderen de verschillende munten uit elkaar houden, dit is dan ook een mooie leeftijd om te gaan starten met zakgeld. Kinderen die 6 jaar zijn zitten meestal in groep drie. In groep drie beginnen de kinderen met leren rekenen en kunnen ze eenvoudige sommetjes oplossen. Geld optellen, vooral de kleine bedragen moet dan wel lukken.

Hoeveel zakgeld geef je op welke leeftijd?

Je kunt je kind van 6 niet hetzelfde geven als een puber van 12. In het begin gaat het ook niet om de hoeveelheid die je geeft, maar dat je jouw kind leert wat de gevolgen zijn van het geld gelijk uit te geven, of het geld op te sparen. Het is niet erg als je kind zijn zakgeld een keer gelijk uit wil geven, dan leert hij of zij al snel dat als ze het zakgeld gelijk opmaken ze niks meer te hebben. Wij hebben gecheckt hoeveel zakgeld je jouw kind kan geven op welke leeftijd. Dit hebben wij in het schema hieronder verwerkt.

Leeftijd van je kind Zakgeld per week in €
6 tot 8 jaar €1,- tot  €2,-
9 jaar €1,20 tot €2,-
10 jaar €1,60 tot €2,-
11 jaar €2,- tot € 2,75
12 jaar €3,75 tot €5,-

 

Tips bij het geven van zakgeld

Het is belangrijk dat er een duidelijke structuur komt in het geven van zakgeld. Zo weet je kind waar hij of zij aan toe is en kunnen ze naar het volgende zakgeld moment toeleven.

  1. Geef je kind zijn of haar zakgeld altijd op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip. Spreek deze dag en het tijdstip af samen met jouw kind.
  2. Spreek af met jouw kind hoelang hij of zij met haar zakgeld moet doen.
  3. Je kunt het beste contant geld geven. Dit is “zichtbaar” geld. Op deze manier leert je kind spelenderwijs de waarde van zakgeld.
  4. Vervroeg het zakgeld moment niet en spring ook niet tussentijds bij. Heeft je kind het zakgeld te snel uitgegeven dan heeft hij of zij pech. Hier leren ze veel van.
  5. Maak duidelijke afspraken samen met jouw kind over het zakgeld. Waar moet het zakgeld voor gebruikt worden en wat mag jouw kind met zijn of haar zakgeld doen.
  6. Koop een spaarpot en laat je kind een deel van het zakgeld sparen. Laat jouw kind wel zelf kiezen hoeveel hij of zij wilt sparen.
  7. Je moet het zakgeld niet gebruiken om jouw kind te straffen of te belonen.
  8. Spreek samen met je kind af waar hij of zij voor wilt sparen. Ze zullen gaan leren dat het goed is om te sparen als je iets heel graag wilt. Ook zal het kind trots zijn op zichzelf omdat het gelukt is om te sparen voor dat bepaalde doel.

Ben jij al begonnen met jouw kind zakgeld geven? Wij denken dat het zeer verstandig is om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Begint je kind eenmaal te beseffen wat de waarde is van geld en wat je er allemaal mee kunt doen, dan kun je misschien een spaarrekening openen. Heb je nog opmerkingen over dit blog? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Delen:
Categorie:Kleuter 4 - 6
VORIG BERICHT
De peuterpubertijd: driftbuien en de nee-fase
VOLGEND BERICHT
Je peuter zindelijk maken; hoe doe je dit?

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER