15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
peuter zindelijk maken

Je peuter zindelijk maken; hoe doe je dit?

Je peuter zindelijk maken; hoe doe je dit?

Zindelijkheidstraining ofwel potjestraining is je kind begeleiden bij het zindelijk worden. Het woord zindelijk betekent net & schoon. Je peuter zindelijk maken is een behoorlijke opgave. Hoe pak je dit het beste aan? De meeste kinderen gaan lopen nadat ze de 12 maanden zijn gepasseerd. Vanaf dat moment kan je beginnen met de zindelijkheidstraining. Hoe snel dit allemaal gaat ligt aan je kindje en aan jou als ouder. In dit blog leggen we uit hoe je peuter uit de luier gaat, en op het potje terecht komt!

Wanneer is jouw kindje zindelijk

Je peuter is zindelijk als hij de dag en de nacht zonder luier kan. Het ene kindje is met de leeftijd van twee al zindelijk, terwijl het andere kindje pas met vier jaar niet in de luiers gaat. Potjestraining zal de ene moeder makkelijker af gaan dan de andere. Dat geeft ook helemaal niks want elk kindje is anders. Er zijn een aantal methoden die je kunnen helpen om je peuter zindelijk te maken en op het potje te krijgen!

Starten met zindelijkheidstraining

Je kunt het beste starten met de zindelijkheidstraining tussen de 18 – 20 maanden. Van deze leeftijd hebben de meeste kinderen nog geen last van de nee-fase. Kinderen van deze leeftijd vinden spelletjes nog heel leuk en zijn erg flexibel met dingen in zich op nemen. Vanaf 24 maanden (twee jaar) wordt het iets lastiger door de peuterpubertijd. Het voordeel van een kind van twee jaar is wel dat kinderen op deze leeftijd zich langer kunnen concentreren. Ben je wat laat met het starten van de potjestraining? Geen nood, je kunt op elke leeftijd starten met potjestraining.

Tips om je peuter zindelijk te maken

We hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen jouw peuter zindelijk te maken. Dit vergt wel veel geduld en doorzettingsvermogen. Lees hieronder onze tips die het meest effectief zijn.

Start met potjestraining in de zomer

Het is altijd het makkelijkst om te starten met zindelijkheidstraining in de zomer. Het is warm genoeg om je kleintje in zijn of haar blote billen rond te laten rennen. Wanneer hij of zij aandrang krijgt om te plassen of poepen zal hij dit ook gewoon doen. Het verschil is nu dat hij het waarschijnlijk vies vind dat het langs zijn benen loopt. De kans dat hij de volgende keer op het potje gaat zitten is groter wanneer hij aandrang voelt.

Potje in de woonkamer

Zet het plaspotje midden in de woonkamer. Op deze manier went je peuter aan het potje en is de kans groot dat hij of zij er spelenderwijs op zal gaan zitten met zijn of haar kleren aan. Laat je kindje zelf het potje ontdekken, grote kans dat hij of zij het uiteindelijk leuk vindt om op het potje te gaan zitten.

Potje of brilverkleiner bij potjestraining/zindelijkheidstraining

Vindt jouw kindje het toilet al heel interessant en wil je kleintje bijvoorbeeld graag doorspoelen als je zelf bent geweest? Overweeg dan een brilverkleiner. Op deze manier leert je kindje al gelijk naar het “grote toilet” te gaan. Je slaat dan de stap van het potje over en vaak gaat dit een stuk sneller.Goede WC verkleiners maken de zinnelijkheidstraining een kinderspel

Beloon je kindje

Heeft jouw kleintje er echt nog geen zin in? Wil hij of zij maar niet op dat potje gaan zitten? Stimuleer je kindje door bijvoorbeeld samen boekjes te lezen over op het potje plassen. Je kunt ook met een beloningssysteem gaan werken. Vindt jouw kindje stickers heel leuk? Introduceer dan een sticker systeem. Elke keer dat jouw kindje zijn of haar behoefte doet op het potje mag hij of zij een sticker plakken. Bij tien stickers gaan jullie samen iets leuk doen of een klein cadeautje uitkiezen. Laat je kindje weten dat je trots op hem of haar bent als hij of zij iets op het potje of de wc heeft gedaan. Grote kans dat hij of zij dit ontzettend leuk vindt. Elk kindje vindt het leuk als mama trots is en dat laat zien.

Houd rekening met “ongelukjes”

Grote kans wanneer je bezig bent met de zindelijkheidstraining dat er heel wat ongelukjes gebeuren. Word hier niet kwaad om, jouw kindje vindt dat zelf ook niet fijn. Als je kleintje al gedeeltelijk zindelijk is hou er dan wel rekening mee dat er altijd een ongelukje kan gebeuren. Zorg ervoor dat je altijd droge en schone kleren bij hebt als je weggaat. Ben je bezig met de potjestraining thuis? Leg dan bijvoorbeeld een rubber matje op de bank waar je kindje meestal zit, zo voorkom je dat ongelukjes op de bank gebeuren. Zet alvast maar een emmer sop klaar! Die zul je wel nodig hebben deze periode.

Neem de tijd om jouw kindje zindelijk te maken

Zindelijkheidstraining heb je niet  in één dag gedaan. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd. Neem hier de tijd voor. Zo voorkom je frustraties bij jou en je kindje. Een nat matras is heel vervelend, vooral als het  ’s nacht  gebeurt. Reageer niet geïrriteerd, dit zal het tegenovergestelde effect geven. Wil je kindje echt nog niet zindelijk worden? Wacht er dan even mee, forceren werkt ook weer het tegenovergestelde. Hoe meer je forceert hoe meer tijd het zal kosten om je kleintje zindelijk te krijgen.

Herinner je kind aan zijn of haar potjesmoment

Als je bezig bent met potjestraining herinner je kindje dan regelmatig aan het toiletbezoek of om op het potje te gaan zitten. Het beste kan je vaste pot momentjes instellen. Geef hem of haar bij het ontbijt, lunch en diner wat extra drinken en zet hem of haar na daarna gelijk op het potje. Grote kans dat je kindje elke keer wat doet op het potje. Structuur zorgt ervoor dat een kindje zich veilig voelt, dit geld ook voor zindelijk worden. Een veilig gevoel zorgt voor zelfvertrouwen. Een kindje dat onzeker is zal ook minder snel uit zichzelf op het potje gaan zitten of naar het toilet gaan.

Eerst overdag zindelijk, daarna s ’nachts

Veel kinderen  gaan eerst plassen op het potje en daarna pas poepen. Hou eerst de focus op overdag zindelijk worden, als dit een tijdje goed gaat kun je het ook in de nacht gaan proberen. Ga je beginnen met zindelijkheidstraining in de nacht? Zorg dan voor een matrasbeschermer en leg genoeg hoeslakens klaar! Dat zal in de nacht weleens van pas kunnen komen.

Extra tip: zorg voor een simpel plas potje zodat je kind niet afgeleid wordt door alle toeters en bellen eromheen

Alle tips geprobeerd maar nog niet zindelijk?

Heb je alle bovenstaande tips uitgevoerd, maar wil het niet lukken? Dan kan je het beste even contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau waar jouw kindje ingeschreven staat. Misschien heeft je kindje ergens anders last van waardoor op het potje gaan geen succes is. Onthoud dat geen enkel kind voor zijn lol in zijn broek poept of plast. Is je kindje vijf jaar en nog niet zindelijk? Dan raden wij aan om contact op te nemen met de huisarts.

Heb je zelf nog andere tips? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Aan alle moeders: geduld is een schone zaak en veel succes met de potjestraining! Vind je het leuk wat wij dagelijks delen op kidsfunzone? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Kinderen en zakgeld: hoeveel zakgeld en op welke leeftijd?
VOLGEND BERICHT
Hand-, voet-, en mondziekte: wat is het en hoe herken je het?

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER