15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
zwemabc

Zwemles: hoe belangrijk vind jij een zwemdiploma?

Wie heeft er zelf allemaal vroeger zwemles gehad op school? Ik in elk geval nog wel. Hoe belangrijk is het nu eigenlijk dat kinderen kunnen zwemmen? Nederland is natuurlijk een kikkerlandje met erg veel water. Het is bijna niet in te denken dat kinderen of volwassenen niet kunnen zwemmen. Helaas komt dit steeds vaker voor. Zwemles zit niet meer inbegrepen in het schoolpakket. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zwemdiploma zo belangrijk is. Tegenwoordig ook wel het zwem-abc genoemd

Zwemles vroeger en nu

Vroeger was het heel normaal dat je je zwemdiploma haalde via de basisschool. Bij ons was het één keer in de twee weken op vrijdag één uur zwemmen. En uiteindelijk had iedereen zijn A diploma. Dat koste toen die tijd twee gulden per zwemles. Die moesten we contant aan de juffrouw geven en we werden met een bus naar het zwembad gereden. Was je de twee gulden vergeten? Geen probleem dat kwam de volgende keer wel goed.

Nu zit het zwemlespakket niet meer bij veel scholen inbegrepen. Scholen moeten namelijk zelf voor de kosten opdraaien. De school kan de ouders wel om een vrijwillige bedrage vragen maar dit kan natuurlijk niet elke ouder betalen. Veel scholen hebben er ook het budget niet voor om nog ouderwets te gaan schoolzwemmen. Dit komt door alle bezuinigingen vanuit de gemeente. Er wordt geen subsidie meer verstrekt om te schoolzwemmen.

De kosten voor zwem-abc

Wat kost het nu eigenlijk zo een zwemdiploma. Hieronder staat een kleine opsomming van wat een zwemdiploma gemiddeld kost. Let wel op prijzen kunnen bij elk zwembad afwijken.

 • Diploma a: €446,-
 • Diploma a-b : €557,-
 • Diploma a-b-c: €644,-
 • Diploma b: €169,-
 • Diploma c: €200,-
 • Diploma b-c: €332,-

Er zijn wel organisaties die subsidies aanbieden voor gezinnen met minder inkomen. Dit omdat leren zwemmen toch wel ontzettend belangrijk is. Ben je niet op de hoogte van deze subsidies of weet je niet waar je deze aan kan vragen? Vraag het aan je gemeente, die kan je altijd verder helpen.

Feiten over ongelukken in het water

Er verdrinken gemiddeld 9 kinderen per jaar. Jongens verdrinken vaker dan meisjes. Bij +- 100 kinderen loopt het net goed af. Kinderen onder de 5 zijn vaak het slachtoffer. Verdrinking zorgt voor de meest dodelijke slachtoffers bij kinderen van deze leeftijd.

Tips als de kids gaan zwemmen:

 1. Hou je kind altijd in het oog.
 2. Bij kleine kinderen moet je zo dicht mogelijk in het water blijven, ze moeten je aan kunnen raken.
 3. Laat je niet afleiden door je telefoon of iets dergelijks.
 4. Zorg altijd voor zwembandjes in het water, en een zwemvest op een boot.
 5. Doe je kind op zwemles en zorg voor minimaal een a en b diploma.

Wij vinden dat zwemdiploma ontzettend belangrijk, en vinden dus ook dat elk kind het recht heeft om te leren zwemmen. Iedereen kind moet zich kunnen redden in het water. Wist je dat je al kunt starten met zwemmen als je kindje drie maanden is? Hier bestaan speciale baby zwemlessen voor. Zit jouw kind al op zwemles? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:
Categorie:Spelen
VORIG BERICHT
Je kind groenten laten eten: zo maak je het extra leuk en gezellig
VOLGEND BERICHT
Babyzwemmen: hier moet je op letten

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER