15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
Eerste dag basisschool

De eerste schooldag van je kind; 6 tips om je kind voor te bereiden

Wordt jouw kindje binnenkort 4 jaar? Dan heb je als het goed is al een basisschool uitgekozen die past bij jou en je kind. Natuurlijk is dit weer een bijzondere mijlpaal. Hoe ga jij jouw kind, en niet onbelangrijk jezelf, voorbereiden op deze grote dag? Lees dan snel verder want in dit blog geef ik je een aantal handige tips voor de eerste schooldag!

1. De eerste schooldag

Een kind in Nederland is pas vanaf 5 jaar verplicht om naar school te gaan. De meeste ouders kiezen ervoor om hun kinderen met de leeftijd van 4 jaar al naar school te laten gaan. Dit wordt ook het meest gestimuleerd. De meeste kinderen gaan eerst een paar keer wennen op de basisschool. Je kind draait dan eerst een paar ochtenden en middagen mee. Hierdoor kunnen ze de andere kindjes en leerkrachten al een beetje leren kennen.

Het meest gunstig is om in een rustige periode te starten met de basisschool. Starten in bijvoorbeeld december of een paar weken voor de zomervakantie is niet zo’n goed idee. In de decembermaand ervaart een kind namelijk al genoeg prikkels door Sinterklaas en Kerstmis. Zo heeft het in de maand juni ook niet veel nut want dan moeten ze na de zomervakantie weer opnieuw wennen. Je kunt dus het best starten aan het begin van het schooljaar. Hierdoor kunnen ze gelijk mee met de groep en blijft het ritme hetzelfde.

2. Praat met je kind

Het is goed om alvast te praten over zijn/haar eerste schooldag. Loop bijvoorbeeld alvast samen langs de school en zeg: ‘’Kijk hier ga je binnenkort naar school toe, lijkt je dat leuk?’’ Zo krijgt je kind al een beeld van de school en waar hij/zij naartoe gaat. Vertel je kind op een enthousiaste manier wat er allemaal gebeurt op school. Zeg ook dat hij/zij naar school ‘mag’ en niet dat het een verplichting is.

Ondanks dat je er wel over praat, is het niet verstandig om het “te groot” te maken. Ga samen een leuke schooltas kopen, een broodtrommel en besteed er daarna niet meer teveel aandacht aan. Maak je er wel iets groots van? Dan zal je kind een druk voelen waardoor hij/zij erg gespannen wordt en/of er tegen op gaat zien.

3. Treuzelt jouw kind met eten?

Is jouw kleine een echte treuzelaar met eten? Dan is het verstandig om thuis al wat te oefenen met sneller eten. Op school krijgen ze namelijk geen halfuur de tijd om hun banaantje op te peuzelen. Er is maar kort de tijd om een tussendoortje te nuttigen omdat ze daarna weer lekker gaan spelen. Om wat meer voort te maken tijdens de lunchpauze kun je hem/haar helpen door:

  •  de verpakking van de ontbijtkoek alvast te openen;
  •  een snee te maken in de bovenkant van de banaan;
  •  de dop van het knijpfruit alvast los te draaien.

Het klinkt misschien minimaal, maar alle beetjes helpen. Zo houdt jouw kindje tijd over om tijdens de pauzes lekker buiten te spelen. Een tip: een handige broodtrommel met een makkelijke indeling zorgt er ook voor dat je kindje sneller kan eten. In sommige broodtrommels zitten speciale verdeelbakjes waardoor alles vers blijft en je het dus al uit de verpakking kunt halen. Super handig!

4. Een vermoeid kind

De eerste periode is voor je kind hartstikke vermoeiend! Houd de signalen van je kind goed in de gaten. Is je kleintje te moe? Houd hem dan ’s middags een keer thuis. Tot 5 jaar zijn ze namelijk nog niet leerplichtig. Op deze manier blijft ‘naar school gaan’ ook leuk en dat is wel zo belangrijk! Als je kind oververmoeid raakt, zal hij/zij uiteindelijk niet meer naar school willen of met minder plezier.

5. Zorg ervoor dat je kind iets vertrouwds bij heeft

Stop in de rugzak of broodtrommel van je kind iets vertrouwds van thuis. Wanneer hij/zij dan verdrietig is, is er altijd iets wat kan troosten. Bijvoorbeeld een sleutelhanger of zijn/haar favoriete knuffel. Vertel tegen je kind dat wanneer hij/zij daar naar kijkt, mama bij hem/haar is. Zo zal je kind zich weer sneller vertrouwd voelen.6. Je kind zindelijk maken

In groep 1 van de basisschool wordt er van de kinderen verwacht dat ze de eigen billen kunnen afvegen, zindelijk zijn en ze zichzelf kunnen aan- en uitkleden. Oefen met je kind deze dingen zodat hij/zij hier op school geen last van heeft. Zorg voor makkelijke kleren zonder ingewikkelde knopen die je kind zelf aan en uit kan doen. Geef altijd wat reservekleding mee. Een kind voelt zich fijner in zijn eigen kleren dan de reserve kleding van school.

Is je kind nog niet zindelijk? Overleg dit dan met de desbetreffende juf of meester om samen tot een oplossing te komen. Hoe is de eerste schooldag van jouw kindje verlopen en wat vond jij hier als ouder van? Heb je tips? Laat dan een reactie achter onder dit artikel! Volg ons op Facebook en Instagram zo ben je altijd op de hoogte van onze laatste artikelen en de nieuwste trends wat betreft kinderen!

Delen:
Categorie:Kleuter 4 - 6
VORIG BERICHT
Opvoedadvies voor mama met jongens
VOLGEND BERICHT
Een echte jongensmoeder

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER