15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
peuter middagslaapje

Het middagslaapje van je peuter: alles wat je moet weten!

Het middagslaapje van je kindje is een ideaal moment om zelf ook even lekker bij te komen. Op een gegeven moment komt er een leeftijd dat je kind het middagslaapje niet meer nodig heeft. Hoelang duurt een middagdutje en tot welke leeftijd blijft je kind een middagslaapje doen? In dit artikel vertellen we je alles over het middagslaapje en geven we je handige tips en weetjes.

Middagslaapjes: tot welke leeftijd?

Er staat geen precieze stempel op tot wanneer een kind het middagslaapje doet. Dit verschilt natuurlijk heel erg per kind en je kan een kind niet dwingen om toch een middagslaapje te doen. Normaal gezien doen kinderen onder drie een middagdutje. Een baby heeft meerdere dutjes per dag. Een dreumes doet meestal nog twee dutjes en een peuter doet nog één middagslaapje. Als je bijvoorbeeld aan je kindje merkt dat hij ’s avonds moeilijk in slaap valt of veel vroeger wakker is dan normaal. Dan is het waarschijnlijk tijd om het dutje af te bouwen.

Hoeveel dutjes doet een kind overdag en hoelang duren deze?

Een baby doet de hele dag door dutjes, vanaf dat je baby acht maanden is  zullen dit ongeveer nog twee dutjes per dag zijn. Deze dutjes duren gemiddeld anderhalf tot drie uur. Het is raadzaam een baby van acht maanden zijn of haar eerste dutje rond 09:00 uur te laten doen en het middagdutje rond 14:00. Vanaf twee jaar slapen kinderen nog maar één keer op een dag. Leg je kind voor het middagdutje niet te vroeg op bed maar probeer dit rond 13:00 te doen. Dit voorkomt dat je kind wakker in bed gaat liggen en niet goed uitrust.

Waarom zijn middagdutjes zo belangrijk?

Kleine kinderen zijn vaak heel erg actief bezig en gaan vaak over hun eigen grenzen. Baby’s, dreumesen en peuters doen erg veel nieuwe indrukken op wat ook heel erg vermoeiend voor ze is. Door het middagslaapje krijgt een kind weer energie en is ook de concentratie weer een stuk beter. Aan tafel zal het ook een stuk gezelliger zijn wanneer je kind een middagdutje heeft gedaan. Doen ze dit middagdutje niet? Grote kans dat je kindje ’s avonds ook moeilijker in slaap valt doordat hij of zij te vermoeid is.

Wist je dat: een middagdutje maakt peuters gelukkig en leergierig.

Hoe bouw je het middagslaapje af?

Als jouw kindje bijna vier is en nog middagdutjes doet, dan wordt het tijd om deze slaapjes af te bouwen. Als je kindje de leeftijd van vier heeft bereikt gaat hij namelijk naar de basisschool. Op de basisschool doen de kinderen geen middagdutjes meer. Je kunt de middagslaapjes afbouwen door hem of haar steeds een kwartiertje korter te laten slapen tot dat het niet meer nodig is.

Doet jouw kindje nog middagdutjes? Of met welke leeftijd is jouw kindje gestopt met de middagslaapjes? Je kunt bij ons veel informatie vinden over de ontwikkeling van je kind! Altijd op de hoogte blijven? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook en Instagram.

Delen:
VORIG BERICHT
Help! Mijn peuter wil niet slapen
VOLGEND BERICHT
Help mijn peuter wil niet slapen: deel 2

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER