15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
slapende peuter

Help mijn peuter wil niet slapen: deel 2

Vorige week heb ik geschreven over mijn peuter van twee jaar die moeilijk slaapt. Ik heb toen een aantal tips opgezocht en de tips die mij het meest bevielen heb ik uitgeprobeerd op mijn peuter. Nou dit was deels een succes. Benieuwd hoe dit is gegaan? Ik vertel je alles over het slaapritueel van mijn peuter in dit artikel.

Het naar bed gaan ritueel van mijn peuter

Ik ben vorige week na het plaatsen van mijn artikel ook dezelfde avond nog begonnen met een nieuw slaapritueel. Het oude ritueel was ook een beetje simpel. Tandjes poetsen, even Peppa Big kijken, een knuffel en naar bed. Nu zit er wat meer structuur in en hou ik er een tijdschema bij aan.  Deze gaat als volgt:

17:45: het avondmaal. Dit duurt ongeveer tot 18:15. Vervolgens laten we het eten even zakken.

18:30: tijd om in bad te gaan! Dit duurt ongeveer een kwartier. Even inzepen, afspoelen en nog even lekker spelen in bad. Normaal komt hij er na een kwartier ook zelf uit om afgedroogd te worden.

19:00: pyjama aan, een beker warme melk drinken en vervolgens de tandjes gaan poetsen.

19:15: een verhaaltje voorlezen die hij zelf uit mag kiezen. Meestal kiest hij zijn Bumba boek. Dit is een erg leuk boek met luikjes.

19:30 tijd om naar bed te gaan! Instoppen. Ik vraag hem of hij mama lief vindt hij zegt ja en ik krijg een kus. Vervolgens wens ik hem welterusten en aai hem over zijn bol en ga de kamer uit

Zelf in slaap vallen

Het in slaap vallen gaat nu redelijk goed. Soms heeft hij nog een dwarse avond ertussen zitten maar daar is het nog een peuter voor. Ik merk aan hem dat hij deze structuur wel heel fijn vindt en dat het hem ook rust geeft. Hij weet dat dit laatste uurtje betekent dat hij bijna naar bed moet. Nadat hij zijn tandjes heeft gepoetst pakt hij zelf een boekje dat voorgelezen wordt. Het voorlezen vindt hij ontzettend leuk en hij gaat helemaal mee in het verhaal. Van het verhaaltje komt hij ook in een rust toestand, waardoor het makkelijker is om hem naar bed te brengen.

Het huidige slaapritme van mijn peuter

Het zelf in slaap vallen gaat nu verrassend goed in vergelijking met eerst. Het nachtritme daarentegen moet nog veel beter worden! Mijn peuter vindt het gewoon erg fijn als er iemand bij hem ligt en vindt die extra aandacht in de nacht heel erg prettig. Dat is natuurlijk ook hartstikke fijn als mama bij je ligt in de nacht, maar dat is niet helemaal de bedoeling meer. Als hij ’s nachts wakker wordt ga ik meestal bij hem liggen tot hij weer terug slaapt. Als hij eenmaal slaapt, probeer ik er zelf weer uit te gaan. Mijn peutertje moet leren dat mama ’s nachts niet meer bij hem komt slapen. Natuurlijk ga ik hem nog wel troosten als hij verdrietig is maar nu hij de leeftijd van twee heeft bereikt wordt het wel tijd dat hij de nachten door gaat slapen.

De reden dat ik in de nacht toch bij hem ga liggen hiervoor is dat ik zelf de hele week werk en op vrijdag naar school moet. Een goede nachtrust is ook echt wel nodig om een hele week door te komen. Dan is het handiger om de makkelijke manier te kiezen, al is dit uiteindelijk niet de manier om aan m’n nachtrust toe te komen.

Zorgen dat mijn peuter gaat doorslapen

Nu komt dus het tweede deel: hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn peuter ook de nachten gaat doorslapen? Nu ben ik weer aan het speuren  op internet naar tips wat mij fijn lijkt voor mij en mijn peuter. Ik heb wel een aantal tips gevonden die ik wil toepassen op mijn klein peutertje.

Slaapritueel

Het slaapritueel komt weer aan bod. Gelukkig hebben wij dit al ingesteld en is dit dus al een goed beginnetje. Een slaapritueel vind ik zelf ook heel prettig. Je merkt aan je peuter dat hij weet wat er gaat gebeuren en waar hij aan toe is. Zo wordt het naar bed brengen ook een stuk prettiger. Het slaapritueel kan ik afvinken van mijn lijstje.

Welterusten zeggen

Leer je peuter om alleen in slaap te vallen. Zeg welterusten als je kindje nog wakker is. Rommel een beetje op de gang en neurie zachtjes. Zo weet je kindje dat je wel in de buurt zijn en zal je peuter zich veiliger voelen. Doordat je kindje jouw stem hoort zal hij of zij getroost worden en sneller in slaap vallen.

Wees saai

Wordt je kindje ’s avonds of ’s nachts in tranen wakker? Wacht niet te lang met je peuter gerust te stellen. Je peuter zal te overstuur raken van het huilen en zal moeilijker in slaap vallen. Laat je peuter in bed liggen en geef hem of haar ook niks te drinken. Ook heel belangrijk: blijf geduldig en wordt niet boos. Word je wel boos of geïrriteerd? Dan zal je kindje nog meer overstuur raken. Zeg bijvoorbeeld: “Mama is hier. Ga maar lekker slapen want het is al donker”. Dit is meer dan voldoende. Ga je meer praten dan maak je het te gezellig en beloon je huilen met aandacht.

Wees duidelijk en consequent

Reageer elke avond/nacht hetzelfde wanneer je peuter in tranen wakker wordt. Als je elke nacht op een andere manier reageert je kindje met nog meer gejammer en nog meer weerstand voor hij of zij uiteindelijk in slaap valt. Let wel op als je de bovenstaande tips introduceert je peuter hier ook weer aan moet wennen. Wees consequent en hou vol! Hoe zwaar die eerste paar nachten ook gaan zijn.

Deze tips leken mij het beste voor mij en mijn peuter. Uiteraard zijn er nog meer te vinden! Het is bijna kerstvakantie en dat lijkt me het goede moment om te starten. Door in de vakantie te starten heb ik zelf ook meer ademruimte als de nachten heel zwaar worden en doe ik overdag lekker een dutje met mijn kindjes mee! Heb jij nog andere goede tips voor me? Laat het me weten onder dit artikel!

Wil je graag op de hoogte blijven en weten hoe het is afgelopen? Vergeet Kidsfunzone dan niet te liken op Facebook en Instagram!

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Het middagslaapje van je peuter: alles wat je moet weten!
VOLGEND BERICHT
4 goede verzekeringen voor je kind

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER