15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
kinderkamer

Help! Mijn peuter wil niet slapen

De titel zegt het al: mijn peuter wil niet slapen. Wat zorgt voor gebroken nachten en een zombie als mama. Kinderen is het beste wat me ooit is overkomen, maar die gebroken nachten mogen nu toch ondertussen wel eens stoppen. Mijn oudste is afgelopen oktober twee jaar geworden. Een enkele nacht in de week slaapt hij wel door maar dit is zeldzaam. Welkom  in  het leven van een moeder. In dit artikel ga ik vertellen hoe ik een naar bed gaan ritueel ga samen met mijn peuter, en tips om je peuter door te laten slapen.

Mijn peuter is verwend

Ik zal maar gelijk eerlijk zijn. Het is deels mijn schuld dat mijn peuter niet doorslaapt. Hij is door en door verwend. Ik heb hem nooit lang laten huilen en hem altijd overladen met knuffels en kusjes. Eerst was het nog best makkelijk als hij wakker werd in de nacht. Ik gaf hem een kus en een knuffel en wenste hem welterusten. Mijn peuter was blij en ik ook want hij sliep gewoon verder. Tegenwoordig wil hij meer  dan alleen een kus en een knuffel. Mijn peuter wil vastgehouden worden in zijn slaap. Doe ik dit niet? Zet hij alles op een krijsen. Dat wil ik natuurlijk ook niet aangezien hij een jonger broertje heeft van één en ik het echt niet aankan als ze allebei midden in de nacht beginnen te krijsen.

Fases

Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat het maar fases zijn. Natuurlijk willen ze op een gegeven moment niet meer bij mama slapen en veel moeders vinden dat je hier maar van moet genieten. Geloof me, ik heb  ontzettend  genoten van al die kusjes en extreem veel knuffels. Niks is zo fijn als de liefde van je kind. Alleen, deze fase is geen fase meer, het is een gewoonte van hem geworden om in de nacht wakker te worden en te eisen dat mama bij hem komt liggen. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en mijn moederhartje kan dan ook gewoon geen nee zeggen.

Tropenjaren

De tropenjaren, nou dat zijn de eerste jaren van je kindje waarbij je niet hoeft te verwachten dat je door gaat slapen. Oké, het is best lastig en ik zou heel graag willen dat mijn peuter ondertussen begint met doorslapen! De zogenaamde tropenjaren zijn echt géén fabeltje! Natuurlijk zijn er veel gezinnen die wel doorslapers hebben. Deels denk ik ook dat het vanaf een bepaalde leeftijd aan de ouders zelf ligt of een kind wel of niet doorslaapt.  De tropenjaren duren ongeveer tot een kind de leeftijd van drie jaar bereikt. Vanaf oktober 2019 wordt mijn oudste drie jaar! Mijn jongste zoontje wordt december 2019 twee jaar. Dus nog iets  minder dan twee jaar en dan ben ik eindelijk uit mijn tropenjaren! Hoe ik toch de tropenjaren door kom? Door onderstaande tips!

  • Geef het toe aan jezelf als je er doorheen zit en vraag hulp! Nee, je bent geen robot en je hoeft ook niet alles zelf te doen. Je bent een moeder waarvan de batterij ook wel eens opraakt en soms moet je even opladen. Laat je kindje een weekendje logeren en kom even helemaal tot rust. Hier hoef je je niet schuldig over te voelen!
  • Probeer ook echt niet honderd methodes om je kind te laten slapen. Verdiep je in de verschillende methodes en kies een methode die bij jou en je kindje past.
  • Ga vroeg naar bed! Dit is wel echt mijn beste tip. Alle uren die je in de nacht moet inleveren probeer die in de avonduren al te pakken. Heel saai, ik weet het maar wel nodig!
  • Laat alles los. Een troep binnen? Jammer dan. Je was nog niet in de kasten? Morgen nog een dag. Probeer soms gewoon te ontspannen ook al moet er nog heel veel gebeuren.

Tips om je peuter te laten slapen

Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb verschillende tips gevonden om je peuter te laten slapen. De tips die mij het best zijn bevallen ga ik  hieronder voor jullie opsommen en die ga ik  op mijn draak uitproberen.

  1. Verzin een goed slaapritueel. Een slaapritueel moet herkenbaar en voorspelbaar zijn. Doe elke dag dezelfde dingen in dezelfde volgorde. Zo weet een kind waar hij aan toe en wanneer het bedtijd is. Laat het slaapritueel ook niet langer dan een halfuur duren. In dat halfuur kan hij aan het idee wennen dat de dag voorbij is en dat het bijna bedtijd is.

Bijvoorbeeld: In bad, pyjama aan, warme melk drinken, tandjes poetsen en naar bed. In bed nog een verhaaltje voorlezen. Een kus geven en welterusten wensen.

  1. Blijf zelf kalm en geduldig als je kindje niet wilt slapen. Probeer hem of haar rustig te krijgen door zachtjes tegen hem te praten en strijk langzaam over zijn rugje of wrijf zachtjes door zijn haar.
  2. Hou je aan vaste bedtijden en ga niet in op smeekbedes om niet te hoeven slapen. De meeste kinderen gaan tussen 18.30 en 20.00 naar bed. ( Mijn peuter gaat normaal om 19.30 naar bed)
  3. Wordt je peuter ’s nachts wakker en blijft hij huilen? Ga dan kijken of er iets aan de hand is. Er kan natuurlijk van alles zijn. Troost je kind maar ga ook direct weg als het over is, maak het niet te gezellig anders zal je peuter het de volgende dag weer proberen.
  4. Blijft je peuter huilen? Ga dan de eerste keer na vijf minuutjes even kijken. Maak het niet gezellig! Geef hem of haar een aai over de bol en ga weer weg. De tweede keer ga je naar 8 minuten kijken. Tel bij elke keer dat je gaat kijken drie minuten op. Het zal de eerste nachten zwaar zijn maar daarna krijg je er een doorslapend kind voor terug.

Ik ben zeer benieuwd wat deze tips bij mijn klein beetje dwarse peuter gaat uithalen. Ben je ook benieuwd naar het vervolg van het slaapritme van mijn peuter? Volgende week vertel ik jullie of mijn peuter gaat doorslapen met deze tips! Like Kidsfunzone op Facebook en Instagram. 

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Je baby opvoeden; hoe doe je dat?
VOLGEND BERICHT
Het middagslaapje van je peuter: alles wat je moet weten!

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER