15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
stiefkinderen

Een samengesteld gezin; hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Samengestelde gezinnen zijn gezinnen waarbij één of beide ouders een kind heeft uit een vorige relatie, met de verwachting nog meer kinderen te krijgen. Tegenwoordig gaan mensen sneller uit elkaar, en ontstaan er vaker samengestelde gezinnen. Andere namen voor een samengesteld gezin zijn: cadeau-gezin, stiefgezin ,combinatiegezin of plusouder gezin. Een nieuwe relatie is natuurlijk hartstikke leuk maar best ingewikkeld als er kinderen bij betrokken zijn. In dit blog zetten we de grootste valkuilen en goede tips op een rijtje voor een nieuw samengesteld gezin.

De kenmerken van een samengesteld gezin

Een stiefgezin kan behoorlijk lastig zijn, denk bijvoorbeeld aan de verschillende opvoedstijlen die jullie hanteren. De loyaliteit van de kinderen naar de ouders toe en andersom. De kinderen krijgen er een opvoeder extra bij, wat voor een kind behoorlijk moeilijk kan zijn. Jullie als ouders van het samengesteld gezin moeten op één lijn zitten over de regels in het huis, de opvoedstijl, en hoe er met de kinderen wordt omgegaan.

De valkuilen van een samengesteld gezin

De valkuilen van een samengesteld of stiefgezin zijn er niet zo veel, maar het zijn wel valkuilen die het einde van jullie stiefgezin kan betekenen. Er kan vanuit de ouders of kinderen niet verwerkte pijn zitten, wat aangepakt moet worden. Loyaliteitsproblemen tegenover de stiefouders en/of stiefkinderen. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in het gezin. De ouders moeten dezelfde opvoedstijl hanteren. Was de opvoeding hiervoor heel vanzelfsprekend, zullen er nu waarschijnlijk dingen aangepast moeten worden en zullen jullie goed moeten communiceren over wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding. De regels moeten voor elk kind hetzelfde zijn. Communicatie tussen de ouders is de grootste valkuil. Jullie moeten één team vormen. Vormen jullie geen team, dan gaan de kinderen dit merken en zullen er veel frustraties ontstaan.

Maak een succes van jullie samengesteld gezin met deze tips

Een samengesteld gezin is een stuk lastiger dan een “normaal” gezin. Iedereen moet aan elkaar wennen. Als de kinderen al wat ouder zijn, voelen ze zich vaak onbegrepen. Jullie als (stief)ouders moeten ervoor zorgen dat dit nieuwe samengesteld gezin gaat werken. Dit zal niet zonder vallen en opstaan gebeuren. Wij geven je vijf goede tips die jullie helpen bij jullie stiefgezin.

Tip 1: communiceer met elkaar

Communicatie is in elk gezin belangrijk, in een samengesteld gezin is praten extra belangrijk. Praat open en eerlijk met elkaar. Geef de kinderen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Zorg er bijvoorbeeld voor als dit mogelijk is om samen als gezin te eten. Praat onder het eten met elkaar en vraag naar de mening van de kinderen. Laat zien dat ze allemaal gelijk zijn en dat hun mening telt. Help de kinderen elkaar te leren kennen en een band met elkaar op te bouwen.

Tip 2: luister en bespreek

Bespreek regelmatig wat er goed en fout gaat in het nieuwe gezin. Praat altijd in de ik-vorm en ga geen vingers wijzen met jij doet dit of dat. Dat is niet prettig. Je kunt beter je mening geven dan met vingertjes gaan wijzen. Dit werkt niet goed mee aan een leuke sfeer in huis. Iedereen moet de kans te krijgen zijn of haar mening te uiten en hier moet serieus mee omgegaan worden. Kom vervolgens samen tot een oplossing als één team!

Tip 3: geef elkaar de ruimte

Geef als stiefouder ruimte voor de relatie tussen de biologische ouder en het kind. Als een kind merkt dat de band met hun biologische ouder niet verandert, zal jij als stiefouder en ook bij mogen. Maak ruimte voor de stiefkinderen. Zorg voor een eigen plekje en eigen spulletjes. De kinderen zullen zich op deze manier welkom en thuis voelen. Laat merken dat de stiefkinderen erbij horen.

Tip 4: maak tijd vrij

Maak tijd vrij voor je kinderen en stiefkinderen. Doe ook eens één op één dingen met je kind of stiefkind. Het kind zich gewaardeerd en speciaal voelen. Bij meerdere kinderen kan je dit ook om de beurt doen. Plan één keer in de maand een uitje in met alle familieleden. Zo creëer een familiegevoel bij iedereen.

Tip 5: doe leuke dingen met je partner

Zorg ervoor dat jullie irritaties en ongenoegen uitspreken. Vergeef elkaar en elkaars kinderen. Doe samen leuke dingen en zorg voor een liefdevolle relatie. Zet negatieve gedachten aan de kant en zet negatieve dingen om in positieve dingen. Zorg samen voor een positieve opvoeding en zorg ervoor dat jullie op één lijn zitten.

Komen jullie er als samengesteld niet helemaal uit? Dan kan je altijd overwegen om samen in therapie te gaan. Iedereen wilt natuurlijk een gelukkig gezin hebben.

Heb je nog vragen of zelf hele goede tips? Laat het ons weten onder dit artikel. Vergeet ons niet te volgen op Facebook & Instagram!

Delen:
Categorie:Lifestyle
VORIG BERICHT
Hand-, voet-, en mondziekte: wat is het en hoe herken je het?
VOLGEND BERICHT
3 leuke ideeën voor een dagje uit met het gezin

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER