15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
HVM-ziekte

Hand-, voet-, en mondziekte: wat is het en hoe herken je het?

Het is weer herfst. In deze tijd beginnen de virussen en kinderziektes weer de kop op te steken. Het heerst in het kinderdagverblijf en op school. Eén van die kinderziektes is de hand-, voet-, en mondziekte. Een hele vervelende ziekte die ongevaarlijk is maar wel heel veel ongemak veroorzaakt.. Maar wat is de HVM-ziekte nu eigenlijk precies? Dat gaan we uitleggen in dit blog !

Samengevat hand-, voet-, en mond ziekte

De hand-, voet-, en mondziekte maakt vooral slachtoffers bij kinderen jonger dan tien jaar. Volwassenen krijgen de ziekte minder snel. Dat komt doordat volwassenen deze ziekte vaak als kind al hebben gehad. Het lichaam heeft al antistoffen aangemaakt. Je kunt de ziekte herkennen aan de vlekjes en blaasjes die ontstaan in en rond de mond, op de handen en op de voeten. Je kindje kan ook koorts krijgen. De klachten van de hand-,voet-, en mondziekte verdwijnen binnen twee weken.

Symptomen hand-, voet-, en mond ziekte:

Deze kinderziekte begint met een beetje koorts circa 38.5 graden. Je kindje kan ook last hebben van misselijkheid, braken, buikpuin en keelpijn krijgen. Ongeveer 12 tot 36 uur nadat je kindje ziek is geworden, ontstaan de rode bultjes en de vervelende blaasjes. Er zit vocht in de blaasjes, die gemakkelijk kapot kunnen gaan. Dit kan zeer doen en ongemakkelijk aanvoelen. Eten en drinken is lastiger als de blaasjes zich ook in de mond bevinden. De blaasjes zijn ongeveer 2 tot 5 millimeter groot. Deze blaasjes genezen normaal binnen week.

Hoe ontstaat deze kinderziekte?

De kinderziekte; hand-, voet-, en mondziekte komt door  virussen: coxsackievirus en het enterovirus. Deze virussen zijn beide besmettelijk en gaan heel makkelijk van het ene kind naar het andere kind. Besmetting kan komen door het vocht uit de blaasjes, doordat kindjes elkaar aanraken. Het kan doorgegeven worden via de lucht doordat er gehoest wordt en via ontlasting als je bijvoorbeeld je handen niet goed wast na het verschonen van een luier of na een toiletbezoek. Het virus kan ook verspreid worden door speelgoed waar veel kinderen aanzitten. Een goede hygiëne is erg belangrijk zodat het doorgeven van dit virus wordt beperkt. Kinderen kunnen elkaar al besmetten voor ze daadwerkelijk ziek zijn. Het virus is namelijk al aanwezig voor dat de klachten zichtbaar zijn. Het heeft daarom geen zin om je kind binnen of thuis te houden van school. Geef het wel door aan school en aan de kinderopvang dat jouw kind deze ziekte heeft. Dan kunnen de andere ouders op de hoogte worden gesteld.

Medicijnen en bestrijding hand-, voet-, en mondziekte:

Tegen dit virus is geen medicijn.  Wel moet je goed op blijven letten dat je kindje voldoende blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Een kind geneest normaal binnen twee weken vanzelf. Voor deze ziekte bestaat ook geen vaccinatie. Als jouw kind deze ziekte heeft gehad bouwt het wel weerstand op tegen dit virus. Er is maar een kleine kans dat jouw kindje nogmaals de hand-voet en mond ziekte krijgt.

Neem wel contact op met de huisarts als:

  • Je kindje minder dan de helft drinkt van wat hij of zijn normaal drinkt.
  • Wanneer het kindje suf wordt
  • Je kindje niet meer te troosten is en blijft huilen.

Kinderparacetamol

Je kunt jouw kind kinderparacetamol geven om de pijn en de klachten te verlichten. Je hebt kauwtabletjes van sinasapril, deze kauwtabletjes kan je geven vanaf drie jaar. Onder de drie jaar kan je het beste een zetpil geven. Er bestaat ook vloeibare kinderparacetamol. Bij tabletjes en vloeibare paracetamol duurt het ongeveer een halfuur voor de paracetamol begint te werken. Deze werking houdt 3 tot 6 uur aan. Bij zetpillen duurt het iets langer voor de paracetamol aanslaat, dit duurt ongeveer een uur maar de werking is wel langer. Namelijk 6 tot 8 uur. Voor kindjes onder de drie raden we aan om zetpillen te gebruiken. Zetpillen hebben dezelfde werkzame stof, maar de werking duurt langer.

Kortom, de ziekte ziet er erg vervelend uit maar is gelukkig niet ernstig. Heb je nog vragen over de HVM-ziekte? Laat dan gerust een opmerking achter onder dit artikel. Op de hoogte blijven van de laatste blogs? Volg KidsFunZone dan op Facebook en Instagram.

Delen:
Categorie:Kinderziektes
VORIG BERICHT
Je peuter zindelijk maken; hoe doe je dit?
VOLGEND BERICHT
Een samengesteld gezin; hoe kan je hier het beste mee omgaan?

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER