15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
alleenstaande moeder

Mijn ervaring als alleenstaande moeder

Ik ben een alleenstaande moeder en op dit moment vind ik dat heerlijk! Ik ben natuurlijk niet in mijn eentje aan kinderen begonnen, maar soms gaan de dingen niet zoals je hoopt. In dit artikel ga ik je vertellen waar ik tegenaan loop als alleenstaande moeder en wat ik juist zo prettig vind aan alleenstaande moeder zijn. Het is soms inderdaad wat pittig maar dit weegt niet op tegen een ongelukkige relatie met ongelukkige ouders wat negatief effect heeft op de kinderen. Met dit artikel wil ik ook alle alleenstaande ouders een hart onder de riem steken dat het echt allemaal goed kan komen ook al lijkt dat misschien een lange weg.

Punten waar ik tegen aanloop als alleenstaande moeder

Er zijn een hoop dingen die heel anders zijn als je alleenstaande moeder wordt. De grootste verandering is dat je niemand hebt om op terug te vallen als het even nodig is. En dit kan soms behoorlijk lastig zijn.

Slecht slapende en zieke kinderen

Slapen de kinderen slecht? Dan heb je dikke pech. De wekker gaat en je moet gewoon gaan werken. Thuis blijven omdat ik moe ben? Nee zo ben ik niet. Met als gevolg dat ik regelmatig met panda ogen over straat ga en op mijn werk verschijn. Is er een kindje ziek, dan ben ik degene die hier de gevolgen van ondervindt. Als één van mijn kinderen ziek is kan ik niet afwisselen met mijn partner om voor een ziek kind te zorgen. Ik moet vrij nemen van mijn werk en verzinnen hoe ik dit op ga lossen. Alles valt op mijn eigen schouders.

Financieel

Financieel ben ik er eigenlijk niet heel erg op achteruit gegaan vind ik zelf. Je hebt natuurlijk wel minder te besteden en je moet je financiën goed in de gaten houden. In Nederland vind ik dat je het als alleenstaande ouder helemaal niet slecht hebt. Je krijgt verschillende vergoedingen en toeslagen die het allemaal net wat makkelijker maken. Ik let in de supermarkt goed op de actie producten, koop alleen grootverpakkingen vlees en doe maar één keer in de twee weken grote boodschappen. Dit zorgt ervoor dat ik ook niet te veel geld uitgeef aan boodschappen. Ik kook grote porties en verdeel dit in kleinere porties voor in de vriezer. Het is even aanpassen maar allemaal prima haalbaar! Er zijn veel verschillende tips op internet te vinden die je helpen bij het besparen op je boodschappen.

Tijd voor mama

Je kunt niet meer even snel naar de sportschool of even een avondje bijkletsen bij een vriendin. Vanaf het moment dat het bedtijd is zit je thuis gekluisterd op de bank. Je bent van ’s ochtends tot ’s avonds druk in de weer en ik ben blij als het me gelukt is om ze eten te geven, in bad te doen en ze ook echt om half acht  in bed te krijgen. Daarna komt het huishouden om de hoek kijken. Als alleenstaande moeder komt alles op jou terecht. Tegen de tijd dat je klaar bent is de avond ook al bijna voorbij. Je wilt toch even wat tijd voor jezelf met als gevolg dat je elke dag te laat gaat slapen.

Foto’s

De enige foto’s die ik met  mijn kinderen heb tegenwoordig zijn selfies. Beetje jammer dat er minder snel spontane foto’s worden gemaakt met allebei de kinderen. Dit is meer een luxeprobleem natuurlijk! Als ik iemand vraag om een foto te maken is dat vast geen probleem. Persoonlijk vind ik de spontane foto’s het leukst!

De voordelen als alleenstaande moeder

Ik vind dat je als alleenstaande moeder een hoop voordelen hebt. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk dat ik bepaal hoe mijn jongens opgevoed worden. Het is geweldig dat ik lekker gek met ze kan doen zonder dat er iemand zich ergens mee bemoeit of afkeurt wat ik aan het doen ben. Alle aandacht is voor mijn zoontjes zonder dat ik mijn aandacht moet verdelen.. Als mijn kinderen ’s avonds op bed liggen heb ik niemand meer om rekening mee te houden. Ik kijk wat ik wil op de televisie. Ik bepaal elke dag wat we eten. Wil ik kleren kopen terwijl ze al meer dan genoeg hebben? Niemand die mij vertelt dat het niet nodig is. Kinderfeestjes? Die organiseer ik zoals ik wil met een belachelijk dure taart gewoon omdat ik dat leuk vind.

Dagjes weg en vakanties

Het is heerlijk om spontaan in het weekend iets te gaan doen met mijn kinderen zonder dat ik rekening moet houden met de planning van een ander. Je hoeft je niet te verantwoorden en doet gewoon waar je zin in hebt. Wil je nadat je naar de kinderboerderij geweest bent lekker naar het pannenkoekenhuis? Dan doe je dat gewoon. Wil ik op vakantie? Dan bepaal ik waar en hoelang we gaan. Hele dag in ons pyjama op de zaterdag? Doen we dat toch gewoon lekker.

De liefde en de knuffels

Alle  liefde en alle knuffels die mijn jongens te bieden hebben zijn allemaal voor mij! Ik vind het geweldig om samen met ze wakker te worden en ons eigen ochtendritueeltje te doen. Het is onwijs fijn dat de oudste ’s nachts wel eens bij mij in bed kruipt en lekker bij me komt liggen. En dit alles hoef ik met niemand meer te delen. Er is niemand in mijn bed die het vervelend vindt als mijn zoon erbij komt liggen. Nog een voordeel: we hoeven nooit zachtjes te doen omdat er een man in huis is die wil uitslapen.

De rust in huis is wedergekeerd

Wat ik heb gemerkt is dat kinderen ontzettend gevoelig zijn voor spanning. Kinderen hou je niet voor de gek en ze voelen het wanneer er veel spanning is tussen de ouders. Hierdoor zullen kinderen zich ook heel anders gaan gedragen. Bijvoorbeeld aandacht vragen op een verkeerde manier, niet goed luisteren, slecht slapen en ze zullen erg onrustig zijn. Sinds ik alleenstaande moeder ben en ik zelf mijn rust heb gevonden zijn mijn kinderen ook een stuk rustiger. Mijn kinderen lijken hun ritme weer te hebben gevonden en zijn ondertussen gewend aan de situatie. Ondanks dat ik nu alleenstaande moeder ben heb ik wel twee vrolijke kinderen die het elke dag weer de moeite waard maken!

De verandering als mama

Op dit moment kan ik echt de moeder zijn die ik graag wil zijn. Toen ik nog in een relatie zat had ik juist het gevoel dat ik me in moest houden, dat ik me moest bewijzen als moeder waardoor ik veel piekerde en snel stress had. Er is nu niemand  voor wie ik me in moet houden of die mij beoordeelt. Ik heb altijd een plaatje in mijn hoofd gehad van het perfecte gezin. Dat gezin was compleet met beide ouders. Nu denk ik daar heel anders over. Een perfect gezin hoeft niet met twee ouders te zijn. Een perfect gezin is in mijn ogen gelukkig met elkaar en geniet van alle kostbare momenten samen!

Aan alle alleenstaande ouders: hou de moed erin en geniet van de kostbare momentjes met je kinderen. Ze groeien al zo ontzettend hard dus vergeet hier niet van te genieten!

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel? Laat hieronder dan een reactie achter. Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram zo ben je altijd op de hoogte van mijn persoonlijke verhalen en ervaringen!

Delen:
Categorie:Persoonlijk
VORIG BERICHT
Geboortevlekken bij je kind: wat is dit precies?
VOLGEND BERICHT
Mijn ervaring als alleenstaande moeder: deel 2

1 Reactie

  • 17 januari 2019 op 13:58
    Mirelle

    Geweldig mop!!! Heel trots op je en je bent vanaf het begin al een oermoeder geweest. Je kids zullen later heel trots op je zijn meis

    ANTWOORD

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER