15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
alleenstaande moeders

Word jij alleenstaande moeder? Deze dingen zijn handig om rekening mee te houden

Alleenstaande moeder worden. Dat is tegenwoordig al helemaal niet meer zo gek. Of je er nu bewust voor kiest of niet. Je krijgt een enorme verantwoordelijkheid in je eentje en dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en waar je recht op hebt. In Nederland is het helemaal zo slecht nog niet geregeld voor de alleenstaande moeders.

Alleenstaande moeder worden

Gefeliciteerd powervrouw! Jij gaat moeder worden en je gaat het daarbij ook nog eens in je eentje doen. Best iets om trots op te zijn, vind je zelf ook niet? 😉 Geloof me; je gaat zware momenten hebben maar ook waanzinnig mooie momenten! Zelf ben ik ondertussen al bijna twee jaar alleenstaande moeder van de twee leukste jongetjes op de wereld! Als je mijn blogs regelmatig leest, weet je dat het me  de meeste momenten best goed af gaat. Ik zeg expres meeste momenten want het kan niet elke dag rozengeur en manen schijn zijn!

Nu moet ik er wel bij vertellen dat mijn jongens al twee en drie jaar oud zijn. Hoe ouder ze worden, hoe makkelijk het wordt en dat is ook echt waar! De zwaarste tijd van slapeloze nachten heb ik inmiddels achter de rug en daar ben ik super blij mee. Als ik het kan, kan jij het ook!

Alleenstaande mama; geniet van je zwangerschap

Probeer je niet te druk te maken of je jouw kindje wel alles kunt geven als alleenstaande moeder. Dit blog schrijf ik ook om je een beetje gerust te stellen. Er zijn een tal van voorzieningen waar je recht op hebt en waar je aanspraak op kunt maken als alleenstaande moeder. Stress dus niet te veel en geniet!

Inkomen van een alleenstaande moeder

Het minimale inkomen dat je nodig hebt om voor een kind zorgen verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Als je zelf minimaal voor €1000,- kan zorgen door middel van een parttime baan bijvoorbeeld, kom je al een heel eind. Dan moet je alleen niet leven als een god haha 😉. Met dit inkomen en de toeslagen erbij heb je het naar mijn inzien zo slecht nog niet. Je moet er natuurlijk het beste van maken. Probeer op een verantwoorde manier met je geld om te gaan. Probeer te besparen op bijvoorbeeld boodschappen of probeer bepaalde spullen tweedehands aan te schaffen. Als je er mee bezig bent, kun je stiekem een hoop geld besparen! Je bewust zijn van je uitgaven is de eerste stap! Hier kun je meer lezen over geld besparen in het gezin.

Toeslagen voor alleenstaande moeders

Er zijn stiekem best wat potjes die jouw leven als alleenstaande moeder wat makkelijker gaan maken. Een alleenstaande moeder heeft het in Nederland nog helemaal niet zo slecht. Hieronder vind je de belangrijkste dingen waar je recht op hebt, op het moment dat je alleenstaande ouder wordt.

Kindgebonden budget voor alleenstaande mama’s

Kindgebonden budget krijg je van de belastingdienst. Een extraatje om ervoor te kunnen zorgen dat jouw kindje niks tekort komt. Daarnaast is dit ook nog eens een best forst bedrag! Let er wel op dat dit bedrag af kan wijken als je te veel verdient. Het kindgebonden budget wordt steeds lager vanaf een inkomen van €21.431. Ik krijg maar liefst €448,- per maand. Best een groot bedrag vind je niet? Dit is voor twee kinderen. Maak je dus vooral geen zorgen dat je geen voeding of luiers kunt betalen voor je kind, van dit bedrag kun je zelfs nog een stuk meer! Hier kun je de hoogte van het kindgebonden budget en de andere toeslagen berekenen.

Kinderopvangtoeslag voor alleenstaande moeders

Ook voor alleenstaande moeders geldt dat zij moeten werken. Dit vind ik zelf een pluspunt. Bijna alle kosten van de kinderopvang worden gedekt waardoor jij jezelf als mens ook kunt blijven ontwikkelen. Alleenstaande moeder worden betekent dus niet dat jij bij de pakken neer moet gaan zitten. Je kunt er voor kiezen om fulltime of parttime te werken, net wat je zelf wilt natuurlijk!

Alleenstaande moeder en een studie volgen

Zelf heb ik  toendertijd gekozen voor een opleiding. Ik wilde graag in een branche werken waar ik nog niet heel veel van wist. Hiervoor had ik recht op de maximale kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat ik recht had op 230 uur per kind, per maand. Soms voel ik me wel eens schuldig. Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerstage. Dat betekent dat ik 40 uur per week moet stage lopen. Best heavy en ik merk aan de jongens op het einde van de week, dat ze het echt wel effe gehad hebben. Op dit moment bestaat mijn leven echt alleen uit stage lopen en mijn kinderen. In het weekend ben ik blij dat ik eindelijk eens samen met ze kan zijn. Gelukkig zijn dit de laatste loodjes en kan ik straks bijvoorbeeld 32 uur gaan werken. Dan hebben we toch dat extra dagje samen.

Een andere reden dat ik weer terug naar school ben gegaan, is omdat ik mijn jongens het goede voorbeeld wil geven. Wil je iets bereiken? Dan moet je er iets voor doen. Zo is het en zo gaat het altijd blijven. Als ze zien dat mama ergens had voor moeten werken, snappen ze dat ze dat later zelf ook moeten doen. Daarnaast zag ik ook de voordelen in van de schoolvakanties. Net even wat meer tijd om met mijn kinderen samen te zijn en ondertussen toch aan een goede toekomst te werken. Daarbij: je bent nooit te oud om te leren!

De kinderopvangtoeslag ontvang je voor:

 • Dagopvang voor kinderen van 0 – 4 jaar
 • Kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan
 • Buitenschoolse opvang voor schoolgaande kinderen op de basisschool
 • Opvang door ouderparticipatie crèches of gastouders via een gastouderbureau.

Mocht er familie zijn die graag op jouw kindje wil passen als jij het werk bent, hou er dan rekening mee dat je hier geen kinderopvangtoeslag over ontvangt.

Potjes vanuit de gemeente voor alleenstaande moeders

Oké, ik denk niet dat de gemeente hier heel blij mee is. Ik ga het je toch vertellen! Als je weet waar je moet zijn, zijn er nog een hoop voordeeltjes te halen. Stel je voor: je bent zwanger. Wel gewenst maar niet gepland, je bent ook nog eens alleenstaande en je hebt pas net een huisje. Logisch dat je dan niet de financiële middelen hebt om een mooie kinderkamer te kopen. Bij zulke dingen is het handig om contact op te nemen met een maatschappelijk werkster, zodat deze samen met jou van die “potjes” aan kan vragen. Bij mij hebben ze bijvoorbeeld mijn schoolboeken allemaal betaald. Super handig.

Neem een kritische kijk in je netwerk

Als je alleenstaande moeder wordt, zou het natuurlijk fijn zijn dat jij weet op wie jij wel of niet kunt rekenen. Bekijk voor dat jouw kindje geboren wordt al kritisch naar de mensen om je heen en bouw een netwerk op waar je op terug kunt vallen. Mijn eigen netwerk is niet heel groot maar het netwerk dat ik heb, kan ik wel voor de volle honderd procent vertrouwen als het om mijn kinderen gaat en dat vind ik heel belangrijk.

Ik zal een voorbeeld geven. Ik heb een paar mensen om mij heen die ik dag en nacht kan bellen. Van die mensen weet ik dat ze altijd gelijk klaar staan. Mijn jongste ligt ook regelmatig in het ziekenhuis en ik heb twee adresjes die mijn oudste zoon dan altijd op zullen vangen. Het is een hele  geruststelling om te weten dat je er op zulke momenten niet alleen voor staat. Deze mensen heb ik ook een sleutel van mijn huis gegeven voor noodgevallen. Altijd handig als er iemand binnen kan als je in nood bent. Ik vergeet gewoon vaak mijn sleutel, daarom heb ik ook mijn reservesleutel gegeven🤐

Voel je niet schuldig als alleenstaande moeder

Dit is misschien wel één van de allerbelangrijkste dingen. De fout die ik maakte toen ik alleenstaande moeder werd, is dat ik mezelf verschrikkelijk schuldig voelde. Door mijn schuldgevoel gaf ik ze veel cadeautjes, kregen ze bijna altijd hun zin. Ik kreeg twee rotverwende jochies! Gelukkig ben ik de tijd van schuldgevoel voorbij en weet ik dat een goede opvoeding belangrijker is dan mijn schuldgevoel afkopen. Ik voel me soms nog steeds wel schuldig maar ik kan de situatie nu eenmaal niet meer veranderen en dit is waar we het mee moeten doen. We maken er gewoon het beste van!

Nou dit blog is al weer lang genoeg zo te lezen. In elk geval hoop ik dat de aanstaande alleenstaande moeders in  spe een beetje gerustgesteld zijn. Jullie gaan dit rocken met ups en downs. Mocht je graag iets van mij willen weten of me iets vragen mag je me altijd even contacten via: info@kidsfunzone.nl daarnaast kun je me ook toevoegen op Facebook en Instagram! Berichtjes beantwoord ik altijd redelijk snel 😊. Samenwerken of jouw eigen verhaal delen? Dat kan natuurlijk ook! Neem contact met me op en vraag naar de mogelijkheden. Talk to you later!

Delen:
VORIG BERICHT
Creatief en leerzaam speelgoed voor peuters van twee jaar
VOLGEND BERICHT
Een kindvriendelijke vijver maak je met deze 5 handige tips!

2 Reacties

 • 6 september 2020 op 17:39
  Tes

  Blij dit te lezen! Ik las alleen maar rot verhalen, met name niet positief voor de moeders na een scheiding! Heb weer een beetje hoop nu! Bedankt.

  ANTWOORD
  • 25 september 2020 op 14:02
   Suzan

   Hey Tes,

   Fijn om te horen dat je mijn blog leuk vond. Ik wens je veel geluk met het moederschap!

   Groetjes,
   Suzan

   ANTWOORD

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER