15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
alleenstaande moeder voordeeltjes

Alleenstaande mama; financiële voordelen

Als jij en je partner samen besluiten om uit elkaar te gaan, is dat natuurlijk een hele klap voor het gezin. Er moet een hoop geregeld worden en vaak komt er een hoop op je af! Zelf ben ik alleenstaande moeder dus ik weet als geen ander wat er bij komt kijken. In dit blog vertel ik je meer over de financiële steun die je kunt krijgen op het moment dat je een alleenstaande mama wordt.

Verschillende soorten toeslagen voor alleenstaande ouders

Als alleenstaande heb je recht op verschillende soorten toeslagen. Dit is wel inkomensafhankelijk maar vaak als alleenstaande kom je niet over dat maximale bedrag heen. Hierdoor kun je een flink extraatje ontvangen van de Belastingdienst. Superfijn natuurlijk!

Kinderopvangtoeslag voor alleenstaande ouders

De kinderopvangtoeslag zorgt ervoor dat wij als alleenstaande moeders niet afhankelijk zijn van een uitkering maar dus ook daadwerkelijk kunnen gaan werken of eventueel studeren.. Je kunt dus nog steeds in jezelf blijven investeren zonder dat je hier heel veel salaris voor moet inleveren. Ik ontvang een aardig bedrag per maand omdat ik nog studeer en parttime werk. Dus ik zeg; ga lekker werken mama’s! Laat zien dat je een onafhankelijke vrouw en moeder bent! 😉

Kindgebonden budget voor alleenstaande moeders

Het kindgebonden budget is een hele prettige bijkomstigheid voor alleenstaande mama’s! Deze toeslag is een tegemoetkoming om de kids te verzorgen tot hun 18e  jaar. Dit is naast de kinderbijslag maar wordt wel berekend op basis van het inkomen. Een fijn extraatje die het net even wat makkelijker maakt en je wat meer ademruimte geeft!

Zorgtoeslag voor alleenstaande ouders

Zorgtoeslag is ook inkomensafhankelijk. Dankzij de zorgtoeslag die ik maandelijks ontvang, hoef ik maar drie tientjes bij te leggen om mijn zorgverzekering te betalen. Superfijn! Zo ben je in elk geval altijd verzekerd en kost het je ook niet te veel.

Tip: betaal je eigen risico van je zorgverzekering alvast in maandelijkse termijnen. Dit zorgt ervoor dat je niet met onverwachtste (hoge) rekeningen komt te zitten!

Benieuwd waar jij allemaal recht op hebt met jouw inkomen? Op de website van de Belastingdienst kun je dit eenvoudig berekenen! Ook het NIBUD heeft een eenvoudige rekentool waarmee je kunt berekenen op welke toeslagen je recht hebt en wat de hoogte van de toeslagen zijn. 

Studerende alleenstaande mama’s

Heb je een tijdje thuisgezeten met de kids en ben je al een tijdje niet meer actief in de arbeidsmarkt? Dan is het mogelijk om terug te gaan studeren. Er bestaan namelijk een hoop voordeeltjes om dit te realiseren. Hieronder heb ik er een paar opgesomd!

Studiefinanciering voor studerende moeders

Een groot deel van de studiefinanciering wordt voor alleenstaande moeders een gift als ze hun diploma daadwerkelijk halen. Dan krijg een alleenstaande ouder beurs. Daarnaast kun je overwegen  om nog extra bij te lenen maar mijn advies is om dan parttime te werken in zoverre dit mogelijk is. Dit doe ik zelf namelijk ook. Nadat ik mijn diploma heb behaald, heb ik dus geen studieschuld en kan ik direct met een schone lei beginnen. Ideaal dus!

Houd er wel rekening mee dat wanneer je studiefinanciering ontvangt, je geen vakantiegeld krijgt in mei en je geen arbeidskortingen kunt aanvragen.

Potjes bij de sociale dienst

Jaaaa beste moeders! Er bestaan potjes bij de sociale dienst. Potjes waar ze je niet snel over zullen vertellen maar waar ik toch ook gebruik van heb gemaakt! De sociale dienst wilt een alleenstaande moeder namelijk zo snel mogelijk uit de bijstand hebben. Ik heb een paar maandjes een bijstandsuitkering gekregen en toen samen met mijn contactpersoon besloten dat ik weer met een opleiding ging starten. Dat was een hele fijne vrouw die zelf ook alleenstaande moeder was en het mij erg gunde om weer een goede start te maken. Ik mocht een goede tweedehands laptop uitkiezen en mijn schoolboeken werden betaald. Ideaal dus!

Mocht je nog vragen hebben over dit artikel of wil je graag meer weten over hoe ik weer op mijn pootjes terecht ben gekomen? Mail me dan op info@kidsfunzone.nl. Dan geef ik je graag nog meer handige tips! Vind je het interessant wat ik wekelijks deel op KidsFunZone? Druk dan op de knop volgen op Facebook en Instagram. Zo ben je altijd als eerst op de hoogte mijn nieuwste artikelen!


Delen:
Categorie:Lifestyle
VORIG BERICHT
De leukste natuurspeeltuinen van Nederland
VOLGEND BERICHT
Sinterklaas avond vier je met deze 4 lekkernijen

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER