15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
een baby opvoeden

Je baby opvoeden; hoe doe je dat?

 

Hoe vroeg begin je met het opvoeden van je baby? Ook al is je baby nog zo klein, toch is het verstandig om al vroegtijdig met de opvoeding te starten. Hier heb je op langere termijn alleen maar veel profijt van. In dit artikel vertellen we je wanneer je kan starten met het opvoeden van je baby. 

Stel grenzen aan je baby

Een baby tot zes maanden kan niet verwend worden. Vanaf de leeftijd van zes maanden is het belangrijk om langzaamaan  te starten met het stellen van bepaalde grenzen. Bijvoorbeeld: je baby gaat kruipen, leer je baby gelijk aan dat hij of zij niet aan bepaalde voorwerpen mag komen, zoals de kaarsjes op tafel. Vanaf zes maanden hebben ze ook al heel goed door hoe snel jij als moeder reageert als ze huilen. Je kunt je baby daarom vanaf deze leeftijd al leren dat hij of zij niet gelijk opgepakt wordt als je kindje aan het mopperen is. Als je begint met grenzen stellen en nee zeggen wees hier dan consequent in en laat je baby duidelijk merken wanneer iets niet mag.

Je baby leren luisteren

Vanaf ongeveer acht maanden kun je beginnen met de betekenis van het woordje nee aan leren. Hou er wel rekening mee dat niet elke baby op hetzelfde tempo ontwikkelt, het zou dus best kunnen dat jouw kindje hier vanaf tien maanden pas aan toe is. Je baby begrijpt het woord “nee” misschien nog niet gelijk, maar aan de toon en de klank van jouw stem hoort je baby dat je niet blij bent en je het gedrag afkeurt. Door elke keer duidelijk “nee” te zeggen wanneer iets niet mag gaat je baby de betekenis van nee herkennen. Blijf op  zo’n moment wel in de buurt van je baby, zodra jij uit zicht bent is hij of zij de “nee” alweer vergeten en vergeten dat het niet mag.

Een kind tot twee jaar verbindt het woord “nee” aan een persoon en niet aan een boodschap dat iets niet mag. Grote kans dat je kind naar jouw “nee” wel luistert maar naar de “nee” van je partner niet. Na twaalf maanden wordt het zinvol om je kindje uit te leggen waarom iets niet mag. Dit zal je kindje ook niet direct snappen maar gaandeweg zal jouw kindje een verband gaan leggen tussen de woorden die hij of zij hoort wanneer je uitlegt wanneer hij of zij iets doet wat niet mag.

Zorg voor regelmaat

Het belangrijkste onderdeel van de opvoeding van je baby en kind is regelmaat. Op dezelfde tijdstippen gaan slapen, eten, spelen en in bad. Door consequent een regelmaat aan te houden weet je baby al heel snel waar hij of zij aan toe is. Dit zorgt voor een veilig gevoel. Bied elke dag dezelfde activiteiten aan op hetzelfde tijdstip en probeer hier zo min mogelijk van af te wijken. Qua leeftijd is er ook een duidelijke lijn te herkennen in het slaapgedrag van je baby. Zorg daarom ook dat je de dutjes overdag op dezelfde momenten aanhoudt.

Wil je meer lezen over opvoeding? Lees dan ook ons artikel over verschillende opvoedstijlen.

Ben jij al begonnen met het opvoeden van jouw baby? Deel je ervaring onder dit artikel. Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram.

Delen:
Categorie:Baby 0-1
VORIG BERICHT
Geld besparen in jouw gezin? 4 tips!
VOLGEND BERICHT
Help! Mijn peuter wil niet slapen

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER