15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
Kinderbijslag Svb

Kinderbijslag: wat is het en wat doe je ermee?

Kinderen krijgen is het mooiste geluk wat een gezin kan overkomen. Geen één kind kan natuurlijk in geld uitgedrukt worden. Waar we het wel over eens zijn is dat kinderen zeer zeker niet goedkoop zijn. Gemiddeld kost een kind 17% van het besteedbaar inkomen. Om de ouders een beetje tegemoet te komen en de kosten een beetje te drukken krijgen ouders kinderbijslag. Kinderbijslag is niet gebonden aan de hoogte van het inkomen. In dit artikel vertellen we je meer over kinderbijslag.

Wat is kinderbijslag en wie heeft hier recht op?

Kinderbijslag is een bijdrage die betaald wordt door de Nederlandse overheid. Kinderbijslag is een volksverzekering waar geen premie voor betaalt moet worden. Heb je meerdere kinderen onder de 16 jaar en woon of werk je in Nederland? Dan heb je automatisch recht op kinderbijslag. Dit geldt voor eigen kinderen maar ook voor pleegkinderen en stiefkinderen. Elk kind in Nederland heeft recht op kinderbijslag

Kind boven de 16 wel of geen kinderbijslag?

Boven de 16 heeft het kind nog steeds recht op kinderbijslag als hij nog naar school gaat, geen werk heeft of je kind een bijbaantje heeft waarbij hij of zij een  bepaald bedrag niet overschrijdt. Als je kind meer dan €1.285 netto in een kwartaal heeft verdiend, vervalt dat kwartaal de kinderbijslag. Het maakt niet uit of je kind thuis woont of uitwonend is. De kinderbijslag vervalt ook als je kind een hogere beroepsopleiding gaat volgen of naar de universiteit gaat.

Waar is de kinderbijslag voor bedoeld?

Kinderbijslag is bedoeld om de ouders financieel te ondersteunen. De ouders mogen dit bedrag vrij besteden. Je kunt de kinderbijslag bijvoorbeeld ook voor boodschappen of rekeningen gebruiken mocht dit nodig zijn. Meestal kopen de ouders van de kinderbijslag de spulletjes en kleren die de kinderen nodig hebben. Heb je de kinderbijslag niet echt nodig? Dan Kan je dit natuurlijk ook altijd op een spaarrekening zetten voor wanneer het wel nodig is. Je kunt oudere kinderen van de kinderbijslag bijvoorbeeld ook zakgeld geven

De hoogte van de kinderbijslag:

Het inkomen van de ouders maakt voor de hoogte van de kinderbijslag niks uit.. De kinderbijslag wordt hoger naarmate je kind ouder wordt. De kinderbijslag wordt verhoogd als je kind zes en twaalf jaar wordt.

Toeslagen:

Leeftijd kind Hoogte kinderbijslag
0 tot 5 jaar €202,23
6 tot 11 jaar €245,57
12 tot 17 jaar €288,90

 

Hoe vraag je kinderbijslag aan?

Kinderbijslag wordt aangevraagd via de Sociale Verzekeringsbank ook wel SVB genoemd. Nadat je jouw kindje hebt aangegeven bij de gemeente krijg je binnen twee tot vier weken een brief van de SVB. Met je DigiD kan je de kinderbijslag aanvragen op de site van de Sociale Verzekeringsbank. Heb je al een kind? Dan hoef je voor het tweede kind geen kinderbijslag aan te vragen bij de SVB. Het SVB zal het bedrag dat je krijgt aan kinderbijslag automatisch aanpassen.

Woon je niet in Nederland?

Als je niet woonachtig bent in Nederland of als jouw kindje  niet in Nederland is geboren dan moet je zelf de geboorte van jouw kindje doorgeven aan de SVB.

Wanneer wordt de kinderbijslag  uitbetaald?

De kinderbijslag wordt per kwartaal uitgekeerd. Dit betekent dat je één keer in de drie maanden kinderbijslag ontvangt. Dit gebeurt in het begin van de maanden januari, april, juli en oktober. De betaaldagen in 2019 zijn:

 • 2 januari 2019 – vierde kwartaal 2018
 • 1 april 2019 – eerste kwartaal 2019
 • 1 juli 2019 – tweede kwartaal 2019
 • 1 oktober 2019- derde kwartaal 2019

Is je kindje half januari, en dus in het eerste kwartaal geboren? Dan ontvang je 1 juli de eerste keer kinderbijslag.

Heb je nog aanvullende informatie over de kinderbijslag? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Vergeet ons niet te volgen op Facebook & Instagram.

Delen:
Categorie:Lifestyle
VORIG BERICHT
5 leuke ideeën om de kinderkamer te transformeren
VOLGEND BERICHT
Bewust alleenstaande moeder worden? Meer informatie

1 Reactie

 • 21 december 2018 op 05:18
  Titangel

  Kinderbijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Krijgt u al kinderbijslag en is uw volgende kind in Nederland geboren? Dan hoeft u niets te doen. In sommige gevallen kunt u kinderbijslag aanvragen als u of uw kind in het buitenland woont.

  ANTWOORD

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER