15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
babyhapje

Wanneer start je met het eerste babyhapje?

Wanneer start je nu met het eerste babyhapje? De meningen zijn er erg over verdeeld. Vroeger waren er ook hele andere standaarden dan nu. Nu is de standaard dat je het beste tussen de 4 en 6 maanden kunt starten met babyhapjes. Natuurlijk is niet elk kindje hetzelfde. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de eerste babyhapjes.

De eerste babyhapjes

Het advies van het consultatiebureau is om te starten met hapjes als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is. Je merkt aan je baby dat hij of zij toe is aan babyhapjes wanneer ze smakkende geluidjes gaat maken. Het is ook belangrijk dat je kindje z’n hoofdje rechtop kan houden. Laat je baby al eens kennis maken met de lepel en kijk of hij een lepeltje in z’n mond accepteert. De tongreflex is een reflex bij je baby dat er voor zorgt dat alles wat is het mondje gaat er weer terug uit wordt gespuugd. Heeft je baby geen last meer van de tongreflex? Dan is dit ook een teken dat je baby klaar is voor oefenhapjes. Hou er rekening mee dat dit nog echte oefenhapjes zijn en geen vervanging van de borstvoeding of flesvoeding.

Voedselallergie en hapjes

Als je vroeg begint met de eerste hapjes kun je voorkomen dat je baby voedselallergieën krijgt. De kans op een voedselallergie wordt groter als je steeds langer wacht met de oefenhapjes. Start dus met de hapjes als je baby er aan toe is. Het liefst tussen de vier en vijf maanden. Het advies blijft natuurlijk wel om tot zes maanden borstvoeding te geven. Pas vanaf zes maanden heeft je baby de bijvoeding echt nodig naast de borst- of flesvoeding.

Met welke hapjes begin je?

Je kunt eigenlijk alle gezonde producten aan je baby geven die je zelf ook eet. Begin met een met een lepeltje geprakte groente. Zorg ervoor dat je groenten geeft met een zachte smaak zoals: wortel, pompoen, bloemkool, doperwtjes en broccoli. Begin ook altijd eerst met groentehapjes zodat je baby niet alleen went aan zoete smaken van fruit. Geef je iets voor het eerst? Laat je baby dan altijd een paar dagen wennen aan de smaak. Zo herkent je baby de smaak en zal hij deze smaak gaan waarderen. Gaat dit goed met alle smaken groenten? Dan kan je ook groenten gaan combineren.

Gaan de groenten goed? Dan kan je ook met een paar lepeltjes fruit starten zoals: banaan, perzik, peer en meloen. Dit zijn zachte fruitsmaken die je baby waarschijnlijk gelijk zal accepteren. Pureer het fruit fijn.

Hapjes waar je mee moet wachten tot 1 jaar:

Bepaalde hapjes kun je beter nog niet geven, omdat deze producten ziekmakende bacteriën kunnen bevatten of allergische reacties veroorzaken. Onder andere:

  • Gluten
  • Gewone melk
  • Rauwe eieren
  • Citrusvruchten
  • Kruiden
  • Extra zout en suiker
  • Honing
  • Schaal- en schelpdieren

Bij het voedingscentrumkun je een uitgebreid overzicht vinden wat je zeker niet moet geven aan je baby in het eerste jaar.

Het bereiden van babyhapjes

Het is het beste als je begint met gepureerde hapjes die half vloeibaar zijn. Als het te droog is kan je het een beetje aanlengen met water, een beetje boter of de melk die je baby gewend is om te drinken. Het is ook een mogelijkheid om de groenten en fruit te laten stomen en goed af te laten koelen. Dat zorgt ervoor dat het vruchtvlees zacht wordt. Gaan de gepureerde hapjes goed? Dan kan je daarna proberen om de hapjes iets grover te maken. Je kunt er ook voor kiezen als je baby al goed zelf kan zitten om de replay methode te proberen. Dan geef je jouw baby groenten zo groot als het vuistje en die eet je baby dan zelf.

Geef ook een paar dagen dezelfde hapjes, zo leert je baby de smaken te herkennen en te waarderen. Een baby went pas na tien tot vijftien keer proeven aan de smaak van het hapje. Gaan de losse smaken goed? Dan kan je beginnen met smaken combineren zoals kiwi met banaan.

Je baby laten kliederen

Laat je kindje experimenteren met zijn of haar voedsel. Laat je baby er aan voelen, mee spelen en zelf in zijn of haar mondje stoppen voordat je de lepel naar de mond van je baby brengt. Zo maakt je kindje op zijn of haar eigen manier al kennis met deze nieuwe ontdekking en zal het eten ook makkelijker gaan. Je kindje zelf laten eten zorgt ook voor een goede ontwikkeling van de motoriek. Een kliederboel wordt het toch wel! Tip: leg eventueel een handdoek onder de kinderstoel, zo voorkom je dat je elke keer de vloer moet gaan poetsen! Succes met het geven van het eerste hapje! Heb jij je baby al kennis laten maken met vast voedsel en hoe ging dit? Laat het ons weten in de reacties! Vind je onze artikelen leuk? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en trends op het gebied van kinderen.


Delen:
Categorie:Voeding
VORIG BERICHT
Twee kinderen in bijna een jaar tijd: mijn ervaring
VOLGEND BERICHT
Speelgoed over? Doneer je speelgoed aan een goed doel

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER