15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
gezonde voeding

Mijn kinderen gezond laten eten; zo doe ik dat!

Niet elk kind is hetzelfde; de één eet alles wat los en vast zit en bij  de ander  krijgt  amper iets naar binnen als het gaat om gezonde voeding. In dit blog deel ik een eenvoudig recept waar een tal van groenten inzit en waar mijn kids gek op zijn!

Mijn peuter versus mijn (pré) peuter met eten

Jaylano (peuter) is soms nogal kieskeurig maar dat verschilt ook per dag en wat zijn stemming is op dat moment. Hij kan ook heel vaak zeggen: “Hmm jammie lekker!” om vervolgens geen enkele hap naar binnen te werken. Devano (pré peuter) daarentegen eet werkelijk alles wat los en vast zit. Dit komt waarschijnlijk nog door de leeftijd. Jaylano is ook altijd een goede eter geweest tot op een bepaalde leeftijd. Al ziet het er tot nu toe bij Devano naar uit dat hij alles gewoon lekker blijft eten. Inclusief rauwe uien…

Devano is bijvoorbeeld gek op rode paprika. Gebakken of rauw dat maakt hem helemaal niks uit. Laatst at hij zelfs een heel bord mosselen op! Dat vond ik wel een beetje bijzonder omdat mosselen echt wel een aparte smaak hebben. Hij wilde de hele tijd “meer”. Prima jongen, eet jij maar lekker mosselen. Als Devano ziet dat ik met het eten bezig ben, is hij altijd heel ongeduldig. Hij roept dan altijd “ETEN, ETEN, ETEN” en pakt alvast een vorkje uit de besteklade.

Jaylano is heel erg fan van pizza, pannenkoeken en patat. Alles met een “p” vindt hij lekker. Gelukkig eet hij ook graag bepaalde groenten. Hij is bijvoorbeeld erg fan van spinazie- en bloemkoolstamppot. Gewoon spinazie of bloemkool geprakt met z’n aardappelen. Een lekkere Hollandse maaltijd voor een Hollandse jongen. Het is ook wel een échte Nederlander want is ook gek op kaas..

Spaghetti en macaroni met verstopte groenten

Helaas plukken ze wel allebei de groenten uit de macaroni en spaghetti. Maar daar heb ik iets op gevonden! Tegenwoordig maak ik de saus op eenzelfde manier als normaal maar dan met een staafmixer! Zo worden de groentes niet opgemerkt maar wel gegeten 😊 De volgende ingrediënten gebruik ik voor spaghetti en macaroni:

  • Italiaanse groentemix (400 gram)
  • Rundergehakt (300 gram)
  • 4 tomaten
  • 2 pakjes gezeefde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • ½ pakje spaghetti of macaroni
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Olijfolie

De bereidingswijze van de spaghetti of macaroni met verstopte groenten

Als eerst snijd ik de uien,knoflook en tomaten fijn. Vervolgens doe ik twee  eetlepels olijfolie in een hapjespan. Als de olie warm genoeg is fruit ik de knoflook, uien en tomaten aan (ongeveer 2 minuten). Daarna doe ik de Italiaanse groentemix erbij en bak ik dit even een paar minuten mee totdat de groenten zacht worden. Vervolgens doe ik de gezeefde tomaten en tomatenpuree erin. De saus laat ik even 10 minuten laten pruttelen en hoppa, de staafmixer gaat erdoorheen  tot het een gladde massa wordt. Daarna is het tijd om het gehakt te rullen in een andere pan. Hier doe ik ook weer een scheutje olijfolie in en rul het gehakt tot deze gaar is. Vervolgens voeg ik het gehakt  toe aan de tomatensaus en dan is deze klaar.

Kook een pan met water (ik doe altijd maar een dot water in de pan). Laat het water koken en gooi vervolgens de pasta erin tot deze gaar is. Giet deze af en mix het met de saus. En voilà! Klaar is jouw gezonde maaltijd met bijna een halve kilo groenten! Mijn jongens vinden dit heerlijk en eten vaak meer dan één bordje leeg. Vooral Devano krijgt hier geen genoeg van. “Hmmmm lekker mama” roept hij dan enthousiast.

Smoothies als gezond tussendoortje

Tegenwoordig maak ik regelmatig smoothies. Het gebeurt best vaak dat ik als een bezetene fruit koop en het dan blijft liggen, hartstikke zonde natuurlijk. De verhoudingen die ik gebruik bij een smoothie kan ik je niet geven. Ik gooi er altijd maar een dot in. Is de smoothie te dik? Dan doe ik er een beetje kokosmelk door. Dit vinden mijn jongens overigens ook heel lekker om gewoon zo een bekertje van te drinken. Verder doe ik er fruit in wat ik in huis heb, magere yoghurt en kokosmelk. Dankzij het fruit en de kokosmelk wordt de smoothie lekker zoet en zij vinden dit net zo lekker als iets ongezonds, bij wijze van spreken.

De smoothies met banaan, mango of aardbeien doen het hier altijd erg goed Naast dat ze er ontzettend van genieten, vult het ook nog eens goed. Zo hebben ze ook gelijk alle  gezonde vitamientjes voor die dag binnen. Gewoon alles in één maatbeker en de staafmixer erdoorheen. Binnen een paar minuutjes klaar en je kunt het eventueel ook invriezen! Tip: Maak één grote portie en verdeel dit in kleinere bekertjes voor in de vriezer. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje beschikbaar en hoef je ook geen fruit meer weg te gooien. Kortom, een win-win situatie!

Het gezonde toetje

In het weekend met warm weer eten ze bij mij gewoon een lekker ijsje hoor! Doordeweeks probeer ik als toetje iets gezonds aan te bieden. In de zomer doe ik vaak kwark met vers fruit erdoorheen. Dat is een lekker fris en gezond nagerecht. Maar niet met stukjes fruit erin hoor, want dat vinden ze niet zo lekker. Nee nee, ook hier maak ik gebruik van een staafmixer en pureer ik een pot kwart met banaan, mango of aardbeien. In een pot kwart zit meestal 500 gram. Als ik dit pureer met fruit is dit toetje zeker genoeg om twee dagen lekker van te smullen na het avondeten.

Alleen stukjes fruit doen het natuurlijk ook goed als toetje. Aardbeien in de koelkast? Als ze dit zien, is gelijk de hele bak met 500 gram aardbeien naar binnen gewerkt. Aardbeien zijn in deze periode al lekker zoet van zichzelf en vallen dus goed in de smaak!

Heb jij ook een killer recept waar jouw kids superdol op zijn en tevens gezond is? Laat het me dan weten! Wat extra inspiratie voor een gezonde maaltijd op tafel is altijd welkom. Vind je mijn leven als alleenstaande en jongensmoeder interessant? Volg me dan gelijk even op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogte als ik weer eens wat te vertellen heb over die monstertjes van mij 😉

Delen:
Categorie:Voeding
VORIG BERICHT
5 leuke verjaardagscadeau ideeën voor de jarige job of jet
VOLGEND BERICHT
Ons avondritueeltje; zo pakken wij dat aan!

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER