Erkenning kind en gezamenlijk gezag: zo zit dat
Krijgen jullie een kindje samen maar zijn jullie niet getrouwd? Dan komt er nogal wat bij kijken om de erkenning van het kindje te regelen en wie het gezag krijgt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor gezamenlijk gezag. Gezamenlijk gezag en erkenning gebeurt automatische wanneer je getrouwd bent. In dit blog vertellen we je hoe je deze zaken moet regelen als je niet getrouwd bent.
Het erkennen van het kind
Het is als vader mogelijk om je kind te erkennen tijdens de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Je kunt het kindje in elke gemeente van het land erkennen. Als de moeder van het kindje niet mee gaat wanneer het kindje of de ongeboren vrucht gaat herkennen moet zij schriftelijk toestemming geven voor de erkenning. Is de vrouw zwanger van een tweeling of zelfs drieling? Dan worden alle kinderen tegelijk erkend van wie de vrouw op dat moment zwanger is.
Je kind herkennen na de geboorte
Het is als vader ook mogelijk om je kind pas te erkennen nadat de vrouw is bevallen en de zoon of dochter is geboren. De vader kan dan aangifte doen in de gemeente waar het kindje is geboren. Hiervoor geldt ook weer dat er toestemming van de moeder nodig is om het kindje daadwerkelijk te herkennen. Kan de moeder niet mee? Dan moet zij hiervoor schriftelijk toestemming geven.
Gezamenlijk gezag van de ouders
Voor het gezag geldt hetzelfde als voor de erkenning van de baby of het kind. Als je niet getrouwd bent zal de moeder toestemming moeten geven om het gezag met de vader te delen. Het is alleen mogelijk om gezamenlijk gezag te krijgen als het kind ook daadwerkelijk is erkend door de vader. Mocht de moeder geen toestemming geven voor het gezamenlijk gezag, dan kun je hier een rechtszaak van maken. Voor deze rechtszaak hebben beide ouders een advocaat nodig. De rechter zal bekijken of jullie het gezamenlijk gezag krijgen over het kind.
Scheiden en het gezag
Als je getrouwd bent deel je al het gezag van de kinderen. Dit blijft hetzelfde als je gaat scheiden. Voor het gezag hoeft dan niks meer geregeld te worden. Tenzij je dit als ouders graag anders wilt zien. Wel is het noodzakelijk op het moment van scheiden om een ouderschapsplan op te stellen. Dit is in het belang van de kinderen het beste. Maak duidelijke afspraken waar beide partijen tevreden mee zijn.
Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel? Stuur ons dan een mailtje via info@kidsfunzone.nl Vind je onze artikelen interessant? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram!
0 Reactie