Geboortevlekken bij je kind: wat is dit precies?
Je ziet het wel vaker bij pasgeboren baby’s: vlekken in allerlei soorten, maten, vormen en kleuren! Bijna de helft van de baby’s wordt geboren met geboortevlek. Soms is deze plek of vlek felgekleurd, maar het kan ook een vage kleur hebben. In dit artikel ga ik je vertellen wat voor geboortevlekken er zijn en of deze kwaadaardig kunnen zijn.
Kwaadaardig of niet?
De meeste geboortevlekken zijn volkomen onschuldig en kunnen geen kwaad. De geboortevlekken bij baby’s zijn meestal goedaardige gezwelletjes. Deze geboortevlekken kunnen ontstaan doordat er een teveel is aan bepaalde structuren van de huid. Denk dan aan: talgklieren, haarzakjes, pigmentcellen en bloedvaten. De oorzaak van geboortevlekken is niet bekend. Het kan erfelijk zijn maar het komt ook vaak voor dat baby’s geboren worden met een geboortevlek terwijl dit niet in de familie zit.
Verschillende geboortevlekken
Je hebt verschillende geboortevlekken met verschillende benamingen. Je kunt geboortevlekken onderverdelen in twee groepen: rode huidveranderingen en bruine huidveranderingen. Rode huidveranderingen en vlekken zijn meestal goedaardige bloedvatgezwellen. Bruine huidveranderingen en vlekjes zijn gepigmenteerde vlekjes die ontstaan door het toenemen van pigmentcellen
Ooievaarsbeten
Een ooievaarsbeet is een roze/rode vlek, die na een paar dagen duidelijk zichtbaar wordt bij je baby. Dit kan in de nek zijn, op het voorhoofd, op de bovenste oogleden, op de neus en op de bovenlip. Ongeveer drie op de tien kinderen van alle pasgeboren baby’s hebben deze vlekjes. De vlekjes worden beter zichtbaar als een baby gaat huilen of wanneer de kamertemperatuur verandert. Er is geen behandeling nodig. De meeste ooievaarsbeten in het gezicht verdwijnen na anderhalf jaar. Plekjes op de achterkant van de nek gaan meestal niet weg. Dit is niet zo erg hier groeit namelijk haar overheen. Mocht dit je kindje later gaan storen is het alsnog mogelijk om deze plek weg te laten laseren.
Aardbeienvlekken
Een aardbeivlek is een abnormale ophoping van de bloedvaatjes in de huid. Een aardbeivlek is een goedaardige bloedvattumor. Vier tot tien procent van alle pasgeboren baby’s hebben deze vlekken. De oorzaak is onbekend en bij dertig procent is deze vlek bij de geboorte al aanwezig. Bij de andere zeventig procent verschijnt het in de eerste paar maanden van hun leven. De aardbeivlek komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes. De meeste aardbeienvlekken geven geen problemen en gaan vanzelf over. Het is mogelijk om deze plek weg te laten laseren mocht deze niet vanzelf verdwijnen. Als de aardbeienvlekken problemen geven zoals bij het ooglid wat ervoor zorgt dat de zicht wordt belemmerd kan het wel weggehaald worden.
Wil je graag meer lezen over de gezondheid of bepaalde onderwerpen die met de gezondheid van jouw kindje te maken hebben? Neem dan snel een kijkje bij de categorie gezondheid en wie weet staat jouw vraag ertussen!
Heeft jouw kindje een geboortevlek? Laat een reactie achter onder dit artikel. Vind je onze artikelen leuk om te lezen? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook en Instagram zo blijf je altijd op de hoogte.
0 Reactie