15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
inentingen - mamablog

Vaccinaties kinderen & baby’s. Welke inentingen krijgt je kind en waarom?

Elk kind dat in Nederland woont kan vaccinaties krijgen. Deze vaccinaties beschermen tegen 12 ziektes. Dit vaccinatieprogramma wordt geregeld door de overheid in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn kosteloos. Je kunt je kinderen in laten enten bij het consultatiebureau of bij de GGD. Doordat bijna alle kinderen die in Nederland wonen vaccinaties krijgen, komen deze 12 ziektes bijna niet meer voor. Vaccineren blijft wel altijd nodig, zodat de ziekte niet meer terug kan komen. Je bent niet verplicht om je kind te laten vaccineren maar het wordt wel aangeraden.

Inenten, wat houdt dat in?

Als je baby of kind ziek wordt bouwt je kind afweerstoffen op die altijd in het lichaam aanwezig zullen zijn. Bijvoorbeeld waterpokken. Heeft je kind één keer de waterpokken gehad zal hij de rest van zijn/haar leven niet meer vatbaar zijn voor deze kinderziekte. Als je kind  of baby wordt ingeënt, word het besmet met een kleine hoeveelheid ziektekiemen. Deze ziektekiemen zijn afgezwakt of al dood. Doordat het lichaam deze ziektekiemen binnenkrijgt weet het lichaam  dat het antistoffen aan moet gaan maken. Hierdoor wordt je baby of kindje immuun voor de kinderziekte waarvoor hij/zij is ingeënt.

Welke inentingen zijn er & voor welke ziektes zijn deze?

Er zijn verschillenden vaccinaties voor baby’s en kinderen die zorgen voor bescherming van verschillende kinderziektes. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt er gebruik gemaakt van vijf verschillenden inentingen. Drie van deze inentingen zijn “cocktails”, die zorgen voor bescherming tegen meerdere kinderziektes.

Leeftijd kind Inenting 1 Inenting 2
6 tot 9 weken DKTP – Hib – HepB Pneumokokken
3 maanden DTKP – Hib – HepB x
4 maanden DTKP – Hib – HepB Pneumokokken
11 maanden DTKP – Hib – HepB Pneumokokken
14 maanden BMR Meningokokken ACWY
4 jaar DTP BMR
9 jaar DTP BMR
12 jaar meisje HPV HPV

 

De prikken beschermen tegen:

  • DKTP: beschermt het kind tegen polio, tetanus difterie en kinkhoest.
  • Hib: Deze inenting beschermt tegen strottenklepontsteking, hersenvliesontsteking en ernstige longontsteking
  • HepB: Voorkomt een ontsteking aan de lever. Deze ontsteking aan de lever kunnen verschillende symptomen laten zien zoals: zijn moe, weinig eetlust, spier en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en in sommige gevallen jeuk.
  • BMR: beschermt tegen de bof, rode hand & en de mazelen.
  • Pneumokokken: Deze inenting voorkomt oor en longontsteking en het belangrijkste is dat het een hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kan voorkomen.
  • Meningokokken ACWY: Voor komt hersenvliesontsteking ook wel nekkramp genoemd & bloedvergiftiging.
  • DTP: Beschermt tegen tetanus & polio. Tetanus wordt ook wel kaakklem genoemd. Polio ook wel kinderverlamming genoemd.
  • HPV: Biedt bescherming tegen het humaan papillomavirus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en genitale wratten.

De bijwerkingen van de inentingen

Soms kunnen inentingen ook bijwerkingen veroorzaken bij baby’s en kinderen. De meeste kinderen hebben normaal maar weinig last van de bijwerkingen. Toch hebben een aantal baby’s en kinderen last van de “normale” bijwerkingen. Dit kan een rode plek of zwelling zijn waar de prik is gezet. Sommige baby’s en kinderen krijgen koorts krijgen zijn huilerig. Sommige baby’s gaan er heel lang van slapen terwijl een andere baby heel onrustig zal zijn in zijn/haar slaap. Bij tien procent van de kleuters en grotere kinderen komt er hoofdpijn en buikpijn opzetten. Deze bijwerkingen  nemen normaal gezien dezelfde dag af, dit kan hooguit 48 uur duren. Zijn de reacties van jouw kind wel heel heftig na een vaccinatie? Neem dan op met de huisarts voor advies.

Heb je nog vragen over de vaccinaties? Dan kan je het beste contact opnemen met jouw jeugdverpleegkundige bij het consultatiebureau. Loop je met je kindje bij een kinderarts? Vraag dan daar meer informatie over de vaccinaties.

Delen:
VORIG BERICHT
Kerstkaarten maken met de kids
VOLGEND BERICHT
De 6 leukste kinderapps van 2018

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER