15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
zindelijkheidstraining

Je peuter zindelijk maken: 7 tips!

Lukt het niet om je peuter helemaal zindelijk te krijgen? Nou, mij dus ook niet! Ik heb al een aantal pogingen geprobeerd om die kleine van me  zindelijk te krijgen. Dit verloopt nou niet bepaalt helemaal soepeltjes… Daarom  speurde ik het internet af voor de beste tips en die deel ik natuurlijk graag met je!

Op welke leeftijd zijn kinderen meestal zindelijk?

Over het algemeen zijn de meeste kinderen zindelijk als ze tussen de 2 en 3 jaar zijn. Pas tussen de 3 en 4 jaar zullen ze ook ’s nacht zindelijk zijn. Mijn kind wordt in oktober 3 jaar. Hopelijk vind ik de gouden tip waardoor hij zindelijk wordt. Er wordt ook vaak gezegd dat jongens wat later zindelijk zijn dan meisjes en laat ik me nu net twee jongens hebben natuurlijk 😉 Maar even heel eerlijk: vinden jullie het als ouders ook niet een heel gedoe om je kind zindelijk te krijgen ?

Op de dagen dat ik mijn kind zindelijk probeer te maken gaat voornamelijk als volgt:  ik doe hem geen luier om en zet het potje klaar in de woonkamer. Als hij wakker wordt en na elk eetmoment, zet ik hem op het potje. Ook vraag ik vaak tussendoor of hij moet plassen. Hij gaat altijd op het potje zitten en zegt dan “klaar!”. Dan ga ik kijken en zit er natuurlijk geen plasje in het potje. Vijf minuten later kan ik gaan dweilen: meneertje heeft namelijk geplast… Hij vindt het potje hartstikke leuk om op te gaan zitten en weet waar het voor is. Maar helaas doet hij z’n behoefte gewoon liever ergens anders…

Tip 1: je kind voorbereiden op de potjestraining

Je kunt je kind al voorbereiden op de potjestraining. Begin hier een week van te voren mee. Dit kun je doen door te vertellen dat je kind binnenkort op het potje of de wc mag gaan plassen. Op internet heb ik verschillende leuke potjestraining boekjes gevonden die je kind duidelijk maken wat op het potje plassen is. Zo kun je hem op een leuke en speelse manier voorbereiden op de potjestraining.

Tip 2: bereid jezelf voor op de zindelijkheidstraining

Het is ook belangrijk dat je zelf precies weet hoe je het aan wilt gaan pakken. Als je hier geen duidelijke structuur in hebt of wanneer je zomaar wat doet, zal dit niet bevorderlijk zijn Ga je bijvoorbeeld werken met een beloningssysteem als je kind op het potje plast of applaudisseren? Of ga je jouw kind elk halfuur op het potje zetten of na  ieder eetmoment? Het is best belangrijk om je hier in te verdiepen zodat je zelf ook weet waar je mee bezig bent. Ook voor ouders zijn er boeken over het zindelijk maken van je kind.

Tip 3: heb geduld!

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor de zindelijkheidstraining. Zindelijk ben je namelijk niet binnen  één dag  zoals Rome is ook niet binnen  één dag is gebouwd. Zorg ervoor dat je geen plannen hebt en ook een paar dagen thuis bent met je kind. Zo kun je rustig  structuur opbouwen met naar de wc gaan of op het potje zitten. Probeer rustig te blijven als het niet gelijk lukt. Als jij stress hebt, voelt je kind dat ook. Grote kans dat het dan juist niet lukt!

Tip 4: beloon je kind

Sommige kinderen hebben moeite om op het potje of de wc te gaan zitten. Ga vooral niet pushen! Houd het leuk voor je kindje en maak van het potjesmoment een gezellig momentje. Blijf erbij als je kindje zijn of haar behoefte gaat doen  en vertel wat je verwacht van jouw kindje. Is het jouw kindje gelukt om zijn of haar behoefte op het potje te doen? Wees dan extreem enthousiast of beloon met een sticker! Als je beloont met stickers, kun je elke keer samen tellen hoe vaak je kindje al op het potje heeft geplast en dat is natuurlijk een hartstikke leuk spelletje!

Tip 5: zet een sopje paraat

Ongelukjes zullen geheid gebeuren als je bezig bent met de zindelijkheidstraining. Zet daarom van te voren al een sopje en dweil klaar. Zo ben je direct voorbereid als je kindje toch een ongelukje heeft op de vloer. Het is ook verstandig om je bank af te dekken met iets van plastic zodat het ongelukje niet direct op de bank ligt. Heeft je kind een ongelukje? Ga dan vooral niet straffen! Kinderen vinden het zelf ook niet leuk om in een vieze broek te lopen. Vertel waar je kind het plasje wel hoort te doen.

Tip 6: voor de jongensmoeders: leer je kind zittend plassen

Leer je zoontje eerst om zittend zijn behoefte te doen. Jongentjes die blijven staan tijdens de zindelijkheidstraining kunnen een verkeerde “plasroutine” ontwikkelen. Ze gaan dan teveel pushen om hun urine naar buiten te krijgen terwijl het juist vanuit een ontspannen positie veel beter gaat. Alleen als je kind ontspannen plast, zal al de urine eruit komen.

Tip 7: begin met zindelijkheidstraining voor je kind 2 jaar is

Rond de tijd dat jouw kindje leert lopen, kun je al beginnen met de zindelijkheidstraining. Het  best kun je hiermee starten  voor je kind 2 jaar is. Je bent dan namelijk de peuterpubertijd en nee-fase voor.

Heb jij nog een gouden tip voor het zindelijk krijgen van kindjes? Laat dan zeker een reactie achter onder dit artikel! Vind je het leuk wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogste van onze laatste blogs!

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Horrorstory: kleine jongens worden groot!
VOLGEND BERICHT
Wildebrassen en dwarse kinderen; die heb ik!

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER