15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
kind leert fietsen

Hoe leer je jouw kind fietsen; 6 handige tips!

Hoe leer je jouw kindje fietsen? Dat is een vraag die ik en veel andere ouders zichzelf afvragen. Mijn oudste wordt in oktober drie en dan wil ik hem een kinderfiets met zijwieltjes cadeau doen. Maar wanneer is jouw kind er eigenlijk aan  toe om zelfstandig te fietsen? Ik heb onderzoek gedaan op internet en de meest handige tips voor je op een rijtje gezet!

Vanaf welke leeftijd leer je een kind fietsen?

De meeste kinderen leren fietsen op de leeftijd van ongeveer 4 tot 5 jaar. Het kan zijn dat jouw kindje hier al eerder klaar voor is. Deels ligt dit ook  aan de persoonlijkheid van je kind. Een echte doorzetter zal al sneller zonder zijwieltjes fietsen dan een kindje dat soms nog wat onzeker kan zijn. Elk kind is natuurlijk anders. Het ene kind lukt het om te fietsen zonder ondersteuning op de leeftijd van drie, terwijl een ander het pas rond de leeftijd van 6 jaar het onder de knie heeft. Push je kindje in elk geval niet als hij of zij er nog niet aan toe is. Het moment dat je kindje graag wilt leren fietsen zonder zijwieltjes, komt vanzelf. Heb je ooit  iemand van 12 zien fietsen met zijwieltjes? Nee precies!

Hoe leer je een kind fietsen?

Er zijn een aantal simpele en praktische tips die je kindje helpen bij het leren fietsen zonder zijwieltjes. Op het moment dat je jouw kindje gaat leren fietsen, wees dan vooral heel geduldig!

Tip 1: Jouw kindje moet eraan toe zijn

Zoals al eerder is gezegd; je kindje pushen om te fietsen zonder zijwieltjes heeft geen zin. Jouw kind moet dit zelf willen. Natuurlijk kun je dit wel aankaarten zodat je kindje er in elk geval over gaat nadenken. Praat je hier over? Dan wilt je kindje waarschijnlijk zo snel mogelijk kunnen fietsen zonder zijwieltjes!

Tip 2: Laat zien dat je vertrouwen in je kind hebt

Als ouder moet je geduld hebben op het moment dat je kindje leert fietsen zonder zijwieltjes. Ben je ongeduldig? Dan zal het kind er zelf ook minder vertrouwen in hebben. Laat dus merken dat het niet erg is als het niet gelijk lukt maar dat het met doorzetten uiteindelijk wel goed komt. Een kind dat voelt dat zijn/haar ouders vertrouwen in hem/haar hebben, zal zich zelfverzekerd genoeg voelen om het te proberen.

Tip 3: Leer je kind voorruit kijken

Leer aan  dat ze tijdens het fietsen niet naar beneden of het stuur mogen kijken. Je kind moet namelijk voorruit leren kijken om zichzelf in balans te houden.

Tip 4: Remmen!

Op tijd en veilig leren remmen is belangrijk. Hierbij  is natuurlijk van belang dat je kleine  goed kijkt en leert op welke momenten hij/zij moet remmen om vervolgens te stoppen.

Tip 5: Stoppen? Voeten op de grond!

Als je kindje bijvoorbeeld langzaam fietst moet je jouw kind leren om de voeten (of één voet) op de grond te zetten. Dit zodat hij/zij in evenwicht blijft en op een veilige manier blijft staan zonder te vallen.

Tip 6: Ondersteun je kindje

Het is slim om je kleine eerst nog even wat ondersteuning te bieden bij het leren fietsen zonder zijwieltjes. Dit kan bijvoorbeeld door de bagagedrager van het fietsje vast te houden en een stukje mee te rennen. Merk je dat je kind de fiets onder controle heeft en zijn/haar evenwicht goed kan bewaren? Laat dan los!

Dit proces zul je aantal keren moeten herhalen. Leren fietsen komt nu eenmaal met vallen opstaan! Zorg ervoor dat het fietsje van je kind niet te klein of groot is. Hiervoor moet je goed kijken naar de lengte van jouw kind. Het is belangrijk dat je kind met zijn/haar voeten de grond kan raken en niet met de knieën tegen het stuur aankomt tijdens het fietsen.

Heb jij nog dé  gouden tip voor ons om je kleine  te leren fietsen zonder zijwieltjes? Laat dan een reactie achter onder dit artikel! Vind je het leuk wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te liken en te volgen op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd als eerst op de hoogte van onze nieuwste artikelen!

Delen:
Categorie:Spelen
VORIG BERICHT
3x knutselen met bekers
VOLGEND BERICHT
Dikke vinger voor iedereen met vooroordelen!

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER