15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
Hoe kan je als ouder je kinderen ondersteunen met lezen?

Zo help jij je kids bij het leren lezen – 4 tips

Leren lezen is vaak een grote mijlpaal voor kinderen. Toch gaat het niet bij iedereen even gemakkelijk. Of jouw kind een echt leesmonster wordt of er juist helemaal nooit zin in heeft, ligt natuurlijk aan een stukje persoonlijke voorkeur en aanleg. 

Maar als het op het leren lezen aankomt, kunnen we als ouders wel zo ondersteunend mogelijk zijn, en de omgeving cre√ęren waarin het kind veilig en speels met letters kan leren omgaan. Hier geven we je vier tips om als ouder jouw kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij het leren lezen. 

Zorg voor leesvoer

Om je kind aan te sporen meer te (oefenen met) lezen, is het goed om zoveel mogelijk leesmateriaal in huis te hebben. Jonge kinderen kunnen nogal vaak veranderen in wat ze leuk vinden, dus verschillende opties aanbieden is de sleutel. Zo zullen ze altijd wel iets kunnen vinden om open te slaan. 

Een mooie boekenplank vol met verhalen en plaatjesboeken zal al snel iets te bieden hebben, en vergeet de stripboeken ook niet! Onderzoek wijst uit dat teksten met plaatjes erbij ontwikkeling van de woordenschat stimuleren. Met zo’n abonnement op de Donald Duck bijvoorbeeld heb je steeds een leuk nieuw blad in huis om je kids te verleiden, waarbij het leesplezier duidelijk voorop staat. 

Blijf voorlezen

Ook al kan je kind eenmaal redelijk goed zelf lezen, stop vooral niet met voorlezen. Kinderen aan wie regelmatig wordt voorgelezen gaan sneller vooruit in hun woordkennis en technisch lezen vaardigheden. Je kunt ze zo boeken voorlezen die voor hun eigen niveau nog iets te moeilijk zijn en het is ook een mooi moment om als ouder samen met je kleintje te delen, even zonder schermen en waarbij je allebei ontspannen kunt genieten. 

Af en toe kun je tijdens het voorleeskwartiertje de rollen omdraaien en jouw kindje jou laten voorlezen. Dit is vaak een hele eer voor ze, en zal ze aanmoedigen zo goed mogelijk hun best te doen. Jij kunt ondertussen zo regelmatig hun vorderingen peilen. 

Ga naar de bibliotheek

Zorg er al vroeg voor dat je kinderen kennismaken met de grot der wonderen die de bibliotheek is. Hier zullen ze aan nog veel meer boeken worden blootgesteld dan je zelf in huis zou kunnen halen, zowel qua onderwerpen als qua leesniveaus. Door de vele opties kan je kind makkelijker bepalen wat hun aanspreekt. En reken maar dat een boek dat ze helemaal zelf hebben uitgekozen en thuisgebracht, sneller gelezen zal worden. 

Je hebt in de bibliotheek ook meer mogelijkheden om op de interesses van je kind in te spelen. Hebben ze net een film over astronauten gezien, en houden ze er maar niet over op, haal dan een stapel boeken over ruimtevaart in huis, om ook lezend met het thema bezig te zijn. De bibliotheek kan trouwens meer dan alleen leesvoer bieden; kijk uit naar speciale kinderactiviteiten die er georganiseerd worden en maak van het bezoek zelf een uitje, iets dat je bijvoorbeeld elke twee weken vast op het programma hebt staan. 

Doe meer dan alleen boeken lezen

Beperk het lees-oefenen niet alleen tot boeken en strips, maar zoek naar meer mogelijkheden om letters en woorden te oefenen. Vraag je kind bijvoorbeeld eens om de verkeers- of reclameborden buiten op te lezen, of de aanwijzingen voor een recept wanneer jullie aan het koken zijn. Zo komt de praktische kant van het kunnen leren lezen ook meer naar voren; het is niet alleen een taak, maar ook iets wat in het dagelijks leven ontzettend nuttig kan zijn. 

Tot slot is het belangrijk dat je je kind altijd positief aanmoedigt en het lezen leuk houdt. Leren lezen kan echt een hele uitdaging zijn en zal niet over √©√©n nacht ijs gaan. Met voldoende aandacht en de juiste stimulatie zal je je kind echter flink op weg kunnen helpen. 

Delen:
Categorie:Kinderfeestjes
VORIG BERICHT
Kinderchampagne tips voor oud en nieuw!
VOLGEND BERICHT
Wat is de beste vloer met kinderen?

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER