15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
avondritueel peuter

Ons avondritueeltje; zo pakken wij dat aan!

Dat kinderen een vaste regelmaat nodig hebben, is voor niemand meer een verrassing. En voor mij al helemaal niet! Vooral wat de avonden betreft heeft mijn jongste aapje een vaste structuur nodig. In dit blog vertel ik je wat voor avondritueel wij hanteren en waarom mijn kinderen dit prettig vinden.

Structuur en regelmaat bij mijn kinderen

Devano heeft elke avond exact hetzelfde ritueeltje nodig. Met dit ritueeltje weet hij precies wat er komen gaat. Dit vindt hij prettig en daardoor gaat ‘het naar bed gaan’ ook heel eenvoudig. Het ritueel kan ik dan ook niet een keer overslaan als we te laat thuis zijn van een dagje weg. Dit ritueeltje moet elke avond herhaald worden, zodat hij rustig aan de nacht begint!

Voor Jaylano maakt het al een stuk minder uit. Hij vindt het voornamelijk heel gezellig dat we een ritueeltje hebben en heeft hier ook plezier in. Hij kan ook prima zonder ritueeltje naar bed. Toch merk ik dat ons vaste ritueel ‘’ons’’ momentje is om rustig te worden aan het eind van een drukke dag.

Ons avondschema:

In onderstaand tabel vind je ons avondschema. Jaylano gaat altijd iets later naar bed dan Devano dus hier zit wel verschil in.

Tijdstip Activiteit
17:30 – 18:00 Avondeten; dit doen we gezellig met z’n alle aan tafel en we blijven zitten tot we allemaal klaar zijn. Hier maken we een gezellig moment van.
18:00 – 18:30 Lekker samen spelen! Mama ruimt op terwijl de jongens nog even met elkaar ravotten.
18:30 – 19:00 In bad en pyjama aan.
19:00 –  19:10 Warme melk op de bank drinken met een  filmpje aan op de televisie.
19:10 – 19:15 Tandjes poetsen. Niet zonder slag of stoot…
19:15 – 19:30 Samen een boekje lezen, plaatjes kijken en alles benoemen in het boek.
19:30 – 19:35 Nog even knuffelen en dan lekker slapen!

Lekker in bad!

Eerst deed ik mijn jongens altijd tegelijk douchen. Mijn kinderen onder de douche zetten is een regelrechte ramp. Onder de douchestraal staan en hun haren wassen? Dan klinkt het net alsofiemand wordt vermoord in mijn badkamer. Eerst had ik een babybadje en dat vonden ze hartstikke leuk! Ondertussen zijn ze te groot voor zo’n badje dus was de tijd rijp om ze onder de douche te zetten. Dit is dus echt geen succes! Op het moment dat mijn kinderen eindelijk gewassen zijn, loop ikzelf doorweekt de badkamer uit omdat het zo’ngevecht is om ze te douchen!

Maar natuurlijk heb ik hier een passende oplossing voor gevonden! Aangezien ik geen bad heb en ik een opvouwbaar kinderbadje nogal prijzig vond, heb ik een dierenzwembadje gekocht! Haha.. Ja het klinkt erger dan het is. Het is een ruim badje waar ze in elk geval lekker met zijn tweetjes in kunnen. Een opvouwbaar kinderbadje kost ongeveer 130 euro en dit dierenbadje slechts 22 euro! . Dat is nogal een verschil als je het mij vraagt en net zo effectief! Het dierenzwembadje kun je overigens ook gewoon opvouwen en in de kast leggen. Ideaal!

Tandjes poetsen

Devano heeft een ontzettende hekel aan tandenpoetsen terwijl Jaylano hier niet zo’n probleem van maakt zolang hij mijn tanden ook mag poetsen. Devano moet ik echt in de houdgreep nemen en hoe harder hij brult, hoe beter ik zijn tanden kan poetsen. Niet zo handig dus. Ze hebben leuke kindertandenborstels met een Disney figuurtjes erop. Ik had al gekeken voor elektrische tandenborstels maar dat is pas vanaf 3 jaar. Nog even wachten dus. Als iemand nog tips heeft om het tandenpoetsen leuker te maken, dan hoor ik ze graag!

Samen een boekje lezen

Het favoriete moment voordat de kids naar bed gaan, is toch wel samen een boekje lezen. We lezen meestal de boekjes van Hopla. Dit zijn erg leuke boekjes met korte tekstjes en leuke plaatjes. Hier maken we altijd een leuk momentje van. Ik leef me helemaal in tijdens het voorlezen zodat mijn kinderen lekker enthousiast meedoen. Erg leuk om met zijn drietjes nog even zo een gezellig momentje te hebben. Het is voor de kinderen rustgevend maar het zorgt er ook voor dat ikzelf even tot rust kom na een drukke dag!

Op het moment dat we klaar zijn met lezen en ik zeg “ En toen was het boekje klaar, tijd om naar bed te gaan”, neemt Devano een sprintje naar zijn ledikant. Hij weet dat het tijd is om naar bed te gaan. De broers geven elkaar een knuffel en dikke zoen. Ik til Devano op geef hem honderd kusjes waar hij heel hard om moet lachen. Ik stop Devano lekker in en wens hem welterusten. Devano slaapt altijd het klokje rond. 19:30 uur  en 07:30 uur eruit. Ideaal dus.

Altijd hetzelfde ritueel

Elke avond ziet er voor ons exact hetzelfde uit. Ook als we later aan de avond beginnen houden we dit precies aan. Dit zorgt ervoor dat mijn jongens weten waar ze aan toe zijn en geeft rust. Sinds ik dit ritueeltje elke avond toepas, gaat het naar bed gaan ook een stuk makkelijker en accepteren ze dat het tijd is om te gaan slapen.

Ik heb niet altijd een avondritueel toegepast en ben blij dat we dit nu wel doen! Passen jullie een avondritueel toe en hoe doen jullie dat? Laat het me weten in de reacties! Vind je het leuk om te lezen wat ik dagelijks meemaak met mijn jongens? Volg me dan ook gelijk op Facebook en Instagram! Zo mis je niets  meer over mijn leven als jongensmoeder!

Delen:
Categorie:Peuter 2-4
VORIG BERICHT
Mijn kinderen gezond laten eten; zo doe ik dat!
VOLGEND BERICHT
Hoe deze moeder overleeft als ze ziek is

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER