15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
tanden poetsen baby /kind

Tandenpoetsen bij je baby; zo doe je dat

Heeft jouw kindje zijn of haar eerste tandje gekregen? Dan is het tijd om te beginnen met tandjes poetsen. Zelfs wanneer je kindje nog maar één tandje heeft is het erg belangrijk om al te beginnen met poetsen. Hoe poets je nu eigenlijk op de juiste manier de tandjes van je baby? Daarover geven we je meer uitleg in dit artikel!

Wanneer krijgt een baby z’n eerste tandje?

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje rond de 5 á 6 maanden. Om te zorgen voor een goede basis voor het gebit is het belangrijk om al bij het eerste tandje te beginnen met tanden poetsen. Zodra het “puntje” zichtbaar is van het eerste tandje kun je hier al mee starten. Bij een baby kun je een speciale tandenborstel gebruiken die gemaakt is voor een “babygebitje” met tandpasta vanaf 0 jaar.  

Hoe vaak poets ik de tanden van mijn baby?

In de eerste twee jaar is het genoeg om de tandjes van je baby één keer per dag te poetsen. Het liefst in de avond na het laatste flesje. Zo krijgen bacteriën de minste kans om zich te verspreiden. Vanaf het moment dat je kindje twee jaar oud is, ga je twee per dag tandjes poetsen. In de ochtend en in de avond. Doe dit minimaal twee minuten per keer.

Hoe moet je de tanden van jouw baby poetsen?

Veel ouders vinden het handig om hun baby op schoot te nemen als ze de tandjes van hun baby gaan poetsen. Het belangrijkste is dat je een houding kiest waar jij en je baby zich prettig bij voelen. Zorg wel dat je goed in de mond van je baby kan kijken.

Probeer van tanden poetsen een feestje te maken! Hoe leuker jij het presenteert, hoe leuker jouw baby het zal vinden. Maak er een luchtig ritueeltje van in plaats van iets dat “moet”. Zo kan je baby op een prettige manier wennen aan het poetsen van zijn of haar tandjes. Laat nadat je klaar bent met tanden poetsen je baby zelf even spelen met de tandenborstel.

Het is de bedoeling dat je zachtjes poetst met korte, horizontale heen- en weer bewegingen. Het is belangrijk om een bepaalde volgorde aan te houden, namelijk de 3 B’s. Hiermee wordt  bedoeld :de binnenkant, buitenkant en bovenkant. Het is het handigst om eerst van onder te beginnen en vervolgens de bovenkant te poetsen. Zijn nog niet alle tandjes doorgekomen? Dan is het toch belangrijk om altijd de randjes van het tandvlees te poetsen.

Tips bij het poetsen van het babygebitje:

1. Zorg ervoor dat je elke dag op een vast moment  gaat tandenpoetsen. Kinderen hebben behoefte aan regelmaat. Zo went je baby aan dit ritueel en wordt het een onderdeel van de dag. Een vaste moment zorgt er ook voor dat jij minder snel vergeet om de tanden van je baby te poetsen.

2. Maak van tandenpoetsen een feestje! Vertel een verhaaltje over tandenpoetsen, maak gekke geluidjes als de mond ver open moet, of zing een tandenpoetsliedje. Als je klaar bent met het liedje of het verhaaltje is het tanden poetsen ook klaar.

3. Betrek je baby bij het tandenpoetsen. Vertel wat je allemaal wegpoetst: “Hier zit een stukje koek en daar nog een stukje appel!”

4. Laat je baby zelf ook met de tandenborstel spelen.

5. Laat zien dat ook jouw tanden gepoetst moeten worden. Poets tegelijkertijd met je baby je tanden of stop in elk geval de tandenborstel in je mond. Als je baby wat ouder is, kan je jouw kind ook jouw eigen tanden laten poetsen.

6. De tanden van je baby horen wit te zijn. Hebben deze een afwijkende kleur? Maak dan een afspraak bij de tandarts.

Heb jij nog goede tips voor ons wat betreft het tanden poetsen van je baby of kind? Laat het ons weten onder in de reacties. Wil je op de hoogte blijven van wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Volg ons dan op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogte van onze nieuwste artikelen!

Delen:
Categorie:Baby 0-1
VORIG BERICHT
Kindvriendelijke vloeren; 3 vloeren op een rij!
VOLGEND BERICHT
Horrorstory; met twee kinderen naar de kapper

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER