15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
kinderziekte

Kinkhoest: wat is het en wat te doen?

Kinkhoest: we horen het steeds vaker voorbij komen maar weten we wel wat kinkhoest precies is? Het zit in het vaccinatieprogramma maar waarom is het nodig om kinderen te laten vaccineren tegen kinkhoest? Weten we wat de symptomen en de gevolgen zijn van kinkhoest? Allemaal vragen waar we niet allemaal antwoord op kunnen geven. In dit blog geven wij je de nodige informatie over de inentingen van kinkhoest en wat de gevolgen kunnen zijn van deze “sluipende moordenaar”.

Wat is kinkhoest?

Heb jij je weleens afgevraagd wat kinkhoest precies is? We horen tegenwoordig steeds meer verhalen over kinkhoest en hoe gevaarlijk deze bacterie is voor baby’s. Kinkhoest is een bacterie die begint met een onschuldig hoestje. Het lijkt op een verkoudheid. Later worden deze ‘’hoestjes” flinke hoestbuien en daarna zijn die hoestbuiten ronduit verstikkend. Van deze hoestbuien ga je naar adem snakken en heb je het gevoel dat je zuurstof tekort komt. Op zich is er op dit moment nog niet zo veel aan de hand.

Witte bloedcellen

Een complicatie bij kinkhoest zijn de witte bloedcellen. De witte bloedcellen gaan zich vermenigvuldigen waardoor er een teveel aan witte bloedcellen in het lichaam ontstaat. Witte bloedcellen zorgen er normaal gesproken voor dat je lichaam bacteriën bestrijdt. Een teveel aan witte bloedcellen zorgt ervoor dat ze gaan klonteren. Als de witte bloedcellen met elkaar gaan “klonteren” kunnen ze hun werk niet meer goed doen.

Baby’s met kinkhoest

Een normaal lichaam met genoeg weerstand kan zijn/haar lichaam zelf “repareren” middels witte bloedcellen. Echter bij een baby onder de inentingsgrens, is dit nog niet mogelijk en kan dit fataal worden. De witte bloedcellen gaan klonteren in de allerkleinste haarvaatjes en longen. De witte bloedcellen verstoppen de uiteindes waardoor er geen zuurstof meer doorheen kan. Het zuurstof wat je nodig hebt kan geen uitweg meer vinden in de longen. Hoe goed het hartje van de baby ook pompt, de zuurstof komt er niet meer doorheen. Zonder zuurstof kunnen de organen van je kleintje niet meer functioneren en zullen deze één voor één uitvallen. Baby’s die nog niet ingeënt zijn tegen kinkhoest, hebben dan ook maar een kleine kans om deze ziekte te overleven.

Je baby inenten tegen kinkhoest

Baby’s worden meestal tussen de 6 en 9 weken ingeënt tegen kinkhoest door middel van de DKTP prik. De ‘K’ staat voor Kinkhoest. Baby’s vanaf een week of 6 hebben ondertussen weerstand opgebouwd en die weerstand wordt versterkt omdat de DKTP- prik vier keer geënt wordt. Oudere baby’s en kinderen die niet zijn ingeënt, zijn al vergenoeg ontwikkeld om zelf te kunnen hoesten. Als kinderen ouder dan drie maanden kinkhoest krijgen is dit minder erg. Vanaf drie maanden heeft een kindje voldoende afweersysteem opgebouwd om deze bacterie te overwinnen. Een baby jonger dan drie maanden daarentegen hoest niet waardoor het mogelijk is dat de baby stikt in haar eigen slijm.

Zwanger en inenten tegen kinkhoest

Er is nu ook voor  zwangere vrouwen een inenting tegen kinkhoest beschikbaar. Zo is jouw kindje al beschermd als hij/zij geboren wordt. De antistoffen die in de vaccinatie zitten, gaan via de navelstreng naar jouw ongeboren baby. Vanaf eind 2019 zal deze inenting gratis worden aangeboden aan alle zwangere vrouwen. Nu is het ook al mogelijk om de prik te halen tegen kinkhoest maar moet je hier nog voor betalen.

“Wist je dat er in Nederland elk jaar ongeveer 200 kinderen in het ziekenhuis belanden door kinkhoest en dat er jaarlijks één baby sterft jonger dan drie maanden aan kinkhoest?

Symptomen van kinkhoest

De besmetting van kinkhoest begint met een normale verkoudheid die ongeveer 2 weken duurt. Na deze 2 weken zijn er een aantal symptomen die op kinkhoest kunnen duiden:

  • Koorts
  • Zware hoestbuien met dik slijm of juist droog
  • Loopneus
  • In de nacht hevige hoestbuien
  • Erge benauwdheid en zelfs braken tijdens het hoesten

Kinkhoest gaat bij baby’s vaak samen met een middenoorontsteking. Bij jonge baby’tjes kan de ademhaling opeens stokken en kan er een longontsteking ontstaan. Vaak zie je ook bij een baby met kinkhoest dat deze stuipen krijgt door het zuurstof tekort met een mogelijke kans op een hersenbeschadiging.

Vermoeden van kinkhoest bij je baby?

Heb je en vermoeden van kinkhoest bij jouw baby? Aarzel dan niet en neem direct contact op met je huisarts. Ga niet zelf doktertje spelen en allerlei middeltjes proberen, dit helpt namelijk niet! Als je kleintje kinkhoest heeft, is het noodzakelijk dat je baby continu in de gaten wordt gehouden en misschien is het noodzakelijk om je kleintje op te laten nemen in het ziekenhuis. Je kunt je baby het best beschermen tegen kinkhoest door hem/haar te laten inenten met de DKTP- vaccinatie. Het kan alsnog voorkomen dat je baby kinkhoest krijgt maar met de vaccinatie verloopt deze ziekte minder ernstig.

Vertrouw altijd op je moederinstinct! Liever één keer te vaak naar de huisarts dan een keer te weinig! Heeft jouw baby kinkhoest gehad? Deel dan je ervaring onder dit artikel. Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel of over kinkhoest? Dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Vind je het interessant wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de nieuwste trends omtrent kinderen.

Delen:
Categorie:Kinderziektes
VORIG BERICHT
Creatief met Pasen: leuke knutselwerkjes met de kids!
VOLGEND BERICHT
Spelende kinderen in huis? Zorg voor een veilige omgeving

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER