15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
Consultatiebureau met kind

Mijn persoonlijke ervaring: het consultatiebureau

Zelf vind ik naar het consultatiebureau best leuk om naartoe te gaan. Je gaat precies zien wat je kindje gegroeid is. De groeicurven vind ik persoonlijk erg interessant. Eigenlijk stom hoe blij je kunt zijn als het lijntje steeds verder omhoog gaat. Het is natuurlijk niet heel bijzonder, maar wij als moeder vinden alles speciaal aan onze kinderen. Is ook niet heel gek het is namelijk een leventje dat wij hebben toegevoegd aan de wereld en daar mogen we trots op zijn. In dit artikel ga ik jullie vertellen hoe ik het consultatiebureau ervaar en wat aanstaande moeders kunnen verwachten.

Waarom ga je naar het consultatiebureau?

Je gaat naar het consultatiebureau om te controleren hoe het met je baby’tje gaat. Dit begint bij de geboorte tot de leeftijd van 4 jaar. Er zullen periodieke controles uitgevoerd worden. Wat ik zelf altijd heel fijn vind is dat alle onderwerpen aan bod komen. Je kijkt naar de groei van je kleintje, naar de eetgewoontes, het gewicht en je kunt met al je vragen met betrekking tot je kindje terecht bij het consultatiebureau. Je hoeft je baby zelf niet in te schrijven bij het consultatiebureau. Zodra je je pasgeboren baby hebt aangegeven bij de gemeente, wordt er een geboorteakte aangemaakt. Deze wordt opgenomen in het GBP, de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Het consultatiebureau wordt hier automatisch van op de hoogte gesteld en zal contact opnemen met de ouders. De inentingen worden ook op het consultatiebureau gedaan door de jeugdverpleegkundige

Wat neem je mee naar het consultatiebureau?

Je baby! Dat is het belangrijkste natuurlijk. Verder neem je het groeiboekje mee van je kindje, en de verzorging tas met verschoon spullen, extra kleren, luier en een extra voeding. Een wikkeldeken of badjasje is ook fijn. Je kindje zit het meeste van de tijd in zijn of haar luier, en dat kan wat fris zijn.

Screening en huisbezoek na de geboorte van je baby

De jeugdverpleegkundige komt de eerste week na de geboorte van je kindje op huisbezoek. Dit vond ik zelf erg fijn. Je bent net thuis met je kleintje en het is erg prettig dat je dan ook de deur niet uit hoeft. Ze komen langs en bewonderen je klein wondertje, ze komen natuurlijk niet alleen om te bewonderen. Tijdens Dit eerste bezoek wordt de hielprik gedaan en de gehoortest afgenomen. Het bloed wordt onderzocht op 17 aandoeningen. Is er niks aan de hand hoor je hier ook verder niks meer van. Mocht er wel iets gevonden zijn in het bloed word je hier binnen drie weken van op de hoogte gesteld.

In de tweede week komt er nogmaals een jeugdverpleegkundige langs om te vertellen wat je allemaal kunt verwachten van het consultatiebureau. Je ontvangt dan gelijk het groeiboekje; erg leuk om door te lezen omdat staan allemaal goede tips in waar je echt veel aan hebt. Het groeiboekje moet je naar elk consultatiebureau bezoek meenemen. Hier wordt de groei van je kindje in bijgehouden en afspraken kan je hierin terugvinden. De eerste gezondheidscheck van je baby zal nu ook plaatsvinden. De zwangerschap, de bevalling en eventueel ziektes in je familie worden besproken die invloed zouden kunnen hebben op je kindje. Natuurlijk kun je nu ook gelijk al je vragen stellen.

Wanneer moet je naar het consultatiebureau?

De eerste maanden moet je elke maand naar het consultatiebureau, na die eerste vier maanden gaat er elke keer een beetje langer tijd tussen zitten. Hieronder heb ik een mooi schema gemaakt zodat je precies weet wat er wanneer gebeurt. De eerste keer inentingen zijn best intens. Het geeft helemaal niks als je hierbij een traantje laat vloeien. Dat zijn ze gelukkig allemaal gewend op het consultatiebureau. Houd je daarom ook niet in, is nergens voor nodig.

 

Leeftijd Check – wat wordt er allemaal besproken?

De algemene gezondheidscheck, wegen & meten , fysieke en emotionele ontwikkeling komt elk bezoek weer terug.

1 maand *Lichamelijke & geestelijke ontwikkeling
2 maand  *DKTP- en de HIB-inentingen
3 maand *2e DKTP- en de HIB-inentingen
4 maand *3e DKTP- en de HIB-inentingen ( nu ben je er dik 6 maanden vanaf)
6 maand *Het geven van bijvoeding

*Veiligheid in huis

7.5 maand *Tandjes en tandjes poetsen

*Hoe het geven van bijvoeding gaat

9 maand *Taalontwikkeling van je baby
11 maand *Voorlopig de laatste DKTP-en HIB inenting
14 maand *BMR en Meningococcen vaccinatie
18 maand *Motoriek van je kindje wordt getest doormiddel van spelletjes
2 jaar *Zindelijk worden

*Tweemaal per dag tanden poetsen

*Stoppen met speen en fles

*Taalontwikkeling

3 jaar *Ogentest
3 jaar en 10 maand *Laatste bezoek aan het consultatiebureau

*Ogentest

 

Vergeet niet dat het consultatiebureau niet alleen voor je kindje is, maar dat ze ook voor jullie als ouders klaarstaan. Ze zullen je helpen bij een goede opvoeding en een gezonde levensstijl voor je kindje. Heb je vragen of  loop je tegen iets aan? Dan adviseer ik je om naar het consultatiebureau te bellen of naar het inloopspreekuur te gaan. Opmerkingen of vragen aan mij? Laat een reactie achter.

Delen:
Categorie:Ontwikkeling
VORIG BERICHT
De leukste herfstknutselwerkjes: de 4 leukste ideeën om te knutselen in de herfst
VOLGEND BERICHT
Kinderfeest van het jaar! Sinterklaas vieren met de kids

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER