Vaderschapsverlof in 2020; hoe zit dat?
Zijn jullie in 2020 uitgerekend van jullie kindje? In 2020 zijn de regels een klein beetje aangepast wat betreft vaderschapsverlof ook wel kraamverlof of partnerverlof genoemd. Dat de regels veranderd zijn, heeft juist alleen maar positieve effecten, alhoewel de vrije dagen nog steeds erg karig zijn in Nederland! In dit artikel vertellen we je meer omtrent de regels vaderschapsverlof in 2020.
Kraamverlof voor vaders na de bevalling
Iedere vader of (lesbische) partner krijgt vrij om zijn of haar kind aan te geven bij de burgerlijke stand. Vervolgens heb je recht op vijf werkdagen kraamverlof. De weekenden tellen dus niet mee. Voorheen was dit maar twee dagen. Je kunt het kraamverlof zowel mondeling als schriftelijk doorgeven aan je baas. Hij mag dit hoe dan ook nooit weigeren. Het is ook mogelijk om het kraamverlof iets later op te nemen. Let er wel op dat dit binnen maximaal 4 weken na de geboorte van jullie kindje moet gebeuren. Wacht je er te lang mee? Dan vervallen je rechten op dit kraamverlof.
Bekijk hier ook de beste cadeau tips voor aanstaande papa’s!
Vaderschapsverlof in Nederland
In Nederland is het in vergelijking met andere Europese landen maar slecht geregeld als we het hebben over vaderschapsverlof. Je kunt bij wijze van spreken het beste in Slovenië wonen als het gaat om verlof als jullie kindje net is geboren. Daar heb je namelijk drie maanden betaald verlof! In IJsland krijg je ook drie maanden verlof maar word je wel wat gekort op je salaris. Je krijgt hier namelijk 70% van je salaris doorbetaald. In Finland krijgen kersverse vaders maar liefst 54 dagen betaald verlof! Dan is Nederland een behoorlijke tegenvaller als het gaat om vaderschapsverlof.
Partnerverlof opnemen
Naast de vijf dagen kraamverlof mag je als kersverse vader ook nog drie dagen onbetaald verlof per kind opnemen. Bij een tweeling betekent het dus dat je nog 6 dagen extra onbetaald verlof op mag nemen. Onbetaald betekent wel dat je geen recht hebt op salaris tenzij anders is overeengekomen in de CAO. Je hebt recht op dit verlof als je de partner bent van de moeder van het kind en ongehuwd met haar samenwoont, geregistreerd partners of getrouwd bent en als je de baby hebt erkend.
Als je gebruikt wilt maken van partnerverlof moet je dit twee maanden voor de uitgerekende datum aanvragen bij je werkgever. Voor dit verlof geld ook dat het binnen vier weken van de geboorte van je baby opgenomen moet zijn anders vervallen deze dagen. Dit verlof mag ook niet geweigerd worden door de werkgever.
Calamiteitenverlof
Is de bevalling begonnen? Dan mag je als vader ook calamiteitenverlof opnemen. Calamiteitenverlof ook wel kort verzuimverlof genoemd, wordt in de meeste gevallen doorbetaald, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt.
Zijn jullie van plan om ook de onbetaalde dagen partnerverlof op te nemen zodat je samen kunt genieten van jullie kindje? Laat het ons weten in de reacties! Vind je het interessant wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram!
0 Reactie