15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
werkende moeders

Van thuisblijfmoeder naar werkende moeder

Vaak zie je op Facebook discussies voorbijkomen of juist thuisblijfmoeders of werkende moeders het zwaarder hebben. Tot Devano 10 maanden oud was, was ik een thuisblijfmoeder. In dit blog vertel ik je meer over hoe ik hier tegenaan kijk en waarom dit eigenlijk niet eens een discussie zou moeten zijn.

Mama is lekker thuis

Ik heb net samen met mijn jongens een weekje vakantie achter de rug en wat was het heerlijk! Weer even lekker niets doen en gewoon genieten van mijn kinderen. De eerste dag van de vakantie sliepen ze al gelijk uit tot 09:00 uur! Dit was natuurlijk gelijk een goed begin. Het fijne aan thuisblijfmama zijn, is dat je geen wekker hoeft te zetten, je niet hoeft te haasten en gewoon lekker kunt doen wat je graag wilt. Natuurlijk moet het huishouden gebeuren en heb je afspraken staan. Vooralsnog vind ik thuisblijfmama zijn best lekker.

Nu denk je natuurlijk dat ik het alleen heb over deze vakantieweek, maar zoals ik in het begin al zei; tot Devano 10 maanden was, ben ik thuisblijfmama geweest. De oudste was al bijna 2 jaar toen hij naar de opvang ging. Het liefst was ik thuis gebleven tot de jongste ook 1 jaar was maar de situatie was net even anders op dat moment. Het lekkerste van thuisblijfmama zijn, is dat je gewoon kunt doen waar je die dag zin in hebt. Wil je naar de speeltuin? Dan ga je lekker. Wil je de hele dag niks doen? Dan doe je lekker niks.

Nu wil ik niet zeggen dat thuisblijfmama zijn niet zwaar is. Als thuisblijfmoeder ben je 24/7 mama. Als je alleen nog maar mama bent, vergeet je soms wie je zelf bent. Sommige dagen heb je gewoon echt even iets anders nodig. En niet te vergeten hoe je huis er op het eind van de dag eruit ziet: als een grote vuilnisbelt… Thuisblijfmama wordt (denk ik) pas makkelijk als de kindjes naar de basisschool gaan. Dan heb je de uren dat de kinderen naar school gaan tijd om bijvoorbeeld even te sporten of om je huis(houden) op orde te krijgen.

Werkende moeder

Zelf ben ik vorig jaar in augustus weer gestart met werken en begonnen met een opleiding. Het eerste halfjaar vond ik dit behoorlijk zwaar en vroeg ik me af hoe andere (alleenstaande) moeders dit in godsnaam vol konden houden. De hele dag in de weer, dan kom je thuis en moet ik doen wat ik normaal gedurende dag deed + de verzorging van twee kleine kinderen. Naarmate ze ouder worden, zal dit vast ook een stuk makkelijker worden.

Zoals ik eerder vertelde in een ander blog, ben ik elke avond tot 22:00 uur bezig met alles rond te krijgen. En dan zijn slechts alleen de “basis” dingen gebeurd. Mijn huis is niet meer zoals het was. Je hebt veel minder tijd om eens even een grote schoonmaak te houden. Dat stoorde mij nog het meest. Dat mijn huis niet meer zo opgeruimd was zoals altijd. Als ik ’s avonds op de bank plof, heb ik geen fut meer om nog even lekker de was op te vouwen of om alles af te stoffen.

Thuisblijfmama versus werkende mama

Mama’s zijn we allemaal en we hebben allemaal de verzorging voor onze kroost. Het ene is niet zwaarder dan het andere. We moeten allemaal het huishouden doen, allemaal een planning maken en uiteindelijk is het hoe we het zelf prettig vinden het belangrijkst. Aan allebei de kanten zitten voor- en nadelen en het maakt niet uit wat voor een mama je ben. We kennen allemaal pittige momenten en zware dagen.

Gelukkig maken mijn jongens alles goed op een “rotdag’’ zodra ze naar me beginnen te lachen.

Veroordelen

Elke mama is een mama die onvoorwaardelijk van haar kinderen houdt. Thuisblijfmama of werkende mama? Het maakt niks uit, want we doen allemaal ons best om onze kinderen zo een gelukkig mogelijk leven te geven. En daar draait het toch uiteindelijk om? Elke moeder moet doen waar ze zichzelf goed bij voelt en doen wat werkt voor haar gezin. Ook mogen we niet vergeten dat niet iedereen in dezelfde situatie zit en dat veel moeders wel moeten werken om maandelijks rond te komen. Het is heel makkelijk om dingen te roepen als je niks weet van iemands persoonlijke leven.

Persoonlijk

Persoonlijk vind ik het fijn dat ik naast ‘’mama’’ ook weer iemand anders kan zijn. Dat ik ook op andere dingen kan focussen dan alleen mijn gezin. Gewoon lekker een dagje op kantoor zitten en een dagje werken voelt soms als een bevrijding! Thuisblijven met mijn jongens vind ik heerlijk, maar niet meer 365 dagen achter elkaar. Als ik straks klaar ben met mijn opleiding, wil ik het liefst 4 dagen in de week werken en 3 dagen thuis blijven met mijn mannen. Dit lijkt mij een mooie balans. Een volle week thuisblijfmama zijn? Nee, ik denk niet dat ik daar gelukkig van wordt. Nu ik weer werk en een opleiding volg, waardeer ik ook meer de tijd die ik samen heb met mijn kleintjes. Zoals een weekje samen vrij zijn vind ik dan heerlijk!

Nog eventjes en dan is het weer zomervakantie en tijd voor de zomerpret! I can’t wait!☀ Ben jij een thuisblijfmama of werkende mama? En hoe staan de vaders tegenwoordig in dit verhaal? Dat vraag ik mij ook af. Hoeveel thuisblijfpapa’s zijn er tegenwoordig? Op Google is er helaas niets te vinden over het aantal “thuisblijfpapa’s”. Vind je mijn persoonlijke blogs leuk om te lezen? Zorg dan dat je altijd als eerst op de hoogte bent en volg me op Instagram en Facebook!

Delen:
Categorie:Persoonlijk
VORIG BERICHT
Organiseer jij een kinderfeestje? 5 leuke buitenactiviteiten
VOLGEND BERICHT
Mama gaat op de gezonde tour! Zo probeer ik weer fit te worden:

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER