15 49.0138 8.38624 1 1 4000 https://kidsfunzone.nl 300
kinderziekte waterpokken

Help! Mijn kind heeft waterpokken

Waterpokken zijn precies zoals de naam klinkt; absoluut niet fijn voor je kindje. Daarnaast ziet het er ook niet fraai uit als jouw kleine spruit onder de waterpokken zit.  Mijn kids  hebben het afgelopen voorjaar allebei de waterpokken gehad, dus hopelijk zijn wij er vanaf! Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt en is erg besmettelijk voor andere kindjes en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen die zelf het virus nooit gehad hebben.

Symptomen van waterpokken

Het begin van de ziekte begint zoals elke kinderziekte; je kindje wordt namelijk hangerig. Je kleine  voelt zich niet lekker, heeft geen honger, kan verhoging hebben en zijn/haar keel kan een beetje zeer doen. Als je kind waterpokken heeft, is dit na twee of drie dagen in elk geval niet meer te missen. Je kind krijgt dan namelijk vlekjes die steeds groter worden en zich steeds verder uitbreiden tot het echte “pokken”.

Ze zeggen dat de zichtbare symptomen eerst op de romp verschijnen en later in het gezicht,  tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zouden maar relatief weinig waterpokken ontstaan. Bij mijn jongste zoon zaten juist heel zijn beentjes en voetjes onder. Mijn oudste zoon had in totaal drie waterpokken in zijn gezicht. Zo zie je maar; ieder kindje ervaart de symptomen van waterpokken  anders.

Binnen 6 tot 12 uur veranderen de vlekjes bij je kind in blaasjes die gevuld zijn met helder vocht. Na een paar dagen drogen deze blaasjes op en komen er korstjes op. Doordat er steeds nieuwe pokken bijkomen, heeft je kindje alle stadiums van waterpokken constant tegelijk. Dit kan heel vervelend zijn en hij/zij kan last hebben van heftige jeuk.

Sommige mensen verwarren de waterpokken met HVM-ziekte.Als je niet zeker weet of je kindje waterpokken heeft, kun je altijd de huisarts raadplegen.

Jeuk bij waterpokken verlichten

Om de jeuk van waterpokken  te verlichten heb ik mijn kinderen in een havermoutbadje gezet. Op zich had de jongste alleen de eerste dagen last van jeuk maar was hij er niet heel ziek van. De oudste heeft een keer overgegeven en daar bleef het bij.

Mocht jouw kleine last hebben van jeuk, dan kun je eventueel een middeltje halen bij de apotheek. . Zo zijn er  verschillende middeltjes die jeuk verlichten bij waterpokken:

  • Carbomeerwatergel; deze gel zorgt ervoor dat de blaasjes indrogen en het werkt verkoelend.
  • Zinkoxide; werkt jeukstillend, verkoelend en beschermt. Door de zinkoxide neemt de warmte in de huid af waardoor kinderen minder snel gaan krabben aan de blaasjes.
  • Calamineschudsel; dit bevat zinkoxide en zinkcarbonaat. Ook dit  voor minder jeuk en werkt verkoelend.
  • Levomenthol; dit medicijn werkt verkoelend. Levomenthol wordt vaak gebruikt in combinatie met lidocaïne.

Vsm waterpokken spray blijkt ook een geschikt middel te zijn om de pijn tijdens waterpokken te verlichten. Op internet heb ik hierover  veel positieve reviews gelezen. Dus lijkt me zeker de moeite waard om even te proberen, mocht je kindje veel last hebben van jeuk.

Kind naar de opvang met waterpokken

Als je kind de waterpokken heeft en je kind is niet ziek, dan is hij gewoon welkom op de opvang (mits er geen andere regels gelden op jouw opvang). Als een kind de waterpokken krijgt, heeft de besmetting al plaatsgevonden met andere kinderen voordat de pokken zichtbaar werden. Hierdoor is de kans groot dat de andere kinderen op de opvang al zijn besmet en heeft het dus  geen nut om kinderen met waterpokken thuis te houden.

Waterpokken bij zwangerschap en pasgeboren baby’s

Als een zwangere vrouw nog geen waterpokken heeft gehad, kan dit gevaarlijk zijn voor haar ongeboren baby. Als een zwangere vrouw aan het einde van haar zwangerschap de waterpokken krijgt, kan het ongeboren kindje ook besmet raken met virus. De baby heeft dan een grote kans om behoorlijk ziek te worden direct na de geboorte. Dit kan zelfs leiden tot een longontsteking of een hersenvliesontsteking.

Voor zwangere vrouwen zijn er tegenwoordig vaccinaties voor de waterpokken te verkrijgen op recept van de GGD en de huisarts. Deze worden niet betaald door je zorgverzekering maar moet je zelf betalen.

Als jezelf de waterpokken al hebt gehad, bouw je hier antistoffen tegen op. Je krijgt de waterpokken dus ook nooit twee keer. Via de placenta geef je deze antistoffen door aan je baby die na de geboorte nog drie maanden in het bloed blijven. Hierdoor is je baby de eerste drie maanden beschermt tegen waterpokken of krijgt hier maar een hele milde variant van. Doordat deze antistoffen maar drie maanden in het lichaam van je baby blijven, is de kans groot dat je kind tussen de één en acht jaar nog eens waterpokken krijgt. Heeft jouw kindje de waterpokken al gehad en op welke leeftijd? Mijn kinderen waren 1,5 jaar en 2,5 jaar. Ben blij dat we ze gehad hebben! Vind je het leuk wat wij wekelijks delen op KidsFunZone? Vergeet ons dan niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo ben je altijd op de eerste op de hoogte van de nieuwe blogs!

Delen:
Categorie:Kinderziektes
VORIG BERICHT
Een kinderfeestje organiseren? 3 tips
VOLGEND BERICHT
Gedachten die elke moeder heeft, maar niet uitspreekt

0 Reactie

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER